dente w osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na złoto, posypując odrobiną soli i pieprzu. Zsiadłe mleko - kupujemy :) albo jedziemy na prawdziwą wieś do prawdziwej babci po słoik zsiadłego mleka. Spożywamy je schłodzone z ciepłymi kartoszkami. A propos mleka... Podobno była taka kiedyś sytuacja w jednej ze szkół filmowych - student przyszedł na egzamin, na którym musiał po prostu
Right Behind The Kitchensię kończy na te rarytasy można sięgnąć po mniej świeże opcje. Niemniej jednak - grzyb jest grzyb a gdy jest świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem na trasie słoik kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś
Right Behind The Kitchendwoma spodami, gdzie jeden z nich po upieczeniu położony był na wierzchu pizzy - tworzyło to taką śmieszną kanapkę. Albo to samo - dwa spody - a w środku chyba z pół słoika Nutelli. Drodzy Polacy, nie idźcie tą drogą, nie idźcie! PS dwa Nie wspomniałem, że w Aventino dostaniecie także świetne makarony , bo nie o makaronach ten wpis : ) Więcej info Aventino
Right Behind The KitchenJeśli wydaje nam się, że mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go przez chwilę. Lekko ostudzony mus łączymy z kilkoma łyżeczkami musztardy francuskiej i chrzanu (może być ten kupiony w słoiku). Doprawiamy ewentualnie solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę smarujemy tylko olejem i przekładamy nasz mus. Posypujemy
Right Behind The KitchenPigwowce zmiksować. Przełożyć do garnka i zagotować. Dodać tyle cukru, ile ważyły owoce. Gotować do rozpuszczenia cukru i by masa była naprawdę gorąca. Przełożyć gorącą bulgoczącą marmoladę do słoików i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu. Marmolada jest świetnym dodatkiem do pączków, rogalików i innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę
Weekendy w domu i ogrodziemiękkości. Po upieczeniu wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować na gładkie pur é e. Do tego chlebka potrzebujemy 1,5 szklanki takiego pur é e. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później. Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do czasu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym
Kuchnia Elliewiaderka - 1/2 szklanki cukru - 3 jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki pszennej - 100 gram rozpuszczonego masła - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) piana z białek: - 3 białka - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Przygotowuję ciasto- mąkę mieszam z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, jogurtem naturalnym, szczyptą soli. Zagniatam
Wielopokoleniowomlecznej 15 dag cukru trzcinowego 12 dag mąki pszennej 2 jaja 2 kopiaste łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoik konfitury dyniowej Jak zrobić ciasteczka? 1. W kąpieli wodnej roztapiam 20 dag czekolady z masłem, odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową
Apetyczna babeczkasię z typowo amerykańskim śniadaniem, czyli pieczywem tostowym grubo posmarowanym właśnie masłem orzechowym. Ile to razy w sklepie przechodziłam obok półki z takimi wyrobami - kilka razy sięgałam nawet po słoik, po czym szybko go odkładałam, widząc, co owe "masło orzechowe" zawiera. Zerknijcie kiedyś z ciekawości - z pewnością nie będzie tam 100% orzeszków i ewentualnie sól... Dlatego masło orzechowe warto zrobić
Moje Qulinariajajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDoskonały dodatek do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka kapusty czerwonej 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1/2 - 1 mały słoik chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie
Na Ciasteczkowych Papierachuznamy, jeśli chcemy słodką konfiturę tym więcej ) oraz sok z cytryny. Po wystygnięciu lekko zmiksowałem, przełożyłem ponownie do garnka i podgrzałem. Gorącą konfiturę przełożyłem do umytych i sparzonych wrzątkiem słoików. Mocno zakręciłem i odstawiłem do góry dnem. Pokrywki muszą być również wyparzone i osuszone. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałem jeszcze we wrzącej wodzie ok. 20 minut
R'n'G Kitchenomlet z suszonymi pomidorami Nastanie jesiennych chłodów oznacza, że czas sięgnąć do naszej spiżarni, wyjąć z niej słoik z suszonym pomidorami i przyrządzić na śniadanie pyszny omlet. składniki na jedną porcję 2 jajka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kulki mozzarelli (około 40g) 2-3 kawałki suszonych pomidorów z olejowej zalewy 1 łyżka masła 1 łyżka
Miód i pieprzmożna przygotować szybko i smacznie na śniadanie lub kolację. Doskonale się sprawdza na przyjęciach w gronie znajomych lub rodzinnych imprezach. Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką 1 mały słoik papryki konserwowej 7 jajek 1 puszka kukurydzy 1 duży ogórek konserwowy majonez (ewentualnie śmietana 18%) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu
Kuchnia w czekoladzieSałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę
Kuchnia Danusi