słoik - 12348 przepisów (strona:499/824)

Torcik kawowy z bitą śmietaną 162

łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki  mały słoik konfitury lub dżemu z  wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.  Na koniec dodajemy kawę połączoną

W kuchennym oknie Ewy
.1181. nowa szansa 116

kaszka gryczana na mleku owsianym z borówkami w słoiku po maśle orzechowym~ Wczoraj, tak jak pisałam, mnie tutaj nie było, ale wstałam o 14.00 i byłam niedożycia :D Jednak to świadczy o tym, że zabawa była świetna, wytańczyłam się za wszystkie czasy (zwłaszcza, że od dwóch tygodni nie byłam na salsation :p) i wstałam z zakwasami, serio :D Nie wierzę

breakfast of dreams
Różane ciasto ucierane z żurawiną 78

studzimy. Smacznego ☺ Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe

Wrzosowa Polana
Domowy chrzan 122

wody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików. Można je pasteryzować lub przechowywać w lodówce

Wrzosowa Polana
Dżem agrestowy 108

odstawiamy na parę godzin. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu aż skórki staną się miękkie (ponad godzinę). Dodajemy resztę cukru i sok z cytryny. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Ze względu za dużą zawartość cukru pasteryzacja nie jest konieczna

Wrzosowa Polana
Syrop miętowy 100

ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do butelek lub słoików. W razie potrzeby nasz syrop można zapasteryzować

Wrzosowa Polana
Galaretka porzeczkowa 100

przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować

Wrzosowa Polana
Konfitura ucierana z płatków róż 91

cukrem najlepiej w makutrze. Można zrobić to przy pomocy blendera, jednak wtedy mogą pozostać wyczuwalne kryształki cukru. Gdy uzyskamy gładką konfiturę, dodajemy sok z cytryny i przekładamy do słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na dużą zawartość cukru. Proporcje składników podałam orientacyjnie, najlepiej konfiturę po prostu.. podjadać

Wrzosowa Polana
Podsumowanie 2015 roku 165

Karkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami II 12. Snikers

My simple kitchen
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 127

obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing.  Ser gorgonzola pokrusz

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimowa zupa owocowa 133

towarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :)  Źródło: www.tapeciarnia.pl  Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli

Grunt to przepis!
SAŁATKA KRÓLEWSKA 164

Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka anansa 150g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek por majonez Sposób wykonania: Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy.  Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić

Prosto i Smacznie z Anetą
Bezglutenowa tortilla na 3 sposoby, czyli przepis na smaczną imprezę sylwestrową. 109

tortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie! DIPY 1. Dip oliwkowy Składniki 1 słoik oliwek z oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę z resztą składników. Podawać dodatkowo polane oliwą

Fill The Bowl
SAŁATKA IMPREZOWA DO WÓDECZKI 119

mnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól  pieprz papryka słodka mielona *******************************  Filety osączyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 310

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota.Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją

Niespełnione zdolności kulinarne