słoik - 12348 przepisów (strona:531/824)

DOMOWY MAJONEZ, BEZ KONSERWANTÓW, BEZ JAJ KURZYCH 174

Następnie cienką strużką wlewać olej, cały czas mieszając, ja używam silikonowej rózgi. W miarę dolewania oleju masa staje się coraz gęściejsza. Gdy uzyskamy odpowiednią gęstość majonezu przekładamy go do słoika, dokładnie zamykamy i przechowujemy w lodówce, do kilku dni. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Naleśnikowe tagiatelle z cukinią i sosem paprykowym 169

sito ). Pierś przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut na oleju. Do przesmażonej piersi dodajemy cukinię. Całość  jeszcze chwilę smażymy ( krótko ). Następnie dodajemy sos paprykowy ( mały słoik ) i na koniec pokrojone naleśniki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy drobno startym serem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Konfitura z czerwonej cebuli 127

ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż cebula będzie całkowicie miękka, a cały płyn wyparuje. Pod koniec gotowania dolać octu balsamicznego. Konfiturę można zawekować - przełożyć do wygotowanego słoika, szczelnie zakręcić, włożyć do zimnej wody i gotować przez 10 minut, lub przełożyć do miseczki do natychmiastowego spożycia. Konfitura może stać w lodówce przez kilka dni.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 145

trochę zmieniłam przepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka  1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka masła garść posiekanych listków bazylii Dynię przeciąć na pół i piec 35-40 minut

Jemy Pijemy
STRUCLA OWOCOWA 142

lubi   Składniki: 1/2 kg mąki 3 jajka 3 dag drożdzy olejek waniliowy- 1 łyżka cukier waniliowy- opakowanie 2 łyzki cukru 1 szklanka mleka szczypta soli 1/4 kostki margaryny słoik marmolady- u mnie wieloowocowa kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny ew.cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania strucli Wykonanie: Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe

Z Majeczką w kuchni
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym 401

łyżki mąki ziemniaczanej Masa waniliowa: 1 kg. serka waniliowego homogenizowanego ½ szkl. cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka 2 łyżki żelatyny 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki 80 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały

Nastoletnie Wypiekanie
Śledzie w sosie musztardowym 124

cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy na   2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Lazur: Roladki z cukinii 188

Roladki z cukinii (źródło: kuchnia.azur.pl) Składniki: 200 g sera Lazur Złocisty 2 małe cukinie słoik (ok. 300 g) suszonych pomidorów w zalewie z oleju olej sól pieprz szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Umytą cukinię pokroić w cienkie, podłużne plastry. Każdy natłuścić olejem, oprószyć solą i pieprzem, a następnie krótką chwilę grillować na patelni grillowej z każdej strony. Ser Lazur Złocisty

WojnaNaSmaki.pl
Szwedzkie mini szarlotki. 114

jajka Przygotowanie;   Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.   Dodatkowo;  około 1,5 szklanki musu jabłkowego (może być ze słoika)  2 łyżki prażonych migdałów drobno pokrojonych   Mus jabłkowy wymieszać z migdałami. Foremki na małe babeczki dokładnie wysmarować masłem lub margaryną. Ciasto rozwałkować na grubość około

Radość kipiąca uśmiechem.
KOMPOT Z JABŁEK Z KORZENIAMI 90

litrów wody 1 kg.cukru kilka lasek cynamonu garść goździków 1 torebka cukru o smaku marcepanu ******************************************** Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne ,kroimy na cząstki i wkładamy do czystych ,wypażonych słoików.W dużym garnku zagotować zalewę z przyprawami i cukrami ,załadowany jabłka ,zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pigwa w occie 454

syropu, w którym gotowała się pigwa wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem. Podawać do mięs na zimno, pasztetów....   zastawa

królestwo garów
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 175

używany przez anglików do jagnięciny, ale i w tym połączeniu sprawdził się znakomicie. Można kupić go w słoiczku, np. w delikatesach Alma. Jeśli nie macie sosu w słoiku, posiekajcie kilka dużych, dorodnych listków mięty, skropcie je sokiem z cytryny, dodajcie szczyptę soli, cukru i pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą

Karo in the Kitchen
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 173

ognia i lekko przestudź gruszki, ale nadal powinny pozostać ciepłe (gorące gruszki spowodowałyby zwiędnięcie szpinaku). W tym czasie umyj i osusz szpinak i przełóż go do miski.  W słoiku lub miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej szpinak 1/2 jego ilości. Wymieszaj szpinak z sosem.  Gorgonzolę pokrój w kostkę lub podziel na kawałki palcami i rozłóż na szpinaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Syrop jabłkowy 145

Wyciśnięty sok z jabłek zagotować przecedzić przez gazę 2. • Wodę zagotować dodać cukier gotować aż się całkowicie rozpuści  połączyć z czystym sokiem  Porozlewać gorący sok do wyparzonych słoików lup butelek pasteryzować  20 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty