słoik - 12348 przepisów (strona:623/824)

Pasta z awokado 203

gładką, kremową masę.  Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty. Jajka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego

Gospodyni Miejska
Bułki gryczane 244

która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu z mąką gryczaną nadały bułkom

Grahamka, weka i kajzerka
Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo 176

chorizo (2 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 120 g chorizo, pokrojonego w plasterki 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty ) 4 duże jajka 2 łyżki startej mozzarelli szczypta płatków czerwonej papryczki chili sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

karmelowy
Musztarda 143

przekładamy do blendera razem z resztą składników miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli uważamy, że masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki wody i nadal mieszamy. Przekładamy do słoika nie pozostawiając pęcherzyków powietrza. Musztardę trzymamy w lodówce.  Jeżeli lubimy mniej pikantną musztardę dodajemy więcej miodu. Zamiast suszonych ziół można użyć świeżych. Smacznego

kgwjanczewo
Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 199

twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Nakłuwamy widelcem

Luźna Kuchnia
Placuszki z kaszy manny z mango i serkiem ze skórką pamarańczową. 186

mango i do końca nie wiedział co z tym zrobić, a za samym owocem podobno nie przepada. No i mam mango. Potem odwiedziliśmy teściów, a tam Teść narobił tonę słoików ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową. I mam też jeden słoiczek. Mając więc i mango, i skórkę pomarańczy zrobiłem oto takie śniadanie. Czego użyłem? Do placuszków: -1/2 szklanki semoliny

BaRepas
Chocolate chip cookies 201

Moje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli c hocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem - dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz

Ciastkozercy
Markos 359

cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki masła, Dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorada w migdałach 169

Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4 pomidorki koktajlowe,   5 suszonych  pomidorów  w oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka i sok z połowy  cytryny,   100 g migdałów w płatkach

SzczyptaSmaQ
Tradycyjna sałatka jarzynowa 115

średnie ziemniaki  2 marchewki 1 średni seler  1 pietruszka  4 ogórki kiszone  1 puszka zielonego groszku  1/2 małej cebuli 6 jaj  1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i  pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem 144

łyżki. Do "miseczek" z grapefruita przełożyć liście umytej, osuszonej sałaty, plastry ogórka i chili oraz porozrywanego dłońmi łososia.  Do słoiczka z sokiem przełożyć pozostałe składniki sosu, Zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, ozdobić listkami pietruszki i tymianku i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem 159

pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano. W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili,  sól i pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem 154

miski, dodać do nich pokrojone w paseczki ser i szynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Galareta z nóżek wieprzowych i wołowiny 163

roztarty w dłoniach majeranek. spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygnie rozdrobnić je za pomocą noża na drobne kawałeczki i umieścić w misce lub słoikach, dodać pokrojona marchewkę. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.  Ja gdy mam taką ilość jak ta podana, zawsze robię dwa, trzy słoiczki, gdyz galareta

Gosia gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z daktylami i morelami do obiadu 126

mówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała

Gosia gotuje