słoik - 12348 przepisów (strona:638/824)

Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 411

muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody  NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny

Passions hobbies life
Smalec do chleba 214

dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu

Kulinarne przygody Gatity
Jedz kapustę kiszoną-na zdrowie! Surówka z kiszonej kapusty 274

zimę (przepis znajdziesz tutaj ).Nie jest to zbyt pracochłonne,szczególnie gdy zakupimy już poszatkowaną kapustę.Do kiszenia oprócz przypraw (sól,kminek,ziele angielskie,liść laurowy) dodaję marchew,po otworzeniu słoika szybciej można przygotować surówkę. Kapusta kiszona,jak każda kiszonka zawiera bakterie kwasu mlekowego.Przywracają one równowagę kwasowo-zasadową naszego przewodu pokarmowego,korzystnie wpływając na florę bakteryjną jelit.Kapusta kiszona usuwa trujące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa granola z orzechami, rodzynkami i żurawiną 184

wyjmujemy ją wcześniej, aby nie przypiekła się, bo orzechy zrobią się gorzkie. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Łamiemy na małe kawałeczki i przesypujemy do puszki, słoika lub innego pudełeczka, w którym będziemy przechowywać naszą granolę. Możemy ją jeść z mlekiem lub jogurtem naturalnym i np. pokrojonym ulubionym owocem (kiwi, banan, ananas, truskawki itd.). Smacznego! Jeżeli chcesz na bieżąco

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Sałatka ze smażonym oscypkiem 163

łyżki Oliwy z oliwek 3 łyżki Octu winnego sok z 1/2 cytryny pół łyżeczki musztardy sarepskiej pół łyżeczki miodu Wykonanie Sos Do słoiczka włóż wszystkie składniki sosu, zakręć słoik i energicznie wymieszaj. Na rozgrzaną pateknię układać kromki chleba tostowego posmarowanego masłem. Przyrumienić. Oscypka pokroić w szersze plastry i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzach rozłożyć mix sałat

O kuchni z uczuciem
Obiad wegetariański- gnocchi sardi z pulpetami w sosie pomidorowym 185

niezwykły makaron, który można jeść tylko z dodatkiem np.oliwy i parmezanu, gdyż ma lekko orzechowy smak. Ja podałam go w nieco bogatej formie. Użyłam wegetariańskiego gotowego dania ze słoika.  Pulpety! Składniki gnocchi sardi muszle rodzinnej wytwórni makaronów   Fabijańscy pulpety w sosie pomidorowym  Primavika Ugotuj muszelki al dente, nie przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM 1932

przez moich domowników. Duża ilość warzyw i smak wędzonego kurczaka na długo pozostaje w pamięci. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie delikatne przysmaki   Składniki: 1 słoik mieszanki : marchew, groszek ,kukurydza 1 puszka groszku 2 jabłka 1 puszka fasoli czerwonej 2 udka wedzone kilka łyżek majonezu sól,pieprz Wykonanie: Warzywa mieszamy ze sobą, jabłka siekamy wdrobną kosteczkę

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem 286

większym sklepie. Składniki: 250 g boczniaków 4-5 jajek ugotowanych na twardo 150 g żółtego sera w kawałku szklanka mrożonego groszku 2/3 puszki kukurydzy kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 pory (tylko białe części) 3 łyżki majonezu 2 łyżki łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz

Czerwień i błękit
Pasta z chilli 289

ubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako

PastelFood
Pieczone pączki z polewą czekoladową 214

mleka (pół szklanki) 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania) 1 łyżka gęstej śmietany 18% 150 g kostki do pieczenia Kasia mały słoik konfitury malinowej lub marmolady różanej szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g kostki do pieczenia Kasia 4 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 18% cukrowa posypka „Perełki

Poezja smaku
Spaghetti po mojemu 208

ilością cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z selera, kukurydzy i kabanosów z dodatkiem oliwek i ananasów 222

kulinarnych. Sałatka jest wyrazista w smaku i na pewno nie dla wszystkich :) Ja się nie boję eksperymentować i lubię łączyć to, co inni nigdy by nie połączyli :) SKŁADNIKI 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy kilka kabanosów kilkanaście oliwek kilka krążków ananasa z puszki majonez śmietana lub jogurt pieprz WYKONANIE Kroimy ananasy, oliwki i kabanosa. Dodajemy do nich selera i kukurydzę

Zofiana
Ekspresowe lody bananowo-czekoladowe 177

Ktoś kiedyś powiedział: " Jeśli w niebie nie ma lodów , to ja tam nie idę " i ja się pod tym podpisuję ;-) SKŁADNIKI Kilka bananów Krem czekoladowy w słoiku Opcjonalnie: kakao kilka łyżek śmietany WYKONANIE Wszystko zależy od tego, jak dużo lodów chcecie zrobić i jak mają być słodkie (moje wyszły słodziutkie). Użyłam 3 dużych bananów, 2 duże łyżki kremu czekoladowego

Zofiana
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 505

czasie usuwamy skórkę w warzyw (nie trzeba tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy. Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Znacie ajvar? Też przepadacie za tą pastą

Zofiana
Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 347

długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać. Takego sosika pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co. Składniki: ½ kg mięsa

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha