słoik - 12348 przepisów (strona:635/824)

Penne con pesto alla genovese 119

danie z makaronu! Niestety... po raz kolejny usłyszałam mamooooo, mamoooo makaron! I to po zupie pomidorowej. Dwie małe makaroniary mam ! Składniki penne , u mnie Czaniecki pesto alla genovese , ze słoika parmezan ser topiony emmentaler  LACTIMA oliwa z oliwek jeśli konieczna Ugotuj penne al dente. Wymieszaj z pesto. Dodaj ser topiony .  Dodaj parmezan. Poszarp bazylię po wierzchu. Moja sycylijska

Z Kuchni Do Kuchni
Sos czosnkowy 198

smaku. Nadaje się do wszystkiego: mięs, sałatek i innych potraw :) Potrzebujemy: 3 duże łyżki majonezu pół opakowania dużej śmietany 4 ząbki czosnku oregano odrobina mleka Polecam robić sos w słoiku, ponieważ kiedy wstawimy go w otwartym naczyniu do lodówki - cała lodówka będzie pachnieć sosem a tego nie chcemy :) A więc, majonez i śmietanę dokładnie razem mieszamy, wyciskamy czosnek i przyprawiamy

Kolejny blog o gotowaniu
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 345

posiada kasza bulgur.  Źródło:  Poradnik zdrowie.pl Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków z tartych 15 dag kaszy bulgur 1/2 litra rosołu ( może być bulion ) 1 słoik pomidorów z cebulą 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę papryki wędzonej 1 łyżka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól

kgwjanczewo
Śledź z majerankiem 166

lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki.  Ilości oleju nie podaję, gdyż wychodzi w trakcie ile potrzeba. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty.  Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor. Oczywiście śledzik lubi

Kuchcik gotuje
Kurcze pieczone 88

Składniki: 8 ćwiartek z kurczaka - nóżki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej szczypiorek 1 słoik sosu indyjskiego curry 1 cytryna 5x5 cm imbiru 2 łyżeczki przyprawy 'papryka ostra' 5 ząbków czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry pieprz 1 duża cebula Przygotowanie: Nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy w głębokiej misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce

ClauditteMissCooking
Żurek Wielkanocny 129

otrębów owsianych 1 litr wody -->  Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia. Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce – większy talerz itp.). Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni. Przygotowanie: Warzywa na wywar warzywny najpierw będziemy dusić na maśle

ClauditteMissCooking
Amerykański Hamburger – a’la Joe Bastianich 112

Ogórek konserwowy pokroić w małą kostkę i przełożyć go do miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe

ClauditteMissCooking
Liebster Blog Award 126

popierasz GMO? Tak czy nie? jeśli możesz to proszę uzasadnij. 8. Zdarza Ci się używać tzw. gotowców w torebkach, kostkach czy też słoikach w kuchni? 9. Od kiedy prowadzisz bloga? 10. Skąd pomysł na nazwę bloga? 11. Czym masz swojego ulubionego szefa kuchni? Kto to taki ?? :D Blogi które nominuję : 1.  http://www.nogawkuchni.blogspot.com

ClauditteMissCooking
Gulasz w stylu azjatyckim 103

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania

ClauditteMissCooking
Grillowana Karkówka na Zielonej Trawce 103

pieprz Składniki na sałatkę: 2 garści szpinaku 2 garści rukoli 1 cebula 5 pomidorów suszonych 1/3 kostki sera feta oliwa z oliwek Przygotowanie: Składniki na marynatę umieszczamy w głębokim słoiku i używamy blendera.  Składniki na sałatkę myjemy. Cebulę kroimy w piórka, pomidory na pół. Ser feta kroimy na kostki. Grube plastry karkówki grillujemy do dowolnego stopnia

ClauditteMissCooking
ABC zdrowia. Domowy syrop na kaszel. 91

ekologiczny)* imbir PRZYGOTOWANIE: Buraka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do wyparzonego słoiczka, ucieramy odrobinę imbiry na tarce o najmniejszych oczkach i zalewamy miodem. Zakręcony słoik wstrząsnęłam i umieściłam w garnku gdzie miałam już ugotowaną wodę. Pozostawiłam syrop w tej wodzie aż do jej wystygnięcia.  Rano podałam dziecku zdrowy i smaczny syrop. Wypił łyżkę

ClauditteMissCooking
Za'atar i Tydzień Kuchni Bliskiego Wschodu na moim blogu! 102

jest już drobno utarty dodajemy sumak i sól, chwilę ucieramy, a na sam koniec dodajemy sezam i krótko mieszamy, aby nie rozdrobnić ziaren sezamu. Przygotowany za'atar przesypujemy do słoika i używamy do pieczonych warzyw, hummusu i innych potraw

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 229

Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów.  SKŁADNIKI: - szpinak świeży w liściach, 200 g, - kapusta pekińska, 1 spora, - oliwki czarne, pół słoika. (ale dodatkowe "pół zielonych" mile widziane), - ananas, puszka. (a świeży byłby strzałem w 10tkę!) - kukurydza, puszka, - ser - niesolony oscypek, (ser "Zakopiański" - w stylu Korbaczy, opakowanie),  - cebula, 3-4 białe

Wypisz Wymaluj
Ciasto piankowe z wiśniami bez pieczenia 522

margaryny,  5 jajek,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  4 łyżki żelatyny,  2 szklanki mleka,  1 budyń wiśniowy, 3 galaretki wiśniowe,  słoik kompotu z wiśni.   Wykonanie Żelatynę rozpuścić w szklance wody, odstawić na 5 minut. Dodać szklankę gotowanego mleka. Dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i ostudzić. W 1/3 szkl

Z miłości do słodkości
Czosnkowe oliwki 126

ząbk ów czosnku Przygotowanie: Odcedzić oliwki z zalewy, przeło żyć do sło iczka. Zalać oliwą z oliwek lub normalnym olejem. Wc isnąć czosnek, wymieszać.  Zamknąć słoik i włożyć do lodówki na 12 godz niech si ę przegryzą....... Smacznego

Gaździnka warzy