szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą
w mojej kuchniprażone jablka ze słoika Na kruszonkę: pół szklanki mąki pół szklanki cukru 25 g zimnego masła Mleko lekko podgrzać ,dodac drożdże i łyżke cukru i masło ,wymieszac do rozpuszczenia i odstawic na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajko i zaczyn drożdzowy, a następnie wyrobić elastyczne ciasto .Można też wyrobić
w mojej kuchnizmielona sól morska i kolorowy pieprz oliwa z oliwek - tyle, żeby przykryła ser : ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami i tak aż do końca następnie zalewamy oliwą, żeby wszystkie kostki były przykryte i wstawiamy do lodówki na około tydzień czasu . Przygotowanie
w mojej kuchniszypułki. Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy 15 -20 min - aż syrop zacznie gęstnieć. Skórkę cytrynową wyjmujemy, dodajemy sok z cytryny. Truskawki przekładamy do słoików /pozostawiając 1 cm od góry wolny/ i zalewamy syropem /również pozostawiając 1 cm od góry wolny/. Zakręcamy i pasteryzujemy
w mojej kuchnipuści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok , wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia
w mojej kuchniodlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki pasteryzuje w 85 stopniachC 25 minut..Gotowe
w mojej kuchnipapryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis
w mojej kuchnigodzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty
w mojej kuchnipodgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.... Smacznego :). Przepis znaleziony http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd..... Polecam :) Lemon curd ............... Ingredienti : 2 uova grandi , 2 tuorli d'uovo , scorza grattugiata di 2 limoni , succo
w mojej kuchniCzosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook , lo faccio ogni anno , e scompaiono rapidamente
w mojej kuchniWYKONANIE; ;;;;Zmielic wszystko w maszynce i dodac 2 szklanki cukru, 1,5 szklanku oleju 2 łyżki soli .Gotować 2-3-4 godziny ,az masa zacznie gęstnieć ...Gorące wlac do słoików i odwrócić do gory dnem ...JESLI KTOS SIE MARTWI TO MOZNA PASTERYZOWAC 10 MINUT.otwarty słoiczek trzymac w lodówce.,,,,,,,,SMACZNEGO I UWAGA JEST OSTRE!!! ps.ja dodaje do mięsiwa np.do kotletów mielonych
w mojej kuchnikażdego słoiczka dodajemy po kilka plasterków czosnku i z alewam ciepłą, podgrzaną oliwą .Zamknąć, zakręcić słoik - odstawić w ciemne miejsce, do zjedzenia idelane
w mojej kuchnimieszając od czasu do czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczków.Smacznego ps. można pasteryzować 10-15 minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.Ja do pasteryzacji słoików mam garnek jak widac na foto.Słoiki układa sie piętrowo i pasteryzuje... 4-5 mele antonówek 2 kg di carote
w mojej kuchniŚwieży sok z wyciskarki----zamiast do słoika,trafił do żołądka ..... Dwa składniki, a smak wyśmienity. Zdrowy sok,bez nagrzewania ,bez napowietrzania,bez utleniania. Sok wyciskany na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin, minerałów i żywych enzymów. Pychaaaaa świeży sok :))))) Składniki: 2 buraki 6 marchewek 1 jabłko Wykonanie: Umyć warzywa i owoc, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć
w mojej kuchnisłodkości owoców. Smażymy przez około 30-35 min. . Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową i gotujemy 2 min. Przygotowany dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy ,odwracamy do góry dnem. Jam Paraguayo Ingredienti per la marmellata : 1kg pesche Succo di limone 1 cucchiaino
w mojej kuchni