Czekoladowe muffiny, to jeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli
DefinicjaSmakuFormę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Muffiny można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniakogo: dla lubiących bardzo wilgotne ciasta dla fanów dekorowania babeczek dla babeczkomaniaków Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę
Mania WypiekaniaBlachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Z przepisu powinno wyjść ok. 10 babeczek. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Mania Wypiekaniakogo: dla lubiących szybkie przepisy - babeczki będą gotowe zanim piekarnik się nagrzeje! dla fanów letnich owoców dla tych, którzy nie mają czasu na zrobienie jagodzianek Składniki: 150g masła 250g mąki pszennej 300g borówek 100g masy marcepanowej 125g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 30 lub 36% szczypta soli frużelina jagodowa
Mania Wypiekaniabędę ukrywać, że te muffinki to niezła bomba kaloryczna. Trzy rodzaje czekolady, tłusta śmietana i masło mogą wzbudzić w nas pewne wątpliwości: czy warto dla tej babeczki męczyć się potem na siłowni lub aerobiku. Czytaj więcej
Wiem co jemPyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście). Smakują wybornie i długo zachowują świeżość.” Czytaj więcej
Wiem co jemnowego, staram się to robić w małych ilościach, aby w razie czego straty były małe. Chociaż tak naprawdę rzadko jest tak, że muszę coś wyrzucić. Tym razem się udało, babeczki wyszły bardzo dobre, lekkie i wilgotne z chrupiącymi drobinkami ryżu, który tak całkowicie się nie rozgotował. Dodatek Nutelli też bardzo pozytywnie wpłynął na całość. Myślę, że to będzie początek moich
Wiem co jemzauważyliście, ale ostatnio preferuję drobne wypieki. Nie chcę się w poście za bardzo rozpieszczać. Przygotowuję zazwyczaj tylko tyle ile potrzeba na niedzielę do popołudniowej kawy z rodziną. Kruche babeczki jak najbardziej tutaj pasują. Takie małe co nieco w sam raz na dwa kęsy. Z kremem mascarpone i borówkami smakują znakomicie.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy
Wiem co jemdrugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do suchych składników i wymieszać - tylko do połączenia się składników. 4. Banany obrać, pokroić w plasterki. 14 plasterków odłożyć do dekoracji babeczek, a pozostałe rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. 5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości, na wierzchu każdej z muffinek położyć plasterek banana. Piec
Domowa Cookierenka AgiLato nas nie rozpieszcza, więc zapraszam na mocno czekoladowe babeczki z korzenną nutą - smaczne, wilgotne, z przyjemnie chrupiącym wierzchem. Co prawda jednym z głównych składników jest cukinia, ale w smaku jest ona praktycznie niewyczuwalna. Polecam serdecznie :) Składniki (na 24 szt.): 3 jajka 1,5 szklanki cukru * 1 szklanka oleju 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Domowa Cookierenka Aginaturalnego Apetina 25 ml kremówki 2-3 łyżeczki cukru pudru 25 g płatków kokosowych Serek wymieszać z kremówką i cukrem pudrem. Odłożyć do lodówki na kilka minut. Kremem ozdabiać babeczki, z wierzchu udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyrozwałkować cieniutko (około 2 mm grubości), foremką w kształcie kwiatka (u mnie średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut
Trzeci talerzsztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy stopniowo masę kajmakową. Tak przygotowany krem wstawiamy na godzinę do lodówki aby się porządnie schłodził. Po tym czasie kremem dekorujemy babeczki. * masę kajmakową możecie również zrobić gotując 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego. Zróbcie to jednak dzień przed przygotowywaniem muffinek, abyście nie musieli martwic się zbyt wolnym chłodzeniem masy
Kuchenne aromaty