Jabłka prażone z aronią 195pomarańczy, dodać umyte i odsączone owoce aronii, cukier, goździki i cynamon, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy
SzczyptaSmaQ
SAŁATKA W POMIDORACH 182jest kolorowo,inaczej a na stole nawet bajecznie. Składniki: 15 dag zielonego groszku 15 dag chudej szynki lub dobrej kiełbasy szynkowej 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka słoik majonezu sól,pieprz 1 cebula zielony szczypior 9-10 pomidorów zielona sałata Marchewkę,pietruszkę ugotować.Jajka ugotować na twardo.Ugotowane jarzyny i jajka pokroić w drobną kostkę,szynkę,cebulę również.Dodać groszek
Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SPIRYTUSIE 169najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać spirytusem.Spirytusu tyle by pokryły wiśnie(jak widać mi jeszcze zabrakło spirytusu więc trzeba dokupić)Zamknąć szczelnie w słoiku,zostawić w ciemnym miejscu na 6 tygodni,co jakiś czas wstrząsając.Po tym czasie zlać spirytus,wiśnie wypestkować i zasypać cukrem na 4 tygodnie.Po miesiącu zlać sok z wiśni
Niespełnione zdolności kulinarne
CUKINIA KONSERWOWA A LA ANANAS 182cytrynowy i zagotować.Taką wodą zalać cukinie i ostawić pod przykryciem na jeden dzień.Następnie odcedzić,dodać cukier waniliowy i zwykły cukier,gotować aż zrobi się syrop.Cukinie włożyć do słoika i zalać tym syropem.Pasteryzowa
Niespełnione zdolności kulinarne
CIASTO CZEKOLADOWE 166180stC. Masa: 1 serek mascarpone nutella Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania. Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić
Niespełnione zdolności kulinarne
WIŚNIE W SYROPIE 161zagotowujemy.Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godzin.Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni.Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do słoików,zalewamy sokiem i pasteryzujemy
Niespełnione zdolności kulinarne
PAPRYCZKI CHILI W OLEJU 212Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku.Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne i aromatyczne.Serdecznie polecam ten przepis,warto mieć parę słoiczków takiej papryki.Przepis znaleziony https://sweetandchili.wordpress.com/tag/suszenie-papryki-chili/ Składniki: 1kg papryczek chili 1 litr oleju 1/2 szklanki oliwy z oliwek czosnek
Niespełnione zdolności kulinarne
KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM 171przyprawa do karczku,sól,pieprz Sos: 2 szkl wody 1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu ok 1 łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni
Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa ogórkowa 221Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć kość
O kuchni z uczuciem
Dżem z jabłek i dyni 186mdły Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil Po przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkami Ja jeszcze pasteryzuję, by mieć pewność, że dżem mi się nie popsuje. Użyję do przekładania ciast lub posmarowania
Proste Potrawy
Konfitura z borówki brusznicy 263grubym dnie wsyp cukier i przebrane owoce. Zacznij smażyć konfiturę najpierw w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę i smaż konfiturę przez 15 minut. Napełnij słoiki gorącą konfiturą, zakręć i odwróć do góry nogami
codojedzenia
"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy 253olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe
SMYKWKUCHNI
Jarzębina nie tylko na korale 176sokiem z cytryny i wodą. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem do całkowitego wystygnięcia dżemu. Smacznego! Przepis to miks tego, co znalazłam w internecie. Naczytałam się na ten temat sporo; w końcu zrobiłam po swojemu. Chciałam, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miód z mlecza (mniszka) 158najwięcej wywaru, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny. Konsystencja miodku powinna być podobna do lejącego miodu pszczelego. Gorący miód wlać do wyparzonych słoików, odwrócić dnem do góry i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ananasówka - nalewka ananasowa 937trzcinowego ok 4 l wódki ( bądź spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasy obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika 5l i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia zalewamy do końca wódką. Taką nalewkę odstawiamy w ciemnym miejscu na 30 - 40 dni następnie odsączamy owoce i przelewamy
Niezły Młynek