roli głównej Karkówka. Znakomita i delikatna Karkówka duszona we własnej roboty dżemie z wiśni. Dżem musi być nie słodzony. SKŁADNIKI: 1 kg Karkówki bez Kości 1 duży Słoik Dżemu Wiśniowego bez Cukru- Ja dodałam własnego sól i pieprz ok 1/2 szklanki mąki Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Karkówkę myję, kroję w cienkie plastry, rozbijam. Dodaję Pieprz i Sól. Mięso
Gotowanie Patkijajko 100 gram cukru 250 gram mąki Masa: 600 gram ricotty 6 jajek 150 gram cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki Garść rodzynków Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych ) Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp
Smaki Ewykokosowych. Masa sezamowa: 20 dag sezamu, 2 łyżki miodu, 10 dag margaryny, 1/4 szklanki cukru. Masa chałwowa: 20 dag margaryny, 20 dag chałwy, 1 budyń śmietankowy, 300 ml mleka, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części
paapilotkaaWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję
Uwaga Babcia Gotujepotrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie : Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z szynką, porem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Będziemy potrzebować: 1 puszka kukurydzy 400 g 1 słoik selera konserwowego (około 400 ml) 150 g szynki 1 jabłko 1 por biała część 4 jajka ugotowane na twardo 250 ml majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypta cukru sól,pieprz Link do filmu z przygotowania
Uwaga Babcia Gotujepolecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję
Uwaga Babcia Gotujedodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C. Galaretka : 2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy) 2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych) Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy
Cynamonowe szczęścieDodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego
Czerwień i błękitprzyprawione, gdy potrzeba doprawić do smaku, dodać olej, ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki. Takiej śmietany można używać do zabielania zup, do sałatek, jak tylko lubimy. Smacznego
Co na wege obiad?ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru masa
Pobite gary Barbarypiórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki, pieprzymy i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni, żeby się zamarynowały
Kulinarne przygody Gatityrazie czego od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy całość do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze płatki już ostygną wystarczy przełożyć je do słoików. Kaloryczność: Całość ma 690 kalorii, a jedna porcja (z pięciu) ma 135 kalorii
Moja MichaOdstawić na 2-3 minuty. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej
Ugotowaćdomowymi, suszonymi pomidorami. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia
https:KKuchniaMniam