słoik - 12348 przepisów (strona:607/824)

Śniadanie idealnie chrupiące - granola 131

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy mieszając w trakcie pieczenia. Przestudzić, dodać żurawinę i posiekane morele, wymieszać. Przechowywać z szczelnym słoiku do 2 tygodni. Smacznego! A na zdjęciu mój cudowny słój, który mnie w końcu zmotywował do upieczenia pierwszej granoli. Znalazłam go w Netto, i tak mi się spodobał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka jarzynowa 155

Składniki: 6 średnich ziemniaków 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2  średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Ugotować ziemniaki  w mundurkach, marchewkę, jajka na twardo. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki. Jajka oskubać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić

O kuchni z uczuciem
Orzechowiec z powidłami 209

cukier wanilinowy Składniki na krem do przełożenia: 1 szklanki cukru 6 białek 0,5 ml  mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka masła 1 słoik powideł 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 ml wódki Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na 2 prostokątne formy do pieczenia ciasta smarujemy powidłami. Białka ubijamy

kgwjanczewo
Penne z rukolą i kurczakiem 322

zabki czosnku parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać trochę oliwy (ja używam tej ze słoika z suszonymi pomidorami) - podsmażyć na złoto kurczaka, dodać posiekane ząbki czosnku - zeszklić, wrzucić na patelnię pokrojone suszone pomidorki. Doprawić sos solą i pieprzem. Wrzucić do niego makaron i rukolę

Kulinarne Inspiracje
Domowe musli 158

zabieg sprawił, że płatki i ziarna lekko się zrumieniły i nabrały chrupkości. Następnie do jeszcze ciepłych ziaren dodałam żurawinę i rodzynki. Wszystko ostatni raz wymieszałam, po wystudzeniu zapakowałam do słoików

Kulinarne Inspiracje
Duszone warzywa. 152

SKŁADNIKI: 2 puszki krojonych pomidorów 1 opakowanie mrożonej fasoli 1 puszka cieciorki 1 słoiczek marynowanych mini cebulek 1 słoik patisonów 1 czubata łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku granulowanego pieprz mielony do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki makaron razowy 1 szklanka wody PRZYGOTOWANIE: Uwielbiam dania jednogarnkowe :) Wszystkie składniki umieścić w misie multicookera poza makaronem. Jego dodamy na 10 minut przed końcem

ClauditteMissCooking
Chleb z popcornem i kurkumą 128

Jakiś czas temu na jednym z portali był konkurs na temat pieczywa. Wygrały w nim moje bułki makowe pieczone w słoiku. Przepis na ten chleb był jednym z wielu jaki zgłosiłam. Pomyślałam, że warto pokombinować i zaszaleć z dodatkami. Tu postawiłam na popcorn, który uwielbiają dzieciaki ale nie tylko i kurkumę. Do takiego chleba wystarczy samo masło, ewentualnie pomidor

Ewa w kuchni
Jajka faszerowane sosem tatarskim 178

stole. Farsz możemy również robić na różne sposoby. Dzisiaj polecam jajka faszerowane sosem tatarskim. SKŁADNIKI: 5 ugotowanych na twardo  jajek Sos tatarski 2 średnie ogórki kiszone  mały słoik marynowanych grzybków 1 cebula 1 wiązka szczypiorku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu   WYKONANIE: Wszystkie składniki

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą i orzeszkami ziemnymi 168

przepyszne danie, którego smak zaskoczył nawet mnie! Do tego uśmiech zadowolenia na twarzy męża - i czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: (na ok 3 porcje) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Orzech 4-5 łyżek kukurydzy garść orzeszków ziemnych 1. Pierś kurczaka pokroić w kawałki, doprawić ulubioną przyprawą (u mnie Przyprawa do mięs Knorr), usmażyć na oleju

Kto ugości moich gości?
ZUPA CHRZANOWA 200

ZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek

Mentor Smaku
Mleko kokosowe 75

wodę z wiórkami na noc. Rano dolewamy szklankę wody i wszystko miksujemy z 2 minutki na najwyższych obrotach. Mleko odsączamy od pulpy kokosowej używając sitka lub gazy. Przelewamy do słoików a pulpę wykorzystujemy na przykład jako nadzienie do naleśników (dodajemy łyżeczkę waniliowego cukru i mały serek). Mleko można przechowywać w lodówce około

Lubczyk i Wanilia
Sałatka Eliza 310

suszonych pomidorów i sera smakuje mi na tyle że sałatka weszła do "domowego kanonu", po drugie jest miłą odskocznią od świątecznego "obżarstwa" ;P Składniki: sałata lodowa suszone pomidory pół słoika ogórki kiszone - 4 duże oliwki zielone - mała paczka  ser typu feta Dresing: 3 ząbki czosnku sól ocet jabłkowy kilka łyżek oleju z zaprawy Wykonanie: Kroimy składniki w paski

Lubczyk i Wanilia
Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami 167

cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam w 850 ml gorącej

Mia Cucina Sofieta
Domowa nutella 232

mniej), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksowany krem jest słodki, ale jeśli chcemy możemy dosłodzić go np. syropem klonowym czy miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Post Domowa nutella pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z kiełkami rzodkiewki 380

proste składniki, ale efekt niebanalny ;) Sałatka z kiełkami rzodkiewki Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka groszku kiełki rzodkiewki pół opakowania 200 g kabanosów 250 g sera żółtego mały słoik majonezu sól pieprz Przygotowanie: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do dużej miski. Kabanosy i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, dodajemy kiełki i majonez. Doprawiamy

Lawendowe Niebo