łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną
W kuchennym oknie Ewykaszka gryczana na mleku owsianym z borówkami w słoiku po maśle orzechowym~ Wczoraj, tak jak pisałam, mnie tutaj nie było, ale wstałam o 14.00 i byłam niedożycia :D Jednak to świadczy o tym, że zabawa była świetna, wytańczyłam się za wszystkie czasy (zwłaszcza, że od dwóch tygodni nie byłam na salsation :p) i wstałam z zakwasami, serio :D Nie wierzę
breakfast of dreamsstudzimy. Smacznego ☺ Uprzedzając pytania, skąd wziąć cukier różany- nie wiem, ja robię go sama. Płatki dzikiej róży ucieram z cukrem i suszę je na słońcu. Później przesypuję mieszankę do słoika i gotowe
Wrzosowa Polanawody Chrzan zalewamy zimną wodą na ok 30 minut. Po tym czasie drobno go trzemy. Ja zrobiłam to w malakserze. Do tak przygotowanego chrzanu dodajemy resztę składników. Przekładamy do słoików. Można je pasteryzować lub przechowywać w lodówce
Wrzosowa Polanaodstawiamy na parę godzin. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu aż skórki staną się miękkie (ponad godzinę). Dodajemy resztę cukru i sok z cytryny. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Ze względu za dużą zawartość cukru pasteryzacja nie jest konieczna
Wrzosowa Polanaognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop przez sitko. Doprowadzamy do wrzenia i rozlewamy do butelek lub słoików. W razie potrzeby nasz syrop można zapasteryzować
Wrzosowa Polanaprzykryciem na wolnym ogniu. Kiedy owoce się zagotują, przelewamy sok przez sitko do innego naczynia. Można delikatnie odcisnąć owoce. Do galaretki dodajemy resztę cukru. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Można pasteryzować
Wrzosowa Polanacukrem najlepiej w makutrze. Można zrobić to przy pomocy blendera, jednak wtedy mogą pozostać wyczuwalne kryształki cukru. Gdy uzyskamy gładką konfiturę, dodajemy sok z cytryny i przekładamy do słoików. Pasteryzacja nie jest konieczna ze względu na dużą zawartość cukru. Proporcje składników podałam orientacyjnie, najlepiej konfiturę po prostu.. podjadać
Wrzosowa PolanaKarkówka kebabowa 4. Sałatka z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą 5. Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 6. Śmietankowo-kokosowe ciasto z porzeczkami 7. Sos słodko-ostry do słoików 8. Bułki z pieczarkami i serem 9. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą 10. Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 11. Sałatka grillowa z ziemniakami II 12. Snikers
My simple kitchenobierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego noża lub mandoliny. Plasterki buraków rozłóż dekoracyjnie na półmisku. Przygotuj sos. Do miseczki lub słoika wyciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz miód, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na końcu powoli wlej oliwę, cały czas mieszając dressing. Ser gorgonzola pokrusz
Chilli Czosnek i Oliwatowarzystwie ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli
Grunt to przepis!Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka anansa 150g sera żółtego 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej 5 jajek por majonez Sposób wykonania: Seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić
Prosto i Smacznie z Anetątortille. Na ich podstawie wykonacie resztę przepisów. Do tego dwa dipy do nachosów i quasadilla, które są także farszem do roladek. Będzie smacznie! DIPY 1. Dip oliwkowy Składniki 1 słoik oliwek z oliwek 4 łyżki oliwy z oliwek + do podania 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania Oliwki odcedzić, zblenderować na gładką masę z resztą składników. Podawać dodatkowo polane oliwą
Fill The Bowlmnie imprezy tak ostrej nie było , ale sałatka zeszła jako pierwsza.Gorąco ją polecam!!!!. 4 Matiasy w occie (40 dag.) 4 łyżki majonezu cebula od śledzi ze słoika 1 ogórek kiszony 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki groszku zielonego z puszki 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2 łyżki śmietany sól pieprz papryka słodka mielona ******************************* Filety osączyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą,cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce.Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku,postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota.Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją
Niespełnione zdolności kulinarne