słoik - 12348 przepisów (strona:505/824)

Przyprawa do piernika 85

wanilią.  Przestudzić i całość zmiksować w młynku razem z wanilią.  Polecam cynamon najpierw utłuc w moździerzu, a dopiero potem przełożyć do młynka.   Przełożyć do szczelnego słoika. Przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od tych sklepowych i należy dawać jej mniej niż w przepisach

Sto kolorów kuchni
Ryżowe wytrawne babeczki alias przedbiegowe babeczki mocy 162

żółtego sera 100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonego czosnku suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy) łyżka kaparów 100 g oliwek zielonych/czarnych Przygotowanie: Wymieszaj wszystko dokładnie w dużej misce Włóż masę do wysmarowanych olejem form, przyklep (możesz też uformować kulki i włożyć masę do papilotek

greenscarf
.1162. pierwsze owoce z zamrażarki 144

dyniowe płatki jaglane na mleku sojowym z budyniem waniliowym i borówkami (w środku) w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Nadszedł ten czas...Odmroziłam pierwsze letnie owoce w tym jesienno-zimowym sezonie :D Mam ich całą zamrażarkę - nie ma gdzie palca wetknąć, więc czas się za nie wziąć, bo niedługo dojdą też mrożone warzywa - świeży brokuł i kalafior nie jest już

breakfast of dreams
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3529

wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min. Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić

Domowy Smak Jedzenia
3 składnikowa granola z masłem orzechowym, pieczona w niskiej temperaturze 101

później mieć pyszne śniadanie na cały tydzień, zawsze kiedy rano wstaje nie chce mi się nic robić, a już na pewno nie szykować śniadanie więc wsypuje gotową granolę ze słoika do miski dodaje jogurt i śniadanie gotowe w minutę :) Dodatkowo granola jest pieczona w niskiej temperaturze, żeby było zdrowiej:) Składniki :  2,5 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki masła orzechowego

zdrowa vege kuchnia
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 114

Mięsa w nich mało co, masa soli  właściwie nie chcę wiedzieć, co stanowi pozostałą część takiego paszeciku. Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru

Kuchnia w szuwarach
#21 Pełnoziarniste korzenne muffiny 158

odrobinę wody lub mleka. Przekładamy do foremki do muffinek, pieczemy 20-25 min w 180*C.  (Bilecik dołączony do wersji prezentowej wygląda tak: Wymieszaj w misce składniki ze słoika, w osobnym pojemniku wymieszaj: * kubek jogurtu *1/3 szklanki roztopionej Palmy * 2 jajka.  Połącz składniki mokre z suchymi, wymieszaj.  Piec

Kuchnia w szuwarach
Tanie, Łatwe Deserki, czyli Domowa Galaretka z Owocami, Mleczny Korzenny i Czekoladowy Mleczny 114

rozpuszczenia i wlałam do korzennego mleka. Odstawiłam do całkowitego przestudzenia, po czym wlałam do następnych dwóch półkul w formie. Galaretki z owocami: 100 ml wody 50 ml syropu ze słoika mango z żurawiną 50 ml syropu limonka z miętą 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 słoiczka mango z żurawiną  w syropie Do małej miseczki odlałam kilka łyżek zimnej wody

Blondynka Gotuje
Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami 192

duże jajko Masa serowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Zarobić ciasto na babeczki - mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko oraz

Moje Qulinaria
Nalewka z suszonej żurawiny 234

rozgrzewka w długie zimowe wieczory.  SKŁADNIKI: 200g suszonej żurawiny MAKAR, 2/3 szklanki cukru, 400ml wódki. PRZYGOTOWANIE: 1. Do szklanego słoja wsypuję żurawinę oraz cukier. Mieszam. Żurawinę zalewam wódką. Słoik zakręcam i odstawiam na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Co kilka dni mieszam żurawinę, aby cukier dokładnie się rozpuścił. 2. Po dwóch tygodniach nalewkę filtruję i przelewam do szklanej butelki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 118

przepis wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie

zdrowa vege kuchnia
Śledzie w ziołach prowansalskich 170

pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać z ziołami prowansalskimi i przełożyć do słoika. Zalać olejem i odstawić do lodówki na ok 2 doby aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Cannelloni alla chili con carne . 154

Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik  1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Pani Walewska 113

Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej

Sto kolorów kuchni