wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się ładnie zrumieni odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Piersi zdjąć z patelni, ostudzić, lekko oprószyć solą. Tłuszcz zlać, nie wylewać!, wlać do słoika. Używać do smażenia mięs, konfitowania (gotowaniu w tłuszczu). 3 figi pokroić w grube plastry. Do garnka wlać wino, dodać miód, zagotować. Włożyć plastry fig, zagotować, gotować 2 minuty. Figi wyjąć
królestwo garówsię mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością owoców Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać
kawawszklancejednak ja zrobiłam z jabłkami. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli jabłka prażone w słoiku migdały płatki białko do posmarowania cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę
Ala piecze i gotujejabłko , dodać do bigosu. Mieszać od czasu do czasu aż kapusta będzie miękka. ok 40 min. koncentrat wymieszać z ok pół szkl wody, dodać mąkę (ja mieszam w zakręconym słoiku) Dodać do bigosu i jeszcze chwilę pogotować mieszając Posypać natką pietruszki. Opublikowane
Gotowanie jest łatweodrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków
Gotowanie jest łatweZrobiłam domowe masełko .. Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany. Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka. A że domowe jest najlepsze
Gotowanie jest łatwegrubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać bardzo drobno, dodać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu mieszając ok 1,5 godziny. Nałożyć do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem
Gotowanie jest łatwegodzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach
Gotowanie jest łatwesuszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku
Gotowanie jest łatwedrożdży 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 300 ml zakwasu 2 łyżeczki cukru Zakwas łatwo przygotować: Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy. Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy. Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody. Odstawiamy na kolejną dobę. Wieczorem zakwas
Gotowanie jest łatwewarstwami. Każdą warstwę posypać cukrem/miodem i ugnieść widelcem. - przykryć dopasowanym talerzykiem (spodem do cebuli) i obciążyć np. dużą butelką wody, dużym słoikiem z przetworami. Chodzi o to, żeby cebula była dociśnięta i puściła jak najwięcej soku Syrop jest gotowy po kilkunastu godzinach. Cebulę można zasypać jeszcze
Pora na pora i pomidoramasła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru 1 mału cukier wanilinowy [16g] szczypta soli 1 słoik Nutelli 1 jajko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier perlisty - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru
Grunt to przepis!masło znajdziecie TUTAJ ) 140g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 małe słodkie jabłka pokrojone w kostkę (lub jabłka ze słoika, które przygotowujecie np. do szarlotki) (ok. 330g) 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce mieszamy pokrojone jabłka z budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej misce
Kolizje Smakówdlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki: (na średni słoik) 4 spore jabłka 1/3 szklanki cukru sok i skórka z połowy cytryny 2 żółtka 100g masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku
Cakes By Kejtdrożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka 250 ml mleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych drożdży szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko do posmarowania, cukier puder do posypania WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy
Mia Cucina Sofieta