piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki, pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały
Kulinarne przygody Gatityrazie czego od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy całość do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze płatki już ostygną wystarczy przełożyć je do słoików. Kaloryczność: Całość ma 690 kalorii, a jedna porcja (z pięciu) ma 135 kalorii
Moja MichaOdstawić na 2-3 minuty. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej
Ugotowaćdomowymi, suszonymi pomidorami. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia
https:KKuchniaMniamSkładniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik ćwikły z chrzanem Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno
Wanilia i Kardamonpaseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą
Moja pasja smakubiszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo
Ciasteczkowy Potwórkilka połówek orzechów *************************************** Płaty śledziowe zalać mlekiem,zostawić na dobę ,pokroic na kawałki.Zagotować olej z dodatkiem imbiru , cynamonu, goździków , ziela angielskiego i pieprzu .Kawałki śledzi ułożyć w słoiku , zalać gorącym olejem , przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Teraz przygotować pastę : miód wymieszać z octem winnym , imbirem , startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami .Śledzie wyjąć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie
Cynamonowe szczęściejajka - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego - szczypta soli Do wypełnienia - powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty :) - duszone jabłka z cynamonem ( mogą być takie ze słoika ,sklepowe ) - 6 szt jabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki
Wypieki Renemiękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych drożdży ,są to dwie małe łyżeczki ,wg opisie na opakowaniu 7 g suszonych = 25 g świeżych - 1 mała łyżeczka bazylii - pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z zalewy Dodatkowo jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać robotem 10 minut na wolnych obrotach najlepiej hakiem do ciast drożdżowych
Wypieki Reneikrą nie nie może być mokry). Następnie ikrę wkładamy do słoiczków. Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu
Miód i pieprzwystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokrywamy gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni. Słów kilka o zakwasie... Z podanej ilości uzyskamy ok 1 litr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe
Kuchnia w czekoladziemnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole. Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem
na moim stole...Składniki: 50 g świeżych drożdży 3 łyżki stopionego masła pół kg mąki szczypta soli 1 jajko 9 łyżek cukru szklanka mleka słoik dżemu wiśniowego 1 kieliszek spirytusu Na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać
pieprzny smaczek