słoik - 12348 przepisów (strona:613/824)

Ostry słodki dip z mango - Spicy Mango Chutney z serii przepisy Dinesh'a :) 150

będzie miał gęstą konsystencję .   Jeśli sos będzie zbyt płynny można go zagęścić odrobiną mąki z iemniaczanej.   Można przechowywać w lodówce, zamrażalniku lub pasteryzować w słoikach.  Autor zdjęcia Simon

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki curry do słoików 194

ocet z cukrem i poczekać aż wystygnie.. Po 3-4 godzinach zalewę z cukru i octu wlać do ogórków, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalać powstałą z ogórków, octu, cukru i przypraw zalewą. Pasteryzować około 10 minut.  Sposoby krojenia ogórków

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Twaróg domowy po argentyńsku 197

trudno. Też da radę :) Do tego kupujemy actimel - ten o smaku " naturalnym " czy oryginalnym. Wszystkie inne mają dodatki sztucznych dosmaczaczy i są potwornie słodkie. Mleko umieszczamy w jakimś słoiku albo garze - byle nie był metalowy (plastikowy jest ok). Wlewamy do niego jedną buteleczkę actimela, mieszamy i przykrywamy pokrywką albo ścierka. Potem wystarczy czekać :) - tempo zsiądnięcia się mleka zależy od temperatury

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 167

przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej popularny jest ten z ziół suszonych. Zaatar z suszonych ziół nie straci aromatu nawet ponad rok, jeśli będziemy go przechowywać w szczelnym, ciemnym słoiku w lodówce. Za'atar czerwony podstawowy skład Składniki 1/4 szklanki sumaka 2 łyżki stołowe tymianku  2 łyżki stołowe majeranku  1 łyżka stołowaprażonych nasion sezamu  1 łyżeczka grubej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tahini - pasta sezamowa 153

płynna i przypominać konsystencją dość gęsty, ale płynny miód. W wersji odchudzonej , będzie znacznie gęściejsza, ale tak samo smakowita :) Uwaga - tahini powinna być przechowywane w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż trzy miesiące. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje, zwłaszcza, że nie jest to pracochłonne. Autor zdjęcia - The Sassy Chef

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przyprawa do piernika 126

Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu.  Na 1 kg mąki dodajemy 3-4 łyżeczki przyprawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z cukinią 247

sól,pieprz olej do smażenia ryż Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię przełożyć sos ze słoików i podgrzać. Dodać usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Jeśli sos jest za gęsty podlać odrobiną wody. Ryż (dowolny jaki lubimy) ugotować i nałożyć

Monia miesza i gotuje
Sałatka selerowa z szynką i ananasem 137

komentarzu pod tym postem! Z chęcią wypróbuję! Zobacz również przepis na ----> SAŁATKĘ RYŻOWO-SELEROWĄ oraz inne SAŁATKI Sałatka selerowa z szynką i ananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce

Moje Qulinaria
Szparagi w szynce i galaretce 154

Zapraszam :) Składniki : 2 słoiki szparagów w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę 3 kostki rosołowe Winiary 2 opakowania polędwicy sopockiej ( kupiłam w Biedronce ) kawałek pora ( zielona część ) 1 ząbek czosnku około 4 szklanek wody  1 opakowanie 50 g żelatyny Dr . Oetkera Wykonanie :) Wodę zagotować , dodać kostki rosołowe  i przeciśnięty ząbek

Sama słodycz i szczypta chili
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 146

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła masa: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka: 2 słoiki 750 ml wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez  PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Różowe jajka 160

jedli świąteczne pozostałości. Dzisiaj bardzo prosty przepis. jajka ugotowane na twardo koncentrat z buraków dodatkowo : majonez rzeżucha U mnie były jajka kurze i przepiórcze. Ugotowane jajka obrać, włożyć do słoika, zalać koncentratem

Polska Zupa
Sałatka nicejska 178

oliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu

Trzeci talerz
Sałatka Tortellini 353

uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę , ser żółty , ananasa , cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Aby przygotować pory , trzeba pokroić

Za drzwiami kuchni
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim 103

niweluje te wady czosnku. Składniki: pół szklanki ciecierzycy 2 szklanki wody do gotowania + woda do płukania cytryna 3-4 łyżki pasty tahini (z olejem, który zbiera się na górze słoika z tahiną) spora szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwek pół łyżeczki mielonej kozieradki sól Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odlać wodę i porządnie wypłukać ciecierzycę. Wlać

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe pulpeciki ciecierzycowo-dyniowe 118

łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser

Weekendy w domu i ogrodzie