słoik - 12348 przepisów (strona:619/824)

DOMOWY SOS AIOLI 283

miarę dolewania oleju nasz sos będzie się stawał coraz bardziej gęsty. Po dokładnym kilkuminutowym mieszaniu możemy nasz sos przełożyć do słoiczka i zakręcić. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku do kilku dni. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z groszku i brokułów 119

ochotę na ciepłe danie w ciągu dnia, a nie mam za dużo czasu  robię właśnie taką kremową zupę. Fajnie również taka zupka nadaje się do wlania w słoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić  nawet z samego rana lub  dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku

W kuchennej krainie
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 174

panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz do smaku Fasolę i ciecierzycę namoczyć

Czerwień i błękit
Maliny i jeżyny pod kruszonką 125

Sposób przygotowania Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę, cukier puder i płatki owsiane, ucierać palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce umieścić w naczyniu do zapiekania (ja użyłam zwykłych małych słoików i też było dobrze). Posypać cukrem, dać kruszonkę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 20 min. (aż kruszonka będzie miała złoty kolor a owoce puszczą soki). Podawać z łyżką

pink envelope
Jak zrobić białą kiełbasę? 363

doprowadzić ją do perfekcji, według mnie kiełbasa z tego przepisu wyszła nam idealna w smaku. Jeśli zostanie Wam trochę masy mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bajaderki 185

900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników  (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g 125g masła 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej) wiórki do obtoczenia Mleko

Czerwona Porzeczka
Pączki wrocławsko-lwowskie 158

tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić. KonQbek zajął się stroną logistyczną i zdobył drożdże, cukier puder i smalec (dieta...). Śliweczki mieliśmy własne, zrobione tego lata. Śliwki w słoik zaklęte:)   Potrzebne 30g świeżych drożdży trochę ciepłego mleka lub wody, mąki i cukru na przygotowanie zaczynu 500g mąki 1 jajko 200ml mleka 50g masła 40g cukru 1/2 łyżeczki soli

les mirabelles
Cholera z telefonami 146

ramach nagrody pocieszenia:)- bardzo dziękuję!). Zmienić dzwonek na jakiś radośnie głupkowaty- jak następnym razem zadzwonią będzie przynajmniej trochę radości. Ja rozważam ten . A ten kto dzwoni ukradł ciastko ze słoika! Zjeść coś dobrego. I to jest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES   2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek

les mirabelles
Absolutna dynioza 146

samochodzie, zawinięte w prozaiczną folię i na czerwonym świetle (do ewentualnych policjantów czytających tego bloga-zdjęcie zrobione na parkingu:)). A na kolację? Polecam podeżreć trochę puree prosto ze słoika:) I w ten sposób mamy załatwione menu na cały dyniowy dzień! Na koniec niezbity dowód na przyjście jesieni- Teodor powrócił do zwyczaju wygrzewania się pod lampką

les mirabelles
Co to do cholery jest "smuszi"? 131

szklanek i dekorujemy pozostałymi kwiatkami bzu. Pijemy od razu. Nasze truskawy- niewiele ich ale są piękne! Nasz dziki bez ma tylko trzy kwiatostany, bo jest jeszcze malutki. Kolejny już słoik konfitury z róży. Smuszi jest lekko słodkie i aromatyczne. Wyczuwalny jest lekko cytrynowy zapach pochodzący od kwiatów bzu. Idealnie pasuje do lekkiego, letniego obiadu! A zainteresowanych zaletami spożywania kwiatów

les mirabelles
Mmm- mirabelki, mus i muffiny 171

smak konfitury robi się bardziej jednolity. Na dodatek kolor mirabelek pozostaje pięknie złoty, tymczasem bez przetarcia moje mirabelkowe przetwory zawsze ciemniały. Z tej ilości śliwek wyszły mi dwa średnie słoiki- jeden już jest pusty:) Możemy takiego musu użyć do wzbogacenia muffinów, można też tak jak konQbek zjeść go jako dodatek do gęstego greckiego jogurtu. Ostatnio słyszałam, że w Belgii mają

les mirabelles
Deser cytrynowy z truskawkami 147

Lemon curd najbardziej lubię wyjadać łyżeczką prosto ze słoika :D Czasem jednak warto zrobić coś pysznego, innego. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Przyjemnie kwaśny, pyszny! Polecam :) Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki lemon curd 150 g świeżych truskawek 3-4 beziki Śmietanę ubić na sztywno, dodać lemon curd, wymieszać. W pucharkach układać krem

Domowa cukiernia Ewy
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 154

Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora, cebulę, czosnek, pieczarki. Papryki przekrój na pół

Qlinarnie i Qlinarnie
Ajwar – genialna serbska pasta do chleba 143

podpieczonych warzyw, sól i pieprz, i gotuj, ciągle mieszając, aż woda odparuje całkowicie.  W sumie może to potrwać od godziny do półtorej godziny. Nakładaj gorący ajvar do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Pasteryzuj przez 15 minut. Można je przechowywać przez parę miesięcy. Smacznego! Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta słonecznikowo-oliwkowa do chleba, Sztuka zrywania 102

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta wygląda niezbyt apetycznie, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze:). Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Katarzyny. Dzięki:). Składniki: ½ szklanki ziaren słonecznika 1 słoik oliwek (ok. 130g) 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Wykonanie: Zalej słonecznika wrząca wodą (tuż ponad powierzchnię ziaren). Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź i zmiksuj (ostrożnie bo pryska). Dodaj odsączone oliwki

Qlinarnie i Qlinarnie