słoik - 12348 przepisów (strona:513/824)

‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 143

takim wypadku ciastu może wystarczyć tylko 40 minut pieczenia – sprawdzajcie. Musicie do ciasta zaglądać. Ciasto studzimy i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Wierzch ciasta dodatkowo można udekorować owocami – kandyzowanymi, ze słoika, z kompotu albo najlepiej świeżymi. Po upieczeniu przechowujemy ciasto w lodówce.   Moje ciasto piekłam 50 minut , stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta. Góra jest biszkoptowo lekka i puszysta

Karo in the Kitchen
Jak upiec kasztany jadalne? 77

miniony weekend kupiłam kilka kasztanów jadalnych, na spróbowanie. Były w zachęcającej cenie. Do tej pory jadłam jedynie krem z kasztanów , był tak dobry, że wyjadałam łyżeczką ze słoika, a jak się okazuje, taki krem świetnie smakuje jako nadzienie do naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak

Moja smaczna kuchnia
Śledzie po kaszubsku 207

Bardzo smaczne śledzie z pieczarkami ,cebulą i pomidorami.Możemy je podać na świąteczny stół. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju 181

wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule cukrowe 2 cebule czerwone 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanych grzybów olej Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia
Tatar ze śledzia po węgiersku 186

sposób bardzo ładnie się prezentuje. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem. Składniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w oleju z żurawiną 144

kolorowy Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą i odcedzamy.Cebulę drobno kroimy.Oprószamy pieprzem,mieszamy i przekładamy do słoika.Śledzie zalewamy olejem , dodajemy ocet.Wstawiamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Mazurek kajmakowy 148

być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto

Bajeczna Kuchnia
Sos tatarski 106

Doskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok z cytryny cukier puder sól,pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę,sparzamy na sicie wrzątkiem,hartujemy zimną wodą i odstawiamy do odsączenia.Ogórki konserwowe i grzyby marynowane kroimy w drobną kostkę.Skrapiamy

Bajeczna Kuchnia
Pikantny sos tatarski 140

Bardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli

Bajeczna Kuchnia
Jajka przepiórcze w sosie tatarskim 223

przepiórcze w pikantnym sosie tatarskim.Zawsze robię je na święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka przepiórcze gotujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Ule Karoliny 126

szklanki miodu płynnego Krem: 700 ml. mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym

Bajeczna Kuchnia
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 155

cukrem.Tak przygotowany zakwas przykrywamy gazą ,zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach zakwas przecedzamy przez sitko wyłożone gazą .Gotowy zakwas przelewamy do słoików lub butelek i zakręcamy zakrętką .Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie

Bajeczna Kuchnia
Ogórki małosolne 124

gruntowych 1 litr ciepłej wody 1 łyżka soli kamiennej kwiat kopru liść chrzanu lub korzeń czosnek  cebula Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy ciemne końcówki od ogonka. Do słoika lub innego naczynia wkładamy baldachim kopru,liść chrzanu lub korzeń,czosnek i pokrojona cebule. Układamy ciasno ogórki. W 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Zalewamy zalewą ogórki, przykrywamy

Bajeczna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 127

Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Dżem z czarnej porzeczki 107

cytryny ,ponownie zagotuj , zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu zniknięcia piany.Gorący dżem nakładaj do umytych i wyparzonych słoików,zakręć i poustawiaj do góry dnem.Pozostaw w tej pozycji przez 30 minut

Bajeczna Kuchnia