słoik - 12348 przepisów (strona:504/824)

.1149. ta sama sytuacja... 118

owsianka na musie z persymony w słoiku po domowym maśle z nerkowców~ Wczoraj pisałam Wam że po dodaniu persymony do kremy jaglanego strasznie się rozrzadził...Dzisiaj z owsianką było to samo :( Chyba wystarczająco się zraziłam do persymony :( Jakoś przemęczę ostatnią sztukę i wiecej raczej nie kupie ;) Poza tym piekielnie słodki ten owoc, wiec kolejny minus :P A wczoraj też...spadł

breakfast of dreams
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem 146

łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majeranku sól,pieprz olej do smażenia Sos chrzanowy: 3 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 30 % 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika sól,cukier Dodatkowo: łosoś wędzony Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie

Bajeczna Kuchnia
Domowa Przyprawa Korzenna - Przyprawa do Piernika 215

załatwić sobie dzbanka blendera. Mi poszło szybko, bo miałam mielone przyprawy, które nabyłam w sklepie Skworcu . Tam znajdziecie nawet zmielone ziele angielskie. Gotową przyprawę zamknęłam szczelnie w słoiku i wstawiłam do szafki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 175

druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. Można także spasteryzować lub zamrozić. Masło roztapiamy w rondelku na małym palniku , dodajemy cukier (lub ksylitol) i amaretto (lub olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy puree z dyni

Smaczne Zdrowe
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 143

cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml - jajo - 2 lub3 łyżki ksylitolu - cynamon - sól Jeśli szukacie dobrej ceny i jakości kaszy, przypraw czy ksylitolu warto zajrzeć

Apetyczna babeczka
śledź od "zielonego" do rolmopsa 207

trudu). Teraz kładziemy śledziowego fileta na desce ( skórą do dołu) i układamy na nim kawałek cebuli, oraz ogórka, całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Zwinięte rolmopsy wkładamy do słoików, zalewamy przestudzoną marynatą, zamykamy słoje i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tygodniu nasze śledzie są gotowe

Miód i pieprz
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 138

mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 149

pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 145

miąższ z łupiny, przekrój wzdłuż na pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz

Martyna Cooks
Domowy budyń czekoladowy z wiśniami 164

smak zagwarantowany! :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka - 2 żółtka - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki prawdziwego kakao (żadne napoje kakaowe- ma być prawdziwe, gorzkie kakao) - garść wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - parę kostek czekolady W 1/4 szklanki mleka mieszam żółtka, mąkę ziemniaczaną, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Wlewam do gotującego się pozostałego mleka, energicznie mieszam i gotuję przez

Wielopokoleniowo
Granola z patelni czyli KUKBUK chrupie a my z nim :) Niedzielne Śniadanie odc.72 168

ogniu aż się ze złocą. Dodajemy siemię lniane. Mieszamy i wykładamy granolę na papier do pieczenia. Kiedy ostygnie jemy z mlekiem lub jogurtem. Możemy schować ja na potem do słoika

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem jabłkowo-gruszkowy. 105

ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Wsyp cukier i gotuj jeszcze około 25 minut. Mieszaj co kilka minut, aby się owoce nie przypaliły. Gorący dżem przełóż do małych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Rada : jeśli chcesz, aby dżem miał gęstą konsystencję możesz dodać pod koniec gotowania środki żelujące do dżemów ( np. pektynę ) według przepisu na opakowaniu

Przepisy i porady kulinarne
Smalec (czysty) 243

rzadziej. Smalec wytapiamy aż do momentu, kiedy skwarki się zrumienią, ale jeszcze będą daleko od przypalenia. Wyłączamy gaz i zostawiamy wszystko do lekkiego ostygnięcia. Smalec przelewamy przez sitko do słoika albo ceramicznego naczynia . Ja najczęściej używam zwykłego sitka, dlatego też gotowy smalec ma na dnie odrobinę okruchów ze skwarków (na zdjęciu powyżej). Jeśli potrzebujesz naprawdę czysty smalec, to przyda się

PaleoSMAK
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 222

łyżek oliwy Opcjonalnie , do smaku: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego

PaleoSMAK
Mus pomidorowy 158

Pomidory naciąć w krzyż sparzyć w wrzątku,obrać ze skórki wycisnąć  sok i wyciągnąć pestki Sam miąższ przełożyć do garnka zmiksować blenderem zagotować  Gorący mus przełożyć do słoików zakręcić pasteryzować 20 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty