SUSHI 197małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi
potrawyregionalne
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 282pokrojony w kostkę ser feta Został jeszcze sos do zrobienia;) Do miseczki wlewałam kolejno: miód oliwę z oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego
potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z POMIDORÓW 201ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić . Samo zdrowie! Smacznego! Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH
potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 171tarce. Dodałam go do rabarbaru. Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę. Dżem smażyłam około godziny, często mieszając. Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista. Przekładałam dżem do wyparzonych słoików. Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia. Mnie wyszło osiem słoiczków. Smacznego
potrawyregionalne
FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 210olej do smażenia ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia sezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Kolejno do miksera lub blendera wkładałam: Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wsypałam ciecierzycę. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny. Wszystko zmiksowałam na gładką
potrawyregionalne
KISZONE BURAKI 269Przełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle.Łatwe
potrawyregionalne
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 196Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Wlałam wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny. Wsypałam majeranek, pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego! Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik
potrawyregionalne
SOK Z ARONII 222cytryny. Owoce aronii trzeba teraz przetrzeć przez sitko. Ja użyłam mojej kochanej wyciskarki. Połączyłam wyciśnięty i powstały przy gotowaniu sok. Zagotowałam go i gotujący wlałam do słoików. Nie trzeba ich wówczas już pasteryzować. Sok jest zdrowy i idealny do rozcieńczania go z wodą. Pijcie go więc na zdrowie
potrawyregionalne
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM 201wszystko na gładką masę. Gotowałam jeszcze wszystko przez jakiś czas do momentu aż stwierdziłam, że jego konsystencja jest wystarczająco gęsta. Teraz wystarczy już nakładać gorący dżem do wyparzonych słoików. Można je zagotować. Ja je zakręciłam i odstawiłam do góry nogami. Smacznego! ZAPRASZAM NA INNE PYSZNE DŻEMY DŻEM Z WIŚNI DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI
potrawyregionalne
ORZECHY W MIODZIE 168pewno lubicie podgryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii. Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych
potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 252przecier przelałam do garnka. Zagotowałam i wsypałam cukier. Mieszałam i gotowałam przez około 40 minut. Im mniej cukru, tym dłużej gotujemy. Gorący dżem wlewałam do wygotowanych i suchych słoików. Dobrze je zakręcałam i odstawiałam przykrywkami do dołu. Smacznego! Zapraszam na inne dżemy: GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI DŻEM Z WIŚNI DŻEM TRUSKAWKOWY DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ
potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 212staje się gęstszy. Ja użyłam dżemixu, więc nie gotowałam go długo. W czasie gotowania powstawała piana, którą należy zdejmować. Pozostało już tylko nalewać gorący dżem do wyparzonych i suchych słoików. Ustawiałam je przykrywką do dołu. Smacznego! Polecam DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI DŻEM Z DYNI POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ POWIDŁA ŚLIWKOWE DŻEM TRUSKAWKOWY
potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 245Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe. Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia
potrawyregionalne
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 330minut. lub dodać domowy przecier pomidorowy . Wymieszałam cukinię i bakłażany. Wlałam do nich przecier pomidorowy. Wszystko wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku. Nakładałam warzywa do słoików, Pasteryzowałam przez około 10-15 minut. Smacznego
potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 208Wylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez 60-90 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika. Polewa: 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki soku z pomarańczy Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik. Smacznego
Chocolate Muffin Blog