słoik - 12348 przepisów (strona:504/824)

Domowe rolmopsy z papryką 118

piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki, pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały

Kulinarne przygody Gatity
Domowe płatki śniadaniowe z miodem i orzechami 189

razie czego od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy całość do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze płatki już ostygną wystarczy przełożyć je do słoików. Kaloryczność: Całość ma 690 kalorii, a jedna porcja (z pięciu) ma 135 kalorii

Moja Micha
Śledzie w pomarańczach 144

Odstawić na 2-3 minuty.  Następnie przecedzić i przelać zimną wodą.  Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej

Ugotować
Śledzie z suszonymi pomidorami 304

domowymi, suszonymi pomidorami. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia

https:KKuchniaMniam
Boczek pachnący lasem 469

Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik  ćwikły z chrzanem Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno

Wanilia i Kardamon
Śledzie z suszonymi pomidorami 153

paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą

Moja pasja smaku
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 179

biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo

Ciasteczkowy Potwór
IMBIROWY ŚLEDŹ W ORZECHACH 127

kilka połówek orzechów ***************************************  Płaty śledziowe zalać mlekiem,zostawić na dobę ,pokroic na kawałki.Zagotować olej z dodatkiem imbiru , cynamonu, goździków , ziela angielskiego i pieprzu .Kawałki śledzi ułożyć w słoiku , zalać gorącym  olejem , przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Teraz przygotować pastę : miód wymieszać z octem winnym , imbirem , startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami .Śledzie wyjąć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Korzenne babeczki z powidłami 183

łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2  jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie

Cynamonowe szczęście
Rogaliki z owocowym nadzieniem 150

jajka    - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego - szczypta soli Do wypełnienia - powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty :) -  duszone jabłka z cynamonem ( mogą być takie ze słoika ,sklepowe )    - 6 szt jabłek    - 1 mała łyżeczka cynamonu    - 1 duża łyżka masła    - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki

Wypieki Rene
Bułki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 182

miękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych drożdży ,są to dwie małe łyżeczki ,wg opisie na opakowaniu 7 g suszonych = 25 g świeżych - 1 mała łyżeczka bazylii - pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z zalewy Dodatkowo jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać robotem 10 minut na wolnych obrotach najlepiej hakiem do ciast drożdżowych

Wypieki Rene
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 171

ikrą nie nie może być mokry). Następnie ikrę wkładamy do słoiczków.  Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu

Miód i pieprz
Zakwas na wigilijny barszcz 134

wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokrywamy gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni.  Słów kilka o zakwasie... Z podanej ilości uzyskamy ok 1 litr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka warstwowa z brokułem, marynowaną papryką i jajkiem 372

mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem

na moim stole...
PIJANA DROŻDŻÓWKA 175

Składniki:  50 g świeżych drożdży  3 łyżki stopionego masła  pół kg mąki  szczypta soli 1 jajko  9 łyżek cukru  szklanka mleka  słoik dżemu wiśniowego  1 kieliszek spirytusu  Na kruszonkę:  3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła  Sposób przygotowania:  Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać

pieprzny smaczek