słoik - 12348 przepisów (strona:645/824)

Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym 270

długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać. Takego sosika pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co. Składniki: ½ kg mięsa

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU 188

Propozycja podania sałatki śledziowej, aby jej podanie było urozmaicone, a na stole kolorowo. A co do sałatki - ulubiona mojego męża   Składniki: 1 duży słoik 0,7 l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do wydrążenia do nafaszerowania Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 159

wywar ostygnie w mgnieniu oka). trzymaj wywar w lodówce do momentu, aż powstanie cienka warstwa tłuszczu, zbierz go delikatnie łyżką Gotowy wywar drobiowy możesz przechowywać w lodówce, w słoiku, maksymalnie 3 dni. Nadmiar możesz zamrozić i przechowywać w plastikowych pojemnikach do pół roku w temperaturze -18 °C. Warzyw i mięsa z gotowania wywaru nie wyrzucaj

Szybko Szybkowar
Szarlotka pod budyniem :) 168

więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy i chłodzimy. Składniki na masę jabłkową: - 2 słoiki masy jabłkowej (ja miałam już zrobione i zawekowane w 500 ml słoiczkach) - 1 galaretka jasna (użyłam pomarańczowej) Rozumiem, że ktoś może nie mieć takich "zapasów" jak ja :D A więc

Zdrowie na języku :P
Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :) 136

wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180* , aby ciacho troszkę się podpiekło. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy

Zdrowie na języku :P
Zakwas gryczany na żurek :) 174

niego wody z ogórków kiszonych. Składniki: - 250 ml wody - 2 czubate łyżki mąki gryczanej - 3 ząbki czosnku - 4 ziarenka ziela angielskiego - 2 liście laurowe Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni. Przepis na żurek

Zdrowie na języku :P
Sałatka warzywna w zalewie octowej - robimy zapasy :) 126

oczyszczonych słoiczków nakładamy warzywa, do każdego nalewamy zalewę do zakrycia warzyw i mocno zakręcamy. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 20 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku. I już

Zdrowie na języku :P
Pasteryzujemy - PUREE Z DYNI - bardzo prosto, bardzo pysznie :) 147

którą należy wyrzucić. 5. Miąższ dyni zblenduj na gładką masę. Przełóż do oczyszczonych słoiczków. 6. Na dnie garnka układamy cienką ściereczkę, ustawiamy słoiczki, zalewamy wodą do 2/3 wysokości najmniejszego słoika i gotujemy. Po zagotowaniu się wody, pasteryzować przez 30 minut. Można pozostawić do ostygnięcia w garnku. I już

Zdrowie na języku :P
Kulturystyka.sklep - współpraca :) 134

rzuca się w oczy" to opakowanie :) Duży, plastikowy, ale wytrzymały słój w jaskrawym, pomarańczowym kolorze, na którym umieszczona jest nalepka ze wszystkimi, niezbędnymi informacjami dotyczącymi produktu.  Po otwarciu słoika można wyczuć delikatny waniliowy zapach, a po spróbowaniu wanilia jest jeszcze bardziej wyczuwalna i słodka :) Smak ten nie jest chemiczny, ani sztuczny, jak w przypadku czekoladowego białka

Zdrowie na języku :P
Udka z kurczaka w miodzie 312

stron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe ze słoika ;) Paluszki lizać

Lawendowe Niebo
Kruche ciasteczka - piękne oczka 119

Świętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;)  Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej

Lawendowe Niebo
Tarta z jabłkami 127

sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru  Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać

Lawendowe Niebo
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 91

się po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika. Ciasteczka z masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji śniadaniowej z dodatkiem płatków owsianych. SKŁADNIKI 150 gram masła orzechowego (solonego) 150 gram miękkiego masła 100 gram

Magiczna kuchnia Darii
Świąteczna żurawina wg Nigelli 148

tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem. Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi. Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej

bistro mama
Koncentrat drobiowy, czyli domowa kostka rosołowa 323

płynu. Pachnie bardzo intensywnie. Tak intensywnie, że domowa wentylacja i okap kuchenny nie nadążają. Po zrobieniu trzeba zrobić w domu porządny przeciąg, a wcześniej szczelnie dokręcić słoiki z koncentratem ;) Czytaj więcej

bistro mama