słoik - 12348 przepisów (strona:505/824)

Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 126

przepis wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie

zdrowa vege kuchnia
Śledzie w ziołach prowansalskich 177

pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać z ziołami prowansalskimi i przełożyć do słoika. Zalać olejem i odstawić do lodówki na ok 2 doby aby smaki się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Cannelloni alla chili con carne . 162

Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik  1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Pani Walewska 124

Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 200 g masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej

Sto kolorów kuchni
Ekspresowy dżem śliwkowy 139

góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego do 175 st. piekarnika pieczemy 45 min z termoobiegiem. Jak już się upieką, gorące razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Jak ostygną, odkładamy na półeczkę. Gotowe

moj przepis na
Nalewka z pigwy – Pigwówka 196

bardziej kwaśna niż ta, robiona z Pigwy wielkoowocowej. Składniki: 2 kg pigwy 1 kg cukru 2 litry wódki/bimbru Pigwę umyć, wydrążyć gniazda, pokroić w cienkie plastry. Przesypać do słoika/słoików, zasypać cukrem. Odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej z otworem wielkości małej piąstki, żeby później wyjąć pigwę). Po tym czasie, zalać alkoholem

moj przepis na
Przechowywanie żywności 151

przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem

moj przepis na
Domowy krem Kinder Bueno 189

szczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło na 12 godzin. Można smarować tym kremem wszystko: wafelki, bułki, chleb, biszkopty, naleśniki, gofry, placki, można też wyjadać bezpośrednio ze słoika… tak jak Nutellę Smacznego! Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno

moj przepis na
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 219

ostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 180

ostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego

moj przepis na
Miód z mniszka ze skórką cytrynową 186

normalne, trzeba wtedy zamieszać i zmniejszyć gaz. Jak już syrop będzie gęsty – przypominający w konsystencji sztuczny miód, jeszcze gorący przelać przez drobne sitko do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego! Miód z mniszka lekarskiego Miód z mniszka lekarskiego

moj przepis na
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 240

wierzch, nie można zamknąć szczelnie wieka. Po około 2 tygodniach kapusta już może się ukisić, wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami

moj przepis na
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 207

czasie ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 3-4 mm. Do wycinania kółek użyłam słoika po koncentracie pomidorowym. Brzeg kółka rozpłaszczać palcami, krążek ułożyć tak, aby opierał się z jednej strony o kciuk, a z drugiej o palec wskazujący ( na lewej ręce). Nałożyć łyżeczkę ( mniej

Niebieski kubek z kawa
Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman 210

zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy. W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potem grzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje