słoik - 12348 przepisów (strona:514/824)

Zupa ogórkowa 182

dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 litry wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru

Ania i Marcin gotują
Rolada z indyka zawijana w szynce parmeńskiej 196

faszerowaną szpinakiem, serem fetta i suszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej  1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta  (twardej )  2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy  na dwie lub więcej części w zależności od  wielkości

W kuchennym oknie Ewy
Domowa granola 177

piekarnika, piec około 25-30 minut do lekkiego zarumienienia. Co kilka minut granolę można przemieszać, by piekła się równomiernie. Po upieczeniu granolę wystudzić, wymieszać z żurawiną, przechowywać w zamkniętym słoiku. Zjadać z jogurtem naturalnym, mlekiem, kefirem! Smacznego

Moje Qulinaria
Konfitura z żurawiny 106

cukier, pół szklanki wody i zagotować. Dodać cynamon i goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż całość zgęstnieje, a woda odparuje. Konfiturę umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Można też zapasteryzować. Konfiturę bez pasteryzacji można trzymać kilka dni w lodówce

Czerwień i błękit
Miodowo-cynamonowa granola 172

papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, od czasu do czasu mieszamy przy pomocy szpatułki. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przesypujemy do słoika/puszki. Podajemy z mlekiem. Smacznego

My Culinary Art
Ciasto wiśniowo-budyniowe 137

mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany (np. 18%) 250 g margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka wiśniowa: 1 szklanka cukru 300 g wiśni (mrożonych lub ze słoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności koloru pianki) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 200 g margaryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego

MyCookBook.pl
Domowy cukier waniliowy 120

pół i wyjąć z nich ziarenka, a następnie dodać do cukru. Pojemnik zamknąć i kilkakrotnie potrząsnąć nim, aby miąższ waniliowy i cukier wymieszały się. Laski waniliowe także wkładamy do słoika (one nadal pięknie pachną i będą dodatkowo aromatyzować nasz cukier). I gotowe! Możemy zaczynać pieczenie

MyCookBook.pl
Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 148

międzyczasie możemy przygotować sos do sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne, sok z cytryny i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej w shakerze lub w szczelnie zamkniętym słoiku). Przed samym podaniem polewamy sałatę i mieszamy, aby sos dokładnie pokrył wszystkie liście. Na patelni roztapiamy 2-3 łyżki masła (może być też klarowane) i wrzucamy pokrojone na niezbyt cienkie

MyCookBook.pl
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 137

minut z każdej strony. Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę i wymieszać. Jako dodatek do kurczaka i sałaty proponuję lekko opieczoną kajzerkę :) Smacznego

MyCookBook.pl
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 145

jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić

MyCookBook.pl
Marmolada szwarcwaldzka 106

dodajemy cukier, ponownie zagotowujemy i gotujemy tak przez 2 minuty. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Na koniec dodajemy likier, mieszamy, zdejmujemy z ognia i natychmiast zaczynamy przekładać marmoladę do słoiczków. Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby w ten sposób ostygły. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego

MyCookBook.pl
Gofry orzechowo - karobowe 170

najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły, tylko odparowywały. Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki masła orzechowego, na tym położyłam brzoskwinię ze słoika i posypałam wiórkami kokosowymi. Pełnia szczęścia a pracy niewiele :) Smacznego

Co na wege obiad?
Drożdżówki z konfiturą z dyni 143

pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na kwadrans aby drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiać

Apetyczna babeczka
MIELONKA SŁOIKOWA 136

łyżki peklosoli 1,5 szkl wody Wykonanie: Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso całkowicie wchłonie wodę. Mięso ciasno upychamy do słoików na 3/4 wysokości, wstawiamy do garnka z zimną wodą, ok 2 cm poniżej zakrętek. Parzymy ok 2 godzin. Odstawiamy do wystudzenia w zimne miejsce

Z Majeczką w kuchni
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa był dokładnie namoczony w marynacie. Zostawiamy w misce i zabieramy

Martyna Cooks