grubym dnie wsyp cukier i przebrane owoce. Zacznij smażyć konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę i smaż konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami
codojedzeniaolej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe
SMYKWKUCHNIsokiem z cytryny i wodą. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem do całkowitego wystygnięcia dżemu. Smacznego! Przepis to miks tego, co znalazłam w internecie. Naczytałam się na ten temat sporo; w końcu zrobiłam po swojemu. Chciałam, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajwięcej wywaru, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny. Konsystencja miodku powinna być podobna do lejącego miodu pszczelego. Gorący miód wlać do wyparzonych słoików, odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietrzcinowego ok 4 l wódki ( bądź spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasy obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika 5l i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia zalewamy do końca wódką. Taką nalewkę odstawiamy w ciemnym miejscu na 30 - 40 dni następnie odsączamy owoce i przelewamy
Niezły Młynekgarść orzechów laskowych (posiekany, uprażonych na patelni) – 100 g suszonego kokosa (posiekanego) – 100 g mango (posiekanego) – 1 garść rodzynek Wszystkie składniki mieszamy i umieszczamy w słoiku. Taką mieszanką posypujemy np. domową granolę. Życzymy Wam smacznej uczy
Szybko Tanio Smacznielekkiego ostygnięcia. Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześnie posiekać na mniejsze kawałki. Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi. O tym jakie
My Chcemy JeśćZbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj. Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno
Moja smaczna kuchniasię w trakcie zapiekania. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Zimne zmiksować na gładko blenderem. W zależności jak pikantne lubimy jedzenia można jeszcze doprawić do smaku. Rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut
Ala piecze i gotujedodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut. Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito) . Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem lub pasteryzować 10 minut
SzczyptaSmaQoliwie pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić bez przykrycia. Gdy pomidory zaczną się już rozgotowywać, zblendować wszystko, dodać przyprawy i gotować do uzyskania właściwej konsystencji keczupu. Przygotować czyste, wyparzone słoiki, nałożyć keczup, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut. Smacznego
na moim stole...papryczki chili (może być mniej) 1 czerwona cebula 2 łyżki pokruszonego sera feta 8-10 oliwek łyżeczka kaparów garść rukoli kilka listków świeżego oregano sól, pieprz, oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Pęczak opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem szczypty soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Kulinarne Inspiracjeokoło 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy. Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjezapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść z pieczywem! I przydałby się jakiś słoik z suróweczką z domu lub z biedry. No można zrobić surówkę samemu...jak Nam się zechce
Fiolka w kuchnipiecze by ich było dużo i by można się było nimi dzielić. Jak opłatkiem.) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła orzechowego =prawie cały słoik=4-5 opiastych łyżek 60 g masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka miałkiego brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka
Fiolka w kuchni