Składniki: 4 plastry karkówki 2 garście suszonych słoik suszonych pomidorów łyżka rozmarynu RAFEX 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbarymąki 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika) ok. 1 kg śliwek cukier do posypania śliwek 2 łyżki galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło
Mama Gotujeuważam by ich nie rozgotować, gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży garnek)i kolejno je wyjmuję Owoce wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym
Proste Potrawycebula 2 jabłka mała główka czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 1.2 łyżeczki chili 1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą) 2 słoiki koncentratu pomidorowego WYKONANIE Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli
W kuchennym oknie Ewysię zagotuje, ściągamy ją z gazu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną maź mieszamy wraz z naturalnym miodem, dodając dwie szczypty chili. Roztwór przechowujemy w lodówce w szczelnym naczyniu, słoiku. Stosowanie: Profilaktycznie jako kurację przeciw przeziębieniową - 1 łyżka rano lub wieczorem. Ja zjadam bezpośrednio z łyżki lecz można wymieszać z wodą lub z herbatą (nie należy mieszać miodu
upichconapigwa będzie miękka. Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą. Podałam ze szpinakiem . *jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła. zastawa
królestwo garówdoprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić. Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu w domu. Taką przyprawę warzywną typu vegeta też robię sama i później wiem dokładnie
Smaczna PyzaCiasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 8 jajek 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szkl maku okrągłe biszkopciki słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie
Nastoletnie WypiekanieMożna dodatkowo przelać kilka razy przez gazę, aby był bardziej klarowny. Ja wolę taki przelany tylko raz :) Sok powlewałam w 200 ml buteleczki i mocno zakręciłam. Możecie przelać do słoików, zakręcić i odstawić aby się uszczelniły. Można również zapasteryzować. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeukład odpornościowy. Właściwie to miodów nie powinno się przedstawiać, ale ja pokażę Wam co znalazłam w mojej paczuszce. Miód wielokwiatowy, akacjowy i lipowy. Miód rzepakowy- tu urzekł mnie słoik. Piękny, smukły . Zauważcie, że każdy miód zamknięty jest i zabezpieczony w genialny , tudzież bardzo elegancki sposób. Te banderolki mnie rozbroiły. Kolejne dwa miodki to spadziowy i gryczany. Ciekawe słoiczki, które
Z Kuchni Do Kuchniczęści: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć
Kuchnia u Bietkimleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe zalać likierem i odstawić w zamkniętym słoiku lub innym pojemniku do lodówki, najlepiej na całą noc, w międzyczasie kilka razy potrząsając, żeby składniki lepiej się wymieszały (wiórki powinny "wypić" prawie cały płyn). 2. Biszkopt: Białka ubić
Kto ugości moich gości?białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao
Apetyczna babeczkakostkę lub wąskie paski. Zalewę zagotować. Dodać do niej paprykę i cebulę i gotować, aż papryka nieco zmięknie. Dodać buraczki i jeszcze chwilkę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Zapasteryzować. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielist z zagadką. Zagadka brzmiała: Jaki, nowy produkt planuje wprowadzić WSP Społem??? Jak myślicie, co to będzie? Ja stawiam na serię warzyw konserwowych w słoikach. Pewnie już niedługo dowiemy się co to będzie Dziękuję za przesłanie paczki, niespodzianki firmie WSP Społem Post Niespodzianka z zagadką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje