słoik - 12348 przepisów (strona:637/824)

strawberry juice--- sok truskawkowy 73

puści sok.Rano gotujemy na wolnym ogniu.. Na małym ogniu doprowadzamy truskawki do wrzenia.Gdy puszczą sok  ,  wybieramy owoce .Gorący sok przelewamy  do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia

w mojej kuchni
Dżem-mus i pyszny sok z jabłek 81

odlanego sok dodaje cukier do smaku i sok z cytryny .Wlewam do słoików .Dżem -mus i soki  pasteryzuje w 85 stopniachC  25 minut..Gotowe

w mojej kuchni
Sos słodko-kwaśny 112

papryka zmiękła. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w szklance zimnej wody i tym zalewamy sos. Mieszamy chwilę i gorący nakładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem i czekamy aż sos ostygnie. Gotowe. można pasteryzować 10minut....moj przepis

w mojej kuchni
Hiram skandynawski--Hiram scandinavo 93

godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. Moje uwagi: Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty

w mojej kuchni
Lemon curd 103

podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.... Smacznego :). Przepis znaleziony http://www.taste.com.au/recipes/17755/lemon+curd..... Polecam :) Lemon curd ............... Ingredienti : 2 uova grandi , 2 tuorli d'uovo , scorza grattugiata di 2 limoni , succo

w mojej kuchni
OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU--CETRIOLO messicana 139

Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków. Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin. Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].nie trzeba pasteryzować ,ale ja pasteryzuje 3-5 minut. Cetrioli PO MEKSYKAŃSKU.z mio notebook , lo faccio ogni anno , e scompaiono rapidamente

w mojej kuchni
ADŹIKA 131

WYKONANIE; ;;;;Zmielic wszystko w maszynce i dodac 2 szklanki cukru, 1,5 szklanku oleju 2 łyżki soli .Gotować 2-3-4 godziny ,az masa zacznie gęstnieć ...Gorące wlac do słoików i odwrócić do gory dnem ...JESLI KTOS SIE MARTWI TO MOZNA PASTERYZOWAC 10 MINUT.otwarty słoiczek trzymac w lodówce.,,,,,,,,SMACZNEGO I UWAGA JEST OSTRE!!! ps.ja dodaje do mięsiwa np.do kotletów mielonych

w mojej kuchni
Pomidory suszone 110

każdego słoiczka dodajemy po kilka plasterków czosnku i z alewam ciepłą, podgrzaną oliwą .Zamknąć, zakręcić słoik - odstawić w ciemne miejsce, do zjedzenia idelane

w mojej kuchni
Dżem- jabłko ,śliwka i marchewka 93

mieszając od czasu do  czasu.Konfiturę gorącą przełożyć do czystych ,wyparzonych słoiczków.Smacznego   ps. można pasteryzować 10-15 minut,lub gorącą wkładać do słoiczków.Ja do pasteryzacji słoików mam garnek jak widac na foto.Słoiki układa sie piętrowo i pasteryzuje...      4-5 mele antonówek      2 kg di carote

w mojej kuchni
Świeży sok ----Succo fresco spremiagrumi - 111

Świeży sok z wyciskarki----zamiast do słoika,trafił do żołądka ..... Dwa składniki, a smak wyśmienity. Zdrowy sok,bez nagrzewania ,bez napowietrzania,bez utleniania. Sok wyciskany na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin, minerałów i żywych enzymów. Pychaaaaa świeży sok :))))) Składniki: 2 buraki 6 marchewek 1 jabłko Wykonanie: Umyć warzywa i owoc, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć

w mojej kuchni
Dżem paraguayo ---Jam Paraguayo 120

słodkości owoców.  Smażymy przez około 30-35 min. . Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową  i gotujemy 2 min. Przygotowany dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy ,odwracamy do góry dnem. Jam Paraguayo Ingredienti per la marmellata :      1kg pesche      Succo di limone 1 cucchiaino

w mojej kuchni
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 94

dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera

w mojej kuchni
orzechowo makowe----- di nocciola papavero 447

masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć  gotową  masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny  dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier  di nocciola papavero.......................ingredienti:      5 uova ( albumi e tuorli separati )      Di zucchero 1 tazza

w mojej kuchni
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 129

masła     20 g  drożdży świeżych   1 laska wanilii szczypta soli   Nadzienie   500g jabłek po obraniu,lu jabłka ze słoika przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej     Lukier     pół szklanki cukru pudru

w mojej kuchni
Jabłecznik----torta torta di mele 188

Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3  jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto.  Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min.  Jabłka obrać i zetrzeć

w mojej kuchni