słoik - 12348 przepisów (strona:494/824)

Karp smażony marynowany 144

karpia w bułce tartej i smażymy w tak przygotowanej panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Studzimy. Ja zalewam usmażonego karpia marynatą z całego słoika od papryki. Możecie też przygotować marynatę zagotowując ¼ szklanki octu 10%, 1,5 szkl. wody, ½ łyżki wody, ¼ szklanki cukru, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, 2. liście laurowe, 2 szt. ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 118

pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka ) oraz kilka ząbków czosnku

Smaki Ewy
PULPECIKI WIEPRZOWE W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM 207

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Jesienią zaszalałem i narobiłem ponad normę słoików z pysznym pomidorowym sosem. Zimą, gdy tylko jest taka potrzeba sięgam do zapasów, by po kilku minutach cieszyć się wspomnieniem lata. Taki sos można zrobić i teraz, ale pomidory nie są tak pachnące i smaczne. Zajrzyjcie do przepisu na SOS POMIDOROWY może się przyda na... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
napój wzmacniający na przeziębienie 139

razy dziennie po łyżce. składniki: 8 ząbków czosnku sok z całej cytryny 2 łyżki miodu 1 szkl ciepłej, przegotowanej wody Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć. Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem. Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze

6niebo
bakłażan z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 114

Kolejny na moim blogu pomysł na faszerowanego bakłażana. Tym razem zupełnie inny sposób przygotowania bakłażana, podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym w TV. Przepyszne danie:) składniki: bakłażan 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie 1/2 krążka sera pleśniowego 125 g serka kanapkowego o ostrym smaku, np chrzanowym lub czosnkowym ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Bakłażan przekroić na pół, miąższ naciąć

6niebo
Chleb litewski, z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona) 130

łyżeczki kminku (całego) 150 ml wody Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 22 g miód jasny 50 g marmolady jabłkowej 12 g soli 90 -172 g wody cały zaczyn cała zaparka Z podanych składników wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurczak w białym sosie z żurawiną 180

dobrze się zaparzyły. Następnie przekładamy żurawinę z płynem do garnuszka, dodajemy doń kolejne 250 mililitrów rosołu oraz przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. W niewielkiej ilości rosołu, w osobnym słoiku, mieszamy śmietanę oraz mąkę, które dodajemy do garnuszka z żurawiną i mieszamy.  Najlepiej smakuje z ryżem.  Smacznego i do napisania wkrótce! :) (oby szybciej niż ostatnio

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 170

przygotowania sałatki potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą

Szybko Tanio Smacznie
Paluszki drożdżowe z jabłkami 170

mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka ( pół jajka do posmarowania paluszków ) - kilka kropel olejku waniliowego do Nadziewania słoik 1000 ml smażonych jabłek cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek letniego mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić

Wypieki Rene
szybkowar-pyszna galareta z nóżek,biodrówki... 120

wywaru odpowiednią ilość do mięsa, jak wywar zostanie to można wykorzystać np. jako wywar do zupy grochowej, fasolowej itp. wsypać mielony pieprz do smaku, galaretę zagotować, gorącą przelać do słoików i mocno zakręcić, również dać do foremki czy miseczki i będzie do zjedzenia po kilku godzinach galareta jest smaczna, esencjonalna, podawać z czym się lubi....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sezamki z amarantusa z domowym serkiem waniliowym wg Amaro 115

przygotowania serka: do wyparzonego i wytartego do czysta słoiczka wlewamy śmietanę 36% i kefir. Zakręcamy, potrząsamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie otwieramy słoik, mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.  2. W małym garnuszku umieszczamy śmietanę 30%. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Ziarenka i samą laskę wkładamy

My Culinary Art
Orange curd - krem pomarańczowy 122

minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zważy się. Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego

maniapieczenia
Sałatka ziemniaczano – śledziowa 120

skusić. Składniki: Kilka płatów śledziowych marynowanych w oleju 2 -3 ziemniaki gotowane w mundurkach Papryka konserwowa ( 2 kawałki ) 1-2 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula Groszek z marchewką ze słoika Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Śledzie odsączmy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę podobnie jak i pozostałe składniki : ogórki konserwowe, cebulę oraz paprykę. Groszek przepłukujemy, odsączamy

Smaki Ewy
75 przepisów fit 2875

śniadanie. Wszystkie przepisy są niedrogie w przygotowaniu, ze składników dostępnych w sklepach bez problemu. Warto zaopatrzyć się w pudełka śniadaniowe na sałatki, sprawdzą się także moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni.    Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami

Moja smaczna kuchnia