jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beaty33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec
Kolorowy PrzepisownikGranola to jedno z moich ulubionych śniadań - smaczna i pożywna dodaje energii od samego rana. Do tego można ją upiec z wyprzedzeniem w dużej ilości i zamknąć w słoiku a rano tylko zalać naturalnym jogurtem lub mlekiem - zwykłym lub roślinnym. Tą granolę przygotowałam z płatków owsianych, otrębów i orzechów a lekko egzotycznego posmaku dodaje kokosowy olej. Brakuje tylko wiórków, których
Milion Smakówcukru i wody zrobić syrop cukrowy. Wystudzić. Z 1 pomarańczy i 2 cytryn zetrzeć na tarce skórkę. Z wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przez gazę, zlać nalewkę do butelek. Z podanego przepisu otrzymamy ok 1 litra nalewki. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewyrozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić w słoikach lub innym naczyniu, zalać gorącą zalewą i zakręcić/przykryć. Po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. (Lepiej, aby postały dłużej i "się przegryzły
Di gotujecukinia kojarzy się z latem jednak u nas gości ona na stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę. Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić. Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów 250 g pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę
Ugotowaćmiąższ z łupiny, przekrój wzdłuż na pół i znowu w kawałki podobnej wielkości co pozostałe składniki. Do słoiczka wlej oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz
Martyna Cooksgrubo posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pistacje. Potłuczony i rozdrobniony zielony pieprz z zalewy. Oliwki, kapary, suszone pomidory. Żurawina wielkoowocowa. Przekładamy pasztet do kokilek, do małych miseczek lub do słoika typu weck. Ta ilość wypełni trzy standardowe ramekiny o średnicy wewnętrznej 8cm. Wierzch pasztetu wygładzamy kładąc na niego kawałek folii spożywczej i poziomujemy masę szklanką. Tak naszykowany pasztet należy zjeść
Karo in the KitchenNowa współpraca i wspaniałe produkty do testowania od Bonduelle . Firma ta posiada szeroki asortyment warzyw w puszkach w słoikach , na ciepło , mrożonek , pieczarek . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://bonduelle.pl
Sama słodycz i szczypta chilisosie pomidorowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g wątróbki z kurczaka, 200g makaronu świderki, 1 cebula 2 pomidory, 1/2 słoika sosu do makaronu JAMAR, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. 6 łyżek oliwy. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdży 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru strucla 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu słoik powideł jabłkowych ( około 350-400 g) polewa lukrowa 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki gorącej wody sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, pół szklanki
Miód i pieprzmalutkim ogniu bez przykrycia minimum 2h (wszystko zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać). Gdy przecier uzyska zadowalającą konsystencję doprawiamy do solą, cukrem, pieprzem. Wrzący przecier przekładamy do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia (bez pasteryzacji). Taki przecier wytrzyma nam z powodzeniem kilka miesięcy
Walijskie Pichceniemuszę powiedzieć coś optymistycznego. Nie siedziałam już w poczekalni sześć godzin, a tylko trzy.:) Na obiad przygotowałam kaszę zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju
O kuchni z uczuciemostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. 2. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i całość
Szefowa kuchni