słoik - 12348 przepisów (strona:613/824)

Frykasy z jajek 209

sól,ostra papryka mielona Wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy następnie obieramy ze skorupki. Paprykę myjemy pozbawiamy nasion, następnie kroimy w paseczki.  Wkładamy jajka oraz paprykę do dużego słoika lub naczynia kamionkowego, przekładając na przemian. Robimy zalewę: Ocet  oraz wino doprowadzamy do wrzenia dodając czosnek w łupince, liść laurowy oraz ziarna kopru, pieprzu, kminku. Zalewę studzimy zalewamy jajka

kgwjanczewo
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 197

żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika  3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zakwas na żurek 148

ząbki czosnku 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2-4 listki laurowe 6-8 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku Przygotowanie: Kromkę chleba lub zakwas umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą i mieszamy. Dodajemy rozgnieciony na płasko czosnek (razem z łupinami) oraz pozostałe składniki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Jeśli używamy zakwasu na chleb, baza

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 144

dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja. Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.  Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy, Im cieplej

Kulinarne przygody Gatity
Jajka grzybki z niespodzianką 186

jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary) szczypiorek ewentualnie ser żółty 1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym

Kto ugości moich gości?
Sałatka warzywna Babuni...z dodatkami 203

wyłóż na sitko, aby odsączyć z zalewy. Możesz przepłukać. Sałatka Babuni jest pyszna, nie mówię tego dlatego, żeby mówić..tylko dlatego, że taka jest i można ją wyjeść ze słoika bezpośrednio, jak się nie ma dość silnej woli. Marchwkę zetrzeć na malutkich oczkach, natomiast kapustę poszatkować. Jabłko poszatkować. Kapustę zasypać solą i zostawić na około półtorej godziny aby puściła

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z szynki 183

Pyszne roladki na wielkanocne śniadanie Roladki z szynki  SKŁADNIKI: jajka -3 szt szynka- 5 plastrów śmietana kwaśna -1 łyżka chrzan ze słoika -1 łyżka sól i pieprz por sałata do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Jajka włożyć do garnka, dodać sól, wodę, ugotować na twardo.  Obrać jajka ze skorupek, zmielić w maszynce.  Do jajek dodać śmietanę, chrzan, sól

Kuchnia Danusi
Sałatka z wędzonym łososiem i dressingiem miodowo-musztardowym 253

łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku cytryny sól i pieprz - tu trzeba uważać, bo łosoś bywa bardzo słony Wszystkie składniki wymieszać razem w małym słoiczku. Wstrząsnąć (wcześniej polecam słoik zakręcić ;) ). Doprawić do smaku. Smacznego

Pełny talerz
Przecier pomidorowy z ziołami 145

Przecier z powrotem wlać do garnka i dusić na małym ogniu z uchyloną przykrywką przez 15 minut. Dodać zioła, doprawić do smaku. Dusić jeszcze 10 minut. Wlać do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcić. pasteryzować 25 minut. Po pasteryzacji sprawdzić zakrętki i jeżeli trzeba dokręcić. Smacznego

Pełny talerz
Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym 183

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Cytryny dobrze umyć, pokroić w plasterki. Śledzie osączyć na ręczniku papierowym, pokroić w średnie dzwonka. Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu. W słoiku układać warstwami cebule, śledzie, cytryny, przesypując przyprawami. Zakończyć warstwą plasterków cytryny. Zalać olejem rzepakowym, odstawić na 1 dobę do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Smacznego

Pełny talerz
Kwas buraczany 108

jeżeli kwas ma być do picia, to można z czosnku zrezygnować i kisić 2 dni dłużej bez chleba. Kwas bardzo dobrze przechowuje się w lodówce w szczelnie zamkniętych słoikach/butelkach. Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych ok. 2 l wody dobrej jakości 2 ząbki czosnku 30 g razowego żytniego chleba ze skórką (bez dodatków) Buraki wyszorować, cienko obrać, pokroić w plastry

Pełny talerz
Sos tatarski 139

łyżeczki musztardy stołowej sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać od razu lub przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia (najlepiej wyparzonego słoika) i przechowywać w lodówce. Smacznego

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 128

pierwszy keczup jaki znamy do dzisiaj. Przepis na moją łagodną wersję keczupu z lekko cynamonową nutą znajdziecie poniżej. Domowy keczup najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu lub osłoniętych słoikach, bo może stracić barwę. Keczup łagodny z cynamonową nutą Składniki na ok. 750 ml: 1,5 kg dojrzałych mięsistych pomidorów 2 papryki czerwone 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka

Pełny talerz
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 156

ostudzenia. Na dużej misce ułożyć sito. Na sito przełożyć partie mięsa (zachowując spływający tłuszcz). Przyprawy usunąć. Mięso podzielić na pojedyncze włókna (najlepiej rozcierając je palcami) i układać luźno w słoikach lub ceramicznych naczyniach. Uważać, żeby do mięsa nie dostały się kawałki przypraw. Mięso zalać zebranym w misce tłuszczem. Odstawić w chłodne miejsce, aby tłuszcz zastygł. Rillettes przechowywać w lodówce, przed

Pełny talerz
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 142

Steki wyjmujemy z grilla i pozwalamy im odpocząć około 5 minut. Następnie tniemy je w cienkie paski w poprzek włókien. W międzyczasie przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki w szklanym słoiku i energicznie nim potrząsając. W dużej salaterce mieszamy mix sałat, kiełki fasoli i pozostałe składniki. Podajemy na talerzu posypane paskami grillowanej wołowiny i przyozdobione plastrami cebuli dymki. Grillowany stek

naRuszcie