Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę i cebulę zeszatkować. Warzywa wymieszać. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Zalać warzywa i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do słoików i pasteryzować około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazamarynowałam je na dobę w przyprawach i żurawinie. Dzięki temu szybciej się upiekło i było naprawdę pyszne. Składniki: 4 pałki z kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasię w niej słodycz rodzynek i ostrość chrzanu. Doskonała do pieczonego mięsa. Składniki: 3 jabłka 1/2 dużego selera 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany łyżeczka chrzanu ze słoika łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru szczypta soli Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na mniejszych. Dodać rodzynki, śmietanę i chrzan. Wymieszać, przyprawić do smaku. Najlepiej smakuje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 6 żółtek szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukrem, solą, musztardami i zagotować. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku oraz pieprz. Zalewę gotować chwilkę i na końcu wlać ocet. Ogórki umieścić ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapapryczki chilli 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 litr wody 2 łyżki soli Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniagniazd nasiennych miksujemy i smażymy jak powidła. Przez 3 dni po godzinie.Po tym czasie mieszamy z cukrem, kakao i przyprawami. Smażymy jeszcze około 40 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut
Anioły w kuchniwegetarian. Jadłam je ostatnio na pewnym bałkańskim obiedzie :) Może to być przystawka, dodatek do kanapek, sałatek, co kto lubi. Można ją też, bo o papryce mowa przełożyć do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce. Ja zjadam ją np. z dodatkiem serów :) Składniki na jedną blaszkę do pieczenia: 7 dużych papryk czerwonych ( dodałam jedną białą i nie jest
Jemy PijemyWczorajsza wyprawa na targ skończyła się przytarganym do domu koszem pełnym dojrzałych, soczystych jabłek. A są one w tym roku wyjątkowo słodkie. Idealne wręcz by zamknąć je w słoiki lub butelki. Jabłka na szarlotkę mam już zrobione, teraz przyszła pora na soki. Niespodziewane mrozy, które się pojawiły na początku października zmusiły ogrodników do wcześniejszych zbiorów. Jest zatem w czym wybierać
Wiem co jemblendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz
My Chcemy Jeśćkakaowa kaszka kukurydziana gotowana z gruszka w sloiku po domowym maśle orzechowym~ Jak na mnie - dawno nie było tutaj śniadania w słoiku :D Jednak jak zawsze - teraz wszystkie masła zaczeły się na raz kończyć wiec będzie dużo słoikowych śniadań :D Prosze Was o kciuki dzisiaj o 14.30! Nie chcę na razie mowić o co chodzi, jak już będzie po wszystkim
breakfast of dreamsNaleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika garść grzybów suszonych 1 duża cebula 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia
Niezły Młynekzostawić część ananasa pokrojonego w kostkę i dodać 10 minut przed końcem. Kostki ananasa będą wtedy mocno wyczuwalne. Ugotowany gorący mus włożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Położyć na ręczniku słoiki obrócone do góry dnem i przykryć następnym ręcznikiem. Zostawić tak,aż całkowicie ostygną. Mus jest bardzo smaczny i szybko się go robi. THERMOMIX – obrane jabłka i obranego i pokrojonego
Kuchnia Pokoleń