słoik - 12348 przepisów (strona:619/824)

Tort czekoladowy z wiśniami 188

ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami mascarpone z czekoladą, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Wiśnie w alkoholu: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą sok zalewamy je alkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się

W kuchni Katie
Kasza gryczana z brukselką, jarmużem i suszonymi pomidorami 324

łyżka oliwy lub oleju, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki soli. Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub jeśli macie kaszę na wagę - do miękkości. Pomidory wyciągnąć ze słoika i odsączyć z oleju. Pokroić w paseczki. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na połówki. Z każdej połówki wykroić białą część z dołu. Przełożyć do miski. W miseczce wymieszać syrop

Pełna Lodówka
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 138

obrać, przeciąć na pół, wyjąć żółta. Gotowe biała lekko posolić, żółtka utrzeć, lub rozetrzeć widelcem, dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z oleju (na 4 jajka, około pół słoika pomidorów), do masy dodać majonez i oliwę pozostałą z pomidorów oraz pieprz. Połówki jajek nadziewać masą. Można udekorować oliwkami, natką pietruszki, kolendry

Jadło i czytadło
PLACEK WIELKANOCNY Z DWÓCH JAJ 303

prostotę.  Składniki:   2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru  szklanka mleka 3/4 szklanki oleju  łyżka kakao  pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody  słoik powideł śliwkowych  Sposób przyrządzenia:  Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej - wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła

pieprzny smaczek
Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54 191

mieszamy z płatkami i wiórkami oraz pestkami. Mieszankę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i prażymy ok 8 minut. Odstawiamy by ostygły a następnie dorzucamy posiekane owoce. Musli trzymamy w słoiku, podajemy z mlekiem bądź jogurtem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Alpejska pianka z porzeczkami 336

wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć

Passions hobbies life
Słodko - kwaśna surówka z kapusty 451

wlać/wsypać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Gorącą zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą. Wymieszać. Surówkę pozostawić do ostygnięcia. Wystudzoną surówkę przełożyć do słoika (lub plastikowego pojemnika), zamknąć (lub przkryć folią spożywczą) i wstawić do lodówki na minimum 2 - 4 godziny, do przegryzienia się smaków. Surówkę przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Oswajanie przypraw – faza pierwsza :) 102

Meksyku. Część z was widziała moją półeczkę na przyprawy, którą zrobił mi mój tata. Nie ma już na niej miejsca a tata dorabia kolejne półki i trzeba dokupić następne słoiki. Wymyśliłam, że pokażę wam przyprawy „w odcinkach”. Ich historia, zastosowanie i rodzaje są tak ciekawe i szerokie, że szkoda by było to spłycić i przelecieć „po łebkach”. Poznacie pieprz, sól

ladykitchen
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 268

Masa makowa: ok 300 g  maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo:  słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mazurek z konfiturą śliwkową 183

szklanki mąki pszennej 150g masła 3 żółtka 1/4 szklanki zimnej wody 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli masło do wysmarowania formy nadzienie 1 słoik konfitur ze śliwek 100g śliwek suszonych pół szklanki miodu pitnego Sposób przygotowania Mąkę, cukier i masło dokładnie posiakać (może być w malakserze). Dodać żółtka i wodę, i zagnieść ciasto. Zostawić

W kuchni wieczorem
Knoppers 1257

desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy kolejny blat i smarujemy go mleczną masą. Przykrywamy ostatnim blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 4. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie całkowicie płynna, polewamy nią przygotowane ciasto (od strony białej masy). Wyrównujemy i ponownie wkładamy

My Culinary Art
Sałatka z tuńczyka 558

tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić.  Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć

Kuchcik gotuje
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 197

posiłkiem do zużycia całego płynu. Jeśli to konieczne, kuracje powtórzyć ad do poprawy stanu zdrowia. Dzieci powinny zażywać 1 łyżeczkę przed posiłkiem. Inne pomocne sposoby: W przypadku ataku astmy . Słoik z miodem podstawić pod nos i wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy

w mojej kuchni
DOMOWY, BEZGLUTENOWY PROSZEK DO PIECZENIA 136

mąki ryżowej (może być skrobia ziemniaczana lub kukurydziana) - 50g sody oczyszczonej - 50g winianu potasu Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie przesiać 1-2 razy przez sito i umieścić w zamykanym słoiku. Stosujemy dokładnie tak jak tradycyjny proszek do pieczenia. Źródła: J.Bator "Zamień chemię na jedzenie"                     "wkrainiesmaku.pl" Udanych wypieków

Smaczne Zdrowe
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 222

łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki lub 1 szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana lub tarta czekolada*** Margarynę pozostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. W tym czasie możemy wszystko przygotować

Smakowy Raj