łyżki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 100 ml śmietany kremówki 36% 2 tabliczki czekolady: 1 mleczna i 1 gorzka S KŁADNIKI NA POLEWĘ MALINOWĄ: 1 słoik konfitury malinowej lub dżemu malinowego (około 300 g) 1-2 łyżeczki wody WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Niczym nie smaruj ani dna, ani boków. Ciasteczka
Słodko-Słony Świat Ilonypewnego czasu podaję nie tylko napoje, ale i sałatki i inne pyszności w szklanych słoiczkach czy butelkach. Dla mnie nie ma nic lepszego, niż wyjadanie sałatki prosto z eleganckiego słoika czy picie ulubionego koktajlu, który zmieści się w mojej małej torebce prosto z poręcznego i dobrze wykonanego słoiczka. Zobaczcie, jakie pyszności można serwować w słoiczkach i buteleczkach: Sałatka
Moja smaczna kuchniakolor na średnim ogniu. Usmażone pieczarki osączyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Wystudzone usmażone pieczarki ułożyć w dużym słoju przekładając je cebulą z zalewy. Zalać pieczarki zimna zalewą. Słoik zakręcić i odostawić do lodówki na 1-2 doby aby pieczarki się przegryzły
Monia miesza i gotujelubi. Takie serki można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Gotowe serki rozsmarowujemy na kanapkach lub tostach. Gdy chcemy je przechowywać dłużej – wsadźmy przyprawione serki do słoika i zalejmy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym (serki w oliwie przechowywane w lodówce wytrzymają miesiąc). Post Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzasypujemy cukrem. Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut. Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe! Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni
Ostra na Słodkołatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji
Mania Wypiekaniapokroić w grubsze plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z zimnym makaronem. Przygotować sos winegret: Olej lniany przelać do zakręcanego słoiczka, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem, zakręcić słoik i kilka razy wstrząsnąć do połączenia. Sałatkę przełożyć do szklanych pucharków. Polać sosem, wymieszać przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonprzekąska na karnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU , 1,5 szklanki wody, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego wiórki, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około
Tradycyjna kuchnia Kasijogurtem greckim, do dzieła, bo zima może być piękna, kolorowa i smaczna, a takie koktajle to najlepszy początek dnia. Kilka chwil i gotowe, przelejcie taki napój do buteleczki czy słoika, zamknijcie i zabierzcie do pracy, na spacer. Koniecznie podzielcie się przepisami z najbliższymi. Na zdrowie! Koktajl pietruszkowy Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1/2 soczystej i słodkiej pomarańczy 1/2 banana
Moja smaczna kuchniawodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy w krążki i sparzamy wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę. Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy etc). Ja proponuję wersję "fińska
Simple Dishpieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się
Chocolate Muffin Blogalkohol robi swoje, z czasem ciemnieje i nabiera coraz więcej mocy. Jeżeli używacie wanilii w laskach, bo po prostu nie wyrzucajcie tych „skórek” tylko grzecznie odłóżcie do słoika i jak się Wam nazbiera to zalać wódką i zapomnieć na miesiąc. Wygląda jak „obcy” w butelce
greenscarfdodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje i smakuje nadzwyczaj wybornie. Składniki: 1 kg filetów rybnych puszka brzoskwiń słoik papryki konserwowej 4-5 cebul mały słoiczek keczupu sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety tniemy na mniejsze kawałki, solimy. oprószamy pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, bez żadnej panierki. Studzimy
na moim stole...tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno
Pasje Jolkiziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót
Smakowity Blog Kulinarny