żeby zmiękła. Paprykę umyłam oczyściłam, pokroiłam w mniejsze paski.Wszystko razem wymieszałam z dodatkiem soli, cukru, octu i oleju. Zostawiłam na 2 godziny żeby się przegryzło. Sałatkę nakładałam do półlitrowych słoików. Pasteryzowałam 15 minut
Darcia w kuchnipaprykę. Wszystko razem gotować jeszcze 5 minut. ostudzić zimną zalewę wlać do buraczków , dodać 2 szklanki oleju, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godz. do przegryzienia włożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut
Darcia w kuchnisezonie letnio - jesiennym staram się robi sporo soków. Większość z nich robię w sokowniku. Soki z sokownika wychodzą klarowne a słoików nie trzeba gotować. Składniki: 1,5kg malin 1,5 kg winogron 2 kg cukru Sposób wykonania: Maliny przebrałam, winogrona umyłam, oddzieliłam od kiści. Owoce wrzuciłam do sokownika, zasypałam cukrem. Gotowałam tak długo, aż puściły cały sok. ( od czasu
Darcia w kuchniłyżeczka cukru kilka ziarenek kolorowego pieprzu Sposób wykonania: Śledzie zamoczyłam na pół godziny w zimnej wodzie, odsączyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Do słoika wkładałam naprzemiennie śledzie z cebulką. Zalewa: Zimną przegotowaną wodę wymieszałam z octem, cukrem i pieprzem w ziarenkach. Zalałam nią śledzie. Wstawiłam do lodówki na dwie doby
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanego bobu ( u mnie był to bób ze słoika, który robiłam na zimę ) 200 gram kiełbasy podwawelskiej 2 średniej wielkości cebule koncentrat pomidorowy w słoiczku olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Sposób wykonania: Bób odcedziłam, zachowując wodę, obrałam ze skórki, włożyłam do garnka, zalałam wodą z bobu ( tak żeby
Darcia w kuchnimasa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić
Darcia w kuchniocet, olej, wsypałam cukier, zagotowałam, odstawiłam do wystygnięcia. Czosnek obrałam, pokroiłam w plastry, dodałam do ogórków, wsypałam chili, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, pozostawiłam na kolejne 12 godzin. Przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam 10 minut
Darcia w kuchniCUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA BYŁA GOTOWANA. PASTERYZOWAĆ 2 RAZY. PIERWSZEGO DNIA GODZINĘ , DRUGIEGO 40 MINUT
Darcia w kuchniczosnkiem. Pozostawiłam do wystygnięcia. Z ogórków zlałam wodę, dodałam zimną zalewę, wymieszałam. Odstawiłam na całą noc. Na dno każdego słoiczka wkładałam po liściu selera następnie ogórki z zalewą. Słoiki gotowałam około 7 min od zagotowania
Darcia w kuchnicukrem, chili i rozdrobnionym czosnkiem i olejem, pozostawiłam do wystygnięcia. Wodę z ogórków odlałam, wlałam zimną zalewę, wymieszałam, odstawiłam na następne 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą przełożyłam do słoików. Słoiczki gotowałam ok. 7 minut od zagotowania. Studziłam wyłożone na ściereczkę denkiem do dołu
Darcia w kuchnigruszki przełożyłam do jednego garnka, rozdrobniłam blenderem, dodałam sok z cytryny, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiłam na wolny ogień, podgrzewałam tak długo, aż rozpuścił się cukier. Gorące przełożyłam do słoików. Pasteryzowałam ok. 20 minut
Darcia w kuchniSkładniki: farsz 500 gram twarogu 1 żółtko cukier ćwiartkowy słoik drylowanych wiśni ciasto 2,5 szklanki mąki ciepła woda oliwa dodatkowo: śmietana Sposób wykonania: Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę. Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy
Darcia w kuchnizaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam, ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych! Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z czekoladą i orzechami. Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane orzechy włoskie, pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam
SMYKWKUCHNIwtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku
Kolorowy Przepisownikcytrynową i cały czas mieszać. Gdy masa zrobi się ciepła powoli dodawać masło - mieszać aż masło się rozpuści i masa zrobi się gęsta. Zdjąć z ognia, krem przełożyć do słoika, pozostawić do ostygnięcia. Podawać z deserem lub ciastem. Smacznego
W kuchni u Moniki