słoik - 12348 przepisów (strona:593/824)

Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 225

zjeść!  Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat.  Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak!   I to prostsze niż może się wydawać.  Granita z dzikiego bzu smakuje

KUCHARNIA
Buraczki do słoików na barszcz czerwony 187

godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut. Polecam również Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia
Konfitury z zielonych pomidorów 106

przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około 2 godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby z papryką do słoików na zimę 110

oleju. Następnie dodać obgotowane w osolonej wodzie grzyby, cukier i ocet. Doprawić do smaku i dusić pół godziny. Pod koniec duszenia dodać ketchup i zmiażdżony czosnek. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut. Grzyby w tej postaci są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i pizzy na zimę

Tradycyjna Kuchnia
Puree grzybowe do słoików na zimę 126

dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą w której się gotowały i doprawić w razie potrzeby. Nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować na wolnym ogniu jedną godzinę. Następnie po dwóch dniach zagotować powtórnie przez pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Domowa nutella z jabłkami do słoików 130

tarce o grubych oczkach, orzechy zmielić lub drobno posiekać i połączyć wszystkie składniki. Smażyć na wolny ogniu ciągle mieszając, aż składniki nutelli dokładnie się połączą. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików zakręcić i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawin 99

wolnym ogniu, po czym odstawić garnek na kilka godzin pod przykryciem (co pewien czas mieszając). Po tym czasie znów pogotować przez 10 minut i przelać konfiturę gorącą do słoików i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Domowa konserwa 64

słoniną i doprawić solą, pieprzem, gorczycą i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i wlać 2 łyżki wody do mięsa. Jeszcze raz połączyć dokładnie składniki ręką i włożyć do wyparzonych słoików. Gotować około godziny, następnie wynieść w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie gotować przez jedną godzinę. Przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Nasturcje a'la kapary 67

pół) oraz przypraw sporządzić zalewę i wystudzić, zalewę połączyć z owocami, podgrzewać, lecz nie zagotować. Po około 10-15 minutach zdjąć z ognia i wystudzić. Przekładać do czystych słoików i zakręcać. Przechowywać w lodówce

Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 116

cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 88

dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę 76

piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny).  Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki do 4/5 wysokości. Zamknąć i pasteryzować 15 minut na wrzącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 136

Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy

Tradycyjna Kuchnia
Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 118

ananas i pokrojony czosnek. Rodzynki opłukać, włożyć do owoców razem z cukrem, octem, solą i cynamonem. Gotować na bardzo wolnym ogniu około pół godziny. Gorący chutney włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka buraczana z papryką do słoików na zimę 72

kostkę, włożyć do zalewy i ugotować(uważać żeby nie przegotować). Buraki zetrzeć na dużych oczkach i również dodać do zalewy i wymieszać. Całość podgrzać lecz nie zagotować, wkładać do słoików i pasteryzować od momentu wrzenia 5 minut

Tradycyjna Kuchnia