słoik - 12348 przepisów (strona:635/824)

6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 193

okazji semifreddo . Kilka lat temu po obejrzeniu jednego z programów Nigelli, zaczęłam zamrażać białka i odtąd do pieczenia bezy jestem gotowa w każdej chwili. Czasami zbieram też białka do słoika i trzymam w lodówce - jedna z teorii meryngowych mówi, że takie oziębione kilkudniowe białka są najlepsze do ubijania piany i pieczenia bezy.  I zdecydowanie ją potwierdzam! Choć pavlova bardzo

KUCHARNIA
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 141

się lekko zsiadać jest gotowa, jeśli konsystencja nie zmieniła się, trzeba jeszcze gotować.  Gotową marmoladę zdjąć z ognia i usunąć zawiniątko z pestkami. Przekładać do  przygotowanych wcześniej słoików. * cytuję za stroną Miś Paddington.  ** przepis na marmoladę z mandarynek pochodzi z tej strony (klik).  Przypominam także o aukcjach charytatywnych dla Kuby - na jednej z nich możecie wylicytować

KUCHARNIA
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 197

strony / ROLADA Z PIERNIKA 350 g mąki  150 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki miodu przyprawa piernikowa 1 słoik powideł  1 szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 146

papierze i wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki,  uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej

KUCHARNIA
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 203

folię). Pomada z pomarańczy służy mi co roku do smarowania mazurków - zawsze dostaję ją w prezencie od pewnej zaprzyjaźnionej osoby, więc przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy.    Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik

KUCHARNIA
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 130

grubym dnem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 20 minut. Jeśli używacie cukru żelującego, postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący chutnej, zaraz po przygotowaniu przekładać do słoików.  CAMEMBERT ZAPIEKANY Z CZOSNKIEM I TYMIANKIEM  /składniki na 1 porcję/  1 krążek sera camembert gałązka świeżego tymianku ząbek czosnku oliwa Na wierzchu sera zrobić delikatne nacięcie

KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 137

lukru palce sięgające po kolejną, jeszcze ciepłą, jagodziankę i najpiękniejszy odcień fioletu na zębach.  Szalony berek wśród drzew i coraz trudniejsze skrytki podczas zabawy w chowanego.  Kalejdoskop słoików na półkach spiżarki.  Ciągle rosnąca liczba przetworów pod hasłem " To już na pewno ostatnie, jakie robię w tym roku" , czyli wiadomo, że będzie zupełnie na odwrót.  Zapach ziół

KUCHARNIA
A figa! Z tonką. 121

będzie na mnie co rano czekać wielka miska gorącej kawy (podoba mi się ten francuski zwyczaj podawania porannej kawy w miskach, a nie w filiżankach), świeżutki maślany croissant i słoik jeszcze ciepłej konfitury smażonej o świcie z zebranych o poranku fig.  A! I koniecznie, tak jak wtedy, świeże figi będą spadały nam wprost na talerze.  Byłoby cudownie mieć

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 161

wonny, że pochylam się nisko nad filiżanką, by chłonąć go jak najwięcej.  Tworzy idealne tło do ciasta. Chlebek imbirowy ze znalezionymi we mgle jabłkami pięknie pachnie korzeniami. Otwieram słoik jabłkowego musu, który dzięki rozmarynowi zyskał wyjątkowy, jesienny smak.  Późne śniadanie. Z mgłą za oknem. Z ciepłą herbatą. Imbirowym chlebkiem. Jabłkowym musem. Rozgrzewa od środka, tam gdzie ukryła się

KUCHARNIA
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 186

część oliwy (ok. 1/3 ) - można wykorzystać ją do sałatek, czy innych celów, a resztę przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Gotową pastę można spożywać od razu lub przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. * przepis na biscotti zmodyfikowany na podstawie tego przepisu - klik.  ** przepis na czosnkowe confit pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

która równie cudownie przyjęła kandyzowaną pigwę i likier pomarańczowy .  Obydwa nadzienia powstały zupełnie spontanicznie - otwarłam lodówkę, uśmiechnął się do mnie słoiczek malinowych konfitur i mrugnął okiem stojący poniżej słoik z pigwą. Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny.  CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 150

koniec, gdy masa jest już coraz bardziej gęsta,  mieszać trzeba będzie dość często, by nie przypalić. Gotową cajetę nieco przestudzić, dodać rum i ekstrakt waniliowy. Można przelać do słoika lub od razu stosować do przepisów. Uwaga! W czasie studzenia może pojawić się na powierzchni piana i absolutnie nie można masy mieszać. Mieszanie spowoduje wtórną krystalizację cukru i masa zamiast

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 144

jaskrawy od kolorów, które co dzień układają się w nowy wzór.  Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku

KUCHARNIA
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 171

Lipiec. Czerwone palce, usta, broda. Podrapane ręce, poplamione szorty. Śmiech i opowieści od krzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia.  Sierpień.  Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria.  Wrzesień.  Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 146

pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.  Zdjąć z ognia, usunąć pianę, która utworzy się na wierzchu i natychmiast przelać do suchych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ( ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni).  * cytuję fragmenty książki "Podróż po stołach Francji" autorstwa Ludwika Lewina

KUCHARNIA