słoik - 12348 przepisów (strona:636/824)

ciasto kefirowe z pomarańczą i nutą piernika... 154

pieczenia 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba kefir, jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej rózgą dobrze wymieszać użyłam swoje skórki kandyzowane w płynnym syropie - cały słoik wlać do ciasta i wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakako i nie za dokładnie wymieszać forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto przełożyć do formy i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z tuńczyka 484

dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy * Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład wchodzi: mięta, oregano, bazylia, melisa

Passions hobbies life
Sałatka warstwowa. 2765

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 400g 5 łyżek ketchupu 4 jajka 1 por 10 łyżek majonezu 6 ogórków konserwowych 1 słoik pieczarek marynowanych 280g 1 czerwona papryka 1/2 pęczka szczypiorku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Pora, ogórki, pieczarki, paprykę, jajka pokroić w kostkę. W szklanej misce ułożyć poszczególne warstwy sałatki. 1 fasola 2 ketchup 3 jajka 4 por 5 majonez

O kuchni z uczuciem
Dżem i sok truskawkowy 129

dodać resztę cukru (300 gram), całe masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się piana), sok z cytryny i smażyć po godzinie przez 3 dni. Gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wiecej o pastreryzacji tutaj

Krakowskie smaki Ani
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 129

ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam je rękami) i podzielić na 16 równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek

Krakowskie smaki Ani
Cukinia z chili 177

cienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę.  Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut

Krakowskie smaki Ani
Dżem z Renklody 169

czasie dodać sok z cytryn oraz wyparzoną i startą na drobniutko skórkę, kolejno dodać miód i wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, do zgęstnienia dżemu. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pierożki z jagodami 163

którym do wygrania podwójne zaproszenia do teatru [ klik ] Teraz natomiast zapraszam na iście letni obiad czyli pierogi z jagodami. Można a wręcz trzeba zużyć zapasy mrożonek czy przetworów w słoikach. Takie pierożki z kleksem jogurtu smakują wyśmienicie, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 204

cannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać serem startym morskim wyjąć z piekarnika i po 10 minutach można kroić porcje na talerz posypując zeszkloną porą - dzięki pomidorom ze słoika jest aromat i smak świeżych pomidorów.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy z malinami i śmietaną 85

szklanki mleka 1/4 kostki świeżych drożdży 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 10 łyżek mąki 1 jajko kwaśna śmietana ( lub jogurt naturalny) 1 szklanka malin ( użyłam malin ze słoika) Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące). 2. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Dodać olej, cukier, jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i pozostawić

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowa rolada z dżemem z jagód kamczackich 93

Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód kamczackich (w moim przypadku własnej roboty) 1 jajko do posmarowania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać. Rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo

A Ty Smakuj Mnie
Ogórki małosolne 173

chrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z ogórków z czerwoną papryką 137

składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewę dodać do warzyw, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny. 7. Po upływie 2 godzin ponownie dokładnie wymieszać i napełnić przygotowane słoiki ( w moim przypadku 'od dżemu' - wyszły 22 słoiczki ). Do każdego słoiczka wlać pozostałą zalewę. 8. Napełnione słoiczki zakręcić i pasteryzować przez 10 minut. Wyciągnąć, dokręcić i ustawiać na ręczniku nakrętką

A Ty Smakuj Mnie
Ogórkowa z koperkiem 129

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną w talarki

A Ty Smakuj Mnie
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 130

powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa

KUCHARNIA