cebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli
W kuchennym oknie Ewysię zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz z naturalnym miodem, dodając dwie szczypty chili. Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową - 1 łyżka rano lub wieczorem. Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać miodu
upichconapigwa będzie miękka. Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą. Podałam ze szpinakiem . *jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła. zastawa
królestwo garówdoprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić. Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu w domu. Taką przyprawę warzywną typu vegeta też robię sama i później wiem dokładnie
Smaczna PyzaMożna dodatkowo przelać kilka razy przez gazę, aby był bardziej klarowny. Ja wolę taki przelany tylko raz :) Sok powlewałam w 200 ml buteleczki i mocno zakręciłam. Możecie przelać do słoików, zakręcić i odstawić aby się uszczelniły. Można również zapasteryzować. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeukład odpornościowy. Właściwie to miodów nie powinno się przedstawiać, ale ja pokażę Wam co znalazłam w mojej paczuszce. Miód wielokwiatowy, akacjowy i lipowy. Miód rzepakowy- tu urzekł mnie słoik. Piękny, smukły . Zauważcie, że każdy miód zamknięty jest i zabezpieczony w genialny , tudzież bardzo elegancki sposób. Te banderolki mnie rozbroiły. Kolejne dwa miodki to spadziowy i gryczany. Ciekawe słoiczki, które
Z Kuchni Do Kuchniczęści: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć
Kuchnia u Bietkimleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc, w międzyczasie kilka razy potrząsając, żeby składniki lepiej się wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn). 2. Biszkopt: Białka ubić
Kto ugości moich gości?białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao
Apetyczna babeczkakostkę lub wąskie paski. Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielist z zagadką. Zagadka brzmiała: Jaki, nowy produkt planuje wprowadzić WSP Społem??? Jak myślicie, co to będzie? Ja stawiam na serię warzyw konserwowych w słoikach. Pewnie już niedługo dowiemy się co to będzie Dziękuję za przesłanie paczki, niespodzianki firmie WSP Społem Post Niespodzianka z zagadką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedrożdżowej. Składniki: -3 szklanki mąki tortowej -2 szklanki mąki 650 -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -350 ml ciepłego mleka -4 jajka -7 dkg masła -łyżeczka cynamonu -słoik 0,9 l pieczonych jabłek -2 garści włoskich orzechów -wanilia -szczypta soli Do jabłek dodajemy cynamon, posiekane orzechy i mieszamy. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki
Maminek kulinarnyWitajcie kochani, dzisiaj mam dla Was konkurs razem z Friends of Glass, do wygrania jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła
Aga w kuchnibyło w szkole sensacji żołądkowych, dla domowników przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700
Smaczne Zdrowewersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam je w słoiku od kilku dni z dnia na dzień są jeszcze lepsze. Składniki: 100 g wiórków kokosowych opakowanie 160 g kleiku ryżowego (można zastąpić kukurydzianym) 150 g oleju roślinnego (ideałem byłby kokosowy
greenscarf