każdą część rozwałkować i wyłożyć osobno do dwóch tej samej wielkości foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piana: 8 białek; 200 g cukru kryształu; 200 g orzechów włoskich; 1 słoik powidła śliwkowego; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać razem z białkami do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Przygotowane wcześniej w dwóch formach ciasto posmarować powidłem
In my kitchenwydawała mi się niekompletna... Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek rzodkiewek 1 średnia kalarepa 2/3 puszki kukurydzy 1 winne jabłko (użyłam odmiany Mutsu) kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki) sól i pieprz do smaku oraz mozzarella mini
Czerwień i błękitbędzie miał gęstą konsystencję . Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki z iemniaczanej. Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach. Autor zdjęcia Simon
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataocet z cukrem i poczekać aż wystygnie.. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą. Pasteryzować około 10 minut. Sposoby krojenia ogórków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrudno. Też da radę :) Do tego kupujemy actimel - ten o smaku " naturalnym " czy oryginalnym. Wszystkie inne mają dodatki sztucznych dosmaczaczy i są potwornie słodkie. Mleko umieszczamy w jakimś słoiku albo garze - byle nie był metalowy (plastikowy jest ok). Wlewamy do niego jedną buteleczkę actimela, mieszamy i przykrywamy pokrywką albo ścierka. Potem wystarczy czekać :) - tempo zsiądnięcia się mleka zależy od temperatury
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest ten z ziół suszonych. Zaatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce. Za'atar czerwony podstawowy skład Składniki 1/4 szklanki sumaka 2 łyżki stołowe tymianku 2 łyżki stołowe majeranku 1 łyżka stołowaprażonych nasion sezamu 1 łyżeczka grubej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapłynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny miód. W wersji odchudzonej , będzie znacznie gęściejsza, ale tak samo smakowita :) Uwaga - tahini powinna być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż trzy miesiące. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje, zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne. Autor zdjęcia - The Sassy Chef
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki dodajemy 3-4 łyżeczki przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Jeśli sos jest za gęsty podlać odrobiną wody. Ryż (dowolny jaki lubimy) ugotować i nałożyć
Monia miesza i gotujekomentarzu pod tym postem! Z chęcią wypróbuję! Zobacz również przepis na ----> SAŁATKĘ RYŻOWO-SELEROWĄ oraz inne SAŁATKI Sałatka selerowa z szynką i ananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce
Moje QulinariaZapraszam :) Składniki : 2 słoiki szparagów w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę 3 kostki rosołowe Winiary 2 opakowania polędwicy sopockiej ( kupiłam w Biedronce ) kawałek pora ( zielona część ) 1 ząbek czosnku około 4 szklanek wody 1 opakowanie 50 g żelatyny Dr . Oetkera Wykonanie :) Wodę zagotować , dodać kostki rosołowe i przeciśnięty ząbek
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijedli świąteczne pozostałości. Dzisiaj bardzo prosty przepis. jajka ugotowane na twardo koncentrat z buraków dodatkowo : majonez rzeżucha U mnie były jajka kurze i przepiórcze. Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem
Polska Zupaoliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu
Trzeci talerzuznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę , ser żółty , ananasa , cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Aby przygotować pory , trzeba pokroić
Za drzwiami kuchni