słoik - 12348 przepisów (strona:504/824)

Bułki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 188

miękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych drożdży ,są to dwie małe łyżeczki ,wg opisie na opakowaniu 7 g suszonych = 25 g świeżych - 1 mała łyżeczka bazylii - pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z zalewy Dodatkowo jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać robotem 10 minut na wolnych obrotach najlepiej hakiem do ciast drożdżowych

Wypieki Rene
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 177

ikrą nie nie może być mokry). Następnie ikrę wkładamy do słoiczków.  Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu

Miód i pieprz
Zakwas na wigilijny barszcz 142

wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokrywamy gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni.  Słów kilka o zakwasie... Z podanej ilości uzyskamy ok 1 litr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka warstwowa z brokułem, marynowaną papryką i jajkiem 380

mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem

na moim stole...
PIJANA DROŻDŻÓWKA 181

Składniki:  50 g świeżych drożdży  3 łyżki stopionego masła  pół kg mąki  szczypta soli 1 jajko  9 łyżek cukru  szklanka mleka  słoik dżemu wiśniowego  1 kieliszek spirytusu  Na kruszonkę:  3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła  Sposób przygotowania:  Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać

pieprzny smaczek
Przyprawa do piernika 90

wanilią.  Przestudzić i całość zmiksować w młynku razem z wanilią.  Polecam cynamon najpierw utłuc w moździerzu, a dopiero potem przełożyć do młynka.   Przełożyć do szczelnego słoika. Przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od tych sklepowych i należy dawać jej mniej niż w przepisach

Sto kolorów kuchni
Ryżowe wytrawne babeczki alias przedbiegowe babeczki mocy 171

żółtego sera 100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonego czosnku suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy) łyżka kaparów 100 g oliwek zielonych/czarnych Przygotowanie: Wymieszaj wszystko dokładnie w dużej misce Włóż masę do wysmarowanych olejem form, przyklep (możesz też uformować kulki i włożyć masę do papilotek

greenscarf
.1162. pierwsze owoce z zamrażarki 150

dyniowe płatki jaglane na mleku sojowym z budyniem waniliowym i borówkami (w środku) w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Nadszedł ten czas...Odmroziłam pierwsze letnie owoce w tym jesienno-zimowym sezonie :D Mam ich całą zamrażarkę - nie ma gdzie palca wetknąć, więc czas się za nie wziąć, bo niedługo dojdą też mrożone warzywa - świeży brokuł i kalafior nie jest już

breakfast of dreams
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3538

wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min. Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić

Domowy Smak Jedzenia
3 składnikowa granola z masłem orzechowym, pieczona w niskiej temperaturze 108

później mieć pyszne śniadanie na cały tydzień, zawsze kiedy rano wstaje nie chce mi się nic robić, a już na pewno nie szykować śniadanie więc wsypuje gotową granolę ze słoika do miski dodaje jogurt i śniadanie gotowe w minutę :) Dodatkowo granola jest pieczona w niskiej temperaturze, żeby było zdrowiej:) Składniki :  2,5 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki masła orzechowego

zdrowa vege kuchnia
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 121

Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru

Kuchnia w szuwarach
#21 Pełnoziarniste korzenne muffiny 166

odrobinę wody lub mleka. Przekładamy do foremki do muffinek, pieczemy 20-25 min w 180*C.  (Bilecik dołączony do wersji prezentowej wygląda tak: Wymieszaj w misce składniki ze słoika, w osobnym pojemniku wymieszaj: * kubek jogurtu *1/3 szklanki roztopionej Palmy * 2 jajka.  Połącz składniki mokre z suchymi, wymieszaj.  Piec

Kuchnia w szuwarach
Tanie, Łatwe Deserki, czyli Domowa Galaretka z Owocami, Mleczny Korzenny i Czekoladowy Mleczny 122

rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną  w syropie Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnej wody

Blondynka Gotuje
Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami 195

duże jajko Masa serowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Zarobić ciasto na babeczki - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz

Moje Qulinaria
Nalewka z suszonej żurawiny 240

rozgrzewka w długie zimowe wieczory.  SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił. 2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki

Tradycyjna kuchnia Kasi