pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się
Chocolate Muffin Blogalkohol robi swoje, z czasem ciemnieje i nabiera coraz więcej mocy. Jeżeli używacie wanilii w laskach, bo po prostu nie wyrzucajcie tych „skórek” tylko grzecznie odłóżcie do słoika i jak się Wam nazbiera to zalać wódką i zapomnieć na miesiąc. Wygląda jak „obcy” w butelce
greenscarfdodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie. Składniki: 1 kg filetów rybnych puszka brzoskwiń słoik papryki konserwowej 4-5 cebul mały słoiczek keczupu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety tniemy na mniejsze kawałki, solimy. oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bez żadnej panierki. Studzimy
na moim stole...tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno
Pasje Jolkiziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót
Smakowity Blog Kulinarnywodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego
Marder&Marder Manufacturektórej panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików. Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej. Czy ktoś z Was odważyłby się na model różowy lub pomarańczowy? :) Uważam, że taka oldschoolowa lodówka ma w sobie dużo
Chilli Czosnek i Oliwas/obr. 8 . Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodaj odpowiednią ilość oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 10. Pasta powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Przełóż do szczelnie zamykanego słoika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni
SzczyptaSmaQSkładniki: mięso z 1 piersi kaczki, pieczonej lub gotowanej 1/2 świeżego ananasa pół szklanki rodzynek słoik selera w słodkiej zalewie 150 g sera żółtego ok. 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam arborio) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka łagodnej musztardy Z kaczki zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Ananasa obrać, odciąć miękki miąższ i pokroić w kostkę. Selera
Czerwień i błękithimalajskiej szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy, na gładką masę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce
Łycha smakówszkla n ka mąki gryczanej 2 przegotowanej ciepłej wody 10 ziaren pieprzu 3 ziarna jałowca 4 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce
Łycha smakówOtrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny małżonek również zamarzył o bigosie ... ale z dodatkiem mięsnym :). A do takiego bigosu stwierdziłam, że jednak nie będę miała serca, ani chęci jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala
Łycha smakówkoper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego słoika 1 łyżka soli) i zalewamy przegotowaną, ciepłą (nie wrzącą - odczekujemy ok. 5 min po zagotowaniu) wodą. Naczynia przykrywamy talerzykiem, po dobie wkładamy do lodówki. Idealne są na 3 dzień. Choć
Łycha smakówpokrojony w s łupki czosnek oraz po 1 łyżeczce majeranku i świeżej bazylii. Pomidorki dokładnie myjemy i wrzucamy do słoiczków. Zagotowujemy wodę z octem i solą następnie zalewamy nią słoiki aby całkowicie przykryć pomidorki. Zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiczki, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia
Łycha smakówPrzygotowanie: Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy
Łycha smaków