słoik - 12348 przepisów (strona:500/824)

Boeuf Bourguignon 133

Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz

ladykitchen
Żółta sałatka 4391

Słoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę

Na Ciasteczkowych Papierach
Schab w sosie z suszonych pomidorów 104

lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano

Kubki smaku
Miodownik z kaszą manną 170

łyżki miodu 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa: 1 litr mleka 12 łyżek kaszy manny 200g masła śmietankowego 1 szkl. cukru cukier waniliowy słoik dżemu jagodowego lub innego Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części. Piec w temp. 170st. ok.20 min Masa: kaszę zalać zimnym mlekiem odstawić na 10 min. Następnie wstawić

Kubki smaku
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 100

polubiłam  i co jakaś okazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej

Kubki smaku
Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe 149

drożdży 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 szkl, śmietany 12%( mały kubek) 1 kostka masła 4 i pół szkl. mąki plus 1/2 szkl. do podsypania 1 słoik nutelli lub innego ulubionego kremu Wszystkie składniki połączyć włożyć do lodówki na 20-30 min.,podzielić na 4 części, rozwałkować wyciąć trójkąty, nałożyć krem i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać

Kubki smaku
Świąteczny tort. 191

waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce

Malinowe Pocałunki
Marynowane śledzie z papryką 117

Składniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem

Pobite gary Barbary
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 822

Mamy, bo sobie tak spisywałam listę produktów przed świętami, że nie wszystko się na niej znalazło i musiałam nieco improwizować i w tym i w innych przepisach :) Składniki: 1 słoik cebulki konserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych

Kolorowy Przepisownik
Wiśniowa bajka 1088

pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra

Wanilia i Kardamon
Śledź z cytryną i cebulą 121

cebula 1 cytryna oliwa Śledzie moczyć około 3 godzin w wodzie. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śledzie pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian śledzie, cytrynę i cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zalać całość oliwą. Odstawić do lodówki na dobę, aby wszystko się przegryzło i nabrało smaku. Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z żółtym serem i polędwicą 391

sałatkę, którą z powodzeniem możemy zaserwować podczas sylwestrowego przyjęcia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 100g sera żółtego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 5 jajek, 100g polędwicy sopockiej, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę oraz seler odsączam z zalewy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Różowe śledzie w słodkiej zalewie octowej 121

obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Do rondla wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i marchewkę, zagotowujemy. Śledzie układamy w słoiku, przekładamy cebulę i marchewką, zalewamy zimną zalewą octową, odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce lub do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka leśna polana 2575

zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera  2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka

Ala piecze i gotuje
Wiśniowa Pianka z wiśniami w spirytusie 126

galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki:  300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik wiśni w spirytusie  250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy

W Moim Magicznym Domu