słoik - 12348 przepisów (strona:542/824)

Leczo 160

Polsce przyrządza je się na wiele sposobów. Każdy dodaje inne składniki. U nas w domu robi się je z serdelkami.  Składniki na duży garnek: 1,5 słoika papryki konserwowej 8 ogórków kiszonych 80 dkg pieczarek 6 serdelek 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy sól, pieprz papryka ostra i słodka szczypta chili cayenne Cebule kroimy w piórka, parówki

Pelusiowa Kuchnia
PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI 1437

Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Malinowo gryczany tort wegański 144

gotowanej ciecierzycy łyżeczka proszku do pieczenia „Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka agaru (wegańskiej „żelatyny”) Przygotowanie: Utrzeć masło kokosowe z bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę

greenscarf
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 91

mąki pszennej razowej 200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę

greenscarf
Ciasto inwalida 237

waniliowy (lub domowy cukier waniliowy ) 1 płaska łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki

Kuchnia domowa Ani
Mochatini - kawa mrożona 113

być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker wypełniamy do połowy lodem, wlewamy mleko I kawe. Zakrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pasta z bakłażanów 185

odrobinie oleju.  Dodać pokrojone pomidory i smażyć przez kilkanaście minut, aż odparuje cały płyn.  Gotowe pomidory zmiksować z bakłażanem.  Doprawić do smaku.  Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki

Sto kolorów kuchni
Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów 147

smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć swoje własne brzoskwinie w syropie. Tak też zrobiłam. Najważniejsze żeby brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą

Smaczna Pyza
Chatney do mięsiwa z aronią, jabłkiem, gruszką i brandy 103

dodać żel fix i gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać koniak.  3. Ugotowane owoce przekładamy do blendera aby zmielić na jednolitą masę. Gorący chatney przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Domowy przecier pomidorowy bez pestek 129

gęste sito i dokładnie przecieramy. Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna. Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min. Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowej SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Domowe przetwory: powidła śliwkowe 134

więc nie pozostaje nam nic innego jak tym przepisem podzielić się z Wami Składniki: - 2 kg dojrzałej śliwki węgierki - 1 pomarańcza - 100 g cukru - kora cynamonu do każdego słoika (4-5 szt.) Powyższa ilość jest na 4-5 słoiczków o pojemności 0,2l. Zaczynamy od umycia a następnie usunięcia pestek ze śliwek. Kolejnym krokiem jest wyparzenie skóry pomarańczy, starcie

Kuchenne Wariacje
Pleśniak. 163

łyżki kakao, 4 lub 5 jaj, w zależności od wielkości (oddzielić białka od żółtek), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki cukru pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców.                                 Przygotowanie: Masło

W kuchni u Moniki
Sałatka makaronowa z fasolką szparagową. 208

Składniki : makaron wstążki,  słoik oliwek, szynka, świeża lub mrożona fasolka szparagowa, majonez, śmietana 18%, 3/4 główki czosnku - wycisnąć, sól, pieprz.                     Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju. Fasolkę szparagową również gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę, oliwki i ugotowaną

W kuchni u Moniki
Ciasteczka z ciasta francuskiego. 156

gotowe ciasto francuskie i jakiekolwiek owoce. Goście będą na pewno zadowoleni ze słodkiego poczęstunku. Dziś pokażę jak zrobić takie ciasteczka na trzy sposoby. Składniki: dwa opakowania ciasta francuskiego, jajko, słoik wiśni drylowanych, 12 truskawek, jabłko, cynamon, budyń waniliowy. Przygotowanie ciastek : Jedno ciasto francuskie pokroić w kwadraty - mi to różnie wychodzi, dlatego nie trzeba się przejmować jak wyjdzie nie równo

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z porem. 275

mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki.  Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany

W kuchni u Moniki