minut. Upieczoną granolę wyciągnąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Do wystudzonej granoli dodać posiekane orzechy, drobniej posiekane suszone owoce oraz posiekaną czekoladę, wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do szczelnych słoików lub pojemników. Smacznego
Plate of Joyszybką rozkminę: uciekać do domu czy zbierać dalej. Oczywiście zbierałem dalej, bo moja zachłanność na dojrzałe i darmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn w syropie, pamiętając minione lato i czekając na to, które nadejdzie. Z jednego z nich zrobiłem sernik. Jeśli macie jeżyny w swojej spiżarni, musicie go spróbować, jeśli nie – dodajcie
GRUBY WAŁEKmasła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz
Apetyczna babeczkaokazuje się,że za chwilę odwiedzą cię niezapowiedziani goście,do dzieła: Składniki: słoik jabłek (ja użyłam tych zakupionych w Lidlu,ale równie smaczne będą domowe przetwory) 2 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego cukier kryształ do posypania opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty.Jabłka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Nakładamy nadzienie na środek
Wielki apetytrozpoczęłam już teraz i was również gorąco namawiam:) Składniki: Kawa z ziarnach ( u mnie Prima) 200 ml wódki Sposób przygotowania: Całe ziarna ulubionej kawy wrzucamy do szczelnej butelki lub słoika i zalewamy Alkoholem.Przechowujemy go w suchym i zaciemnionym miejscu,ale nie lodówce (może być szafka). Ekstrakt jest najlepszy,gdy postoi minimum miesiąc. Dla wszystkich kawoszy znalazło się
Wielki apetytmacie pomysłu co można podać na imprezie pirackiej,albo znajomym podczas wieczornego,może Sylwestrowego spotkania polecam moje łódeczki.Są pyszne i zmywania niewiele. Sposób przygotowania: wiórki selera w słoiku ser w kawałku ananas z puszki kukurydza konserwowa szynka konserwowa,wieprzowa. 1 łyżka majonezu sól pieprz Vafini Sposób przygotowania: Seler odlewamy z zalewy,kroimy. Dodajemy odsączoną kukurydzę,pokrojoną w kosteczkę szynkę
Wielki apetytRobi się je bardzo szybo, jest zdecydowanie lepsze od tego dostępnego w sklepach i zdecydowanie tańsze a co najważniejsze wiemy co jemy. Świetne jako dodatek, cudowne jedzone łyżeczką ze słoika- masło orzechowe można jeść ze wszystkim. Składniki: 500 g orzeszków ziemnych solonych (możemy również użyć tych bez soli i sami ją dodać) 2 czubate łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Miksujemy
Wielki apetytbardzo łatwa odsłona deseru na urodziny dla dziecka w słoiku. Tym razem dzieci zamówiły sobie galaretkę, więc co zrobiła mama -galaretkę :) a że nadal w tematyce " Potwory i spółka", więc wybór kolorów nie należał do najtrudniejszych. Składniki: 2 agrestowe galaretki (ja użyłam Winiar) 200 ml śmietany 20 % niebieski barwnik 1 łyżka cukru pudru 1 laska wanilii Sposób przygotowania
Wielki apetytrazem padło na brzoskwinie. To jedne z moich ulubionych owoców, więc nie mogłam nie wsadzić ich do słoika :) Składniki: brzoskwinie (ewentualnie z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowe ( Winiary) 400 ml śmietany 30% opcjonalnie łyżeczka likieru brzoskwiniowego domowe lody(przepis tu ) Sposób przygotowania: Jeśli mamy świeże owoce kroimy je i karmelizujemy z cukrze. Jeśli z puszki po prostu je kroimy
Wielki apetytdnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut od momentu pojawienia się bąbelków
Wielki apetytuzyskasz gęstą konsystencję- konfitura jest gotowa. Do wyparzanych, osuszonych słoiczków włóż plastry wyparzonej cytryny i gorący dżem, mocno zakręć i pasteryzuj ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytgotuj ok. godziny, aż nadmiar płynu odparuje. Do wyparzanych, osuszonych słoiczków włóż gorący dżem, mocno zakręć i pasteryzuj ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut od momentu, gdy woda zaczyna wrzeć). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytsłoiczku (dobrze umytym i osuszonym) umieść migdały. Zalej je alkoholem. Zakręć pokrywkę i odstaw na min. 5 dni. Po tym czasie ekstrakt będzie gotowy. Przechowuj go w szczelnei zamkniętym słoiku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytdodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić. Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut. Większe listki bazylii poprzerywać, małe dodać w całości. Wszystkie składniki
Kuchcik gotuje