słoik - 12348 przepisów (strona:524/824)

Domowe masło orzechowe 95

orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam , to teraz nie mogę się już powstrzymać, żeby nie włożyć od czasu do czasu palca do słoika :-). Ostatnio na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy

Kulinarne przygody Gatity
domowy paprykarz z makreli z groszkiem, marchewką... 148

ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki paprykarz przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, w garnku wyłożonym ściereczką postawić na zakrętkach i pasteryzować z 15 minut, schować do lodówki lub w chłodne, zimne miejsce po 4 dniach można paprykarz zajadać - paprykarz jest pyszny

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z wędzonego tofu 143

stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy do kielicha.  3. Dodajemy musztardę i oliwę. Jeśli chcemy uzyskać słoną bądź ostrą pastę dodajemy również przyprawy. 4. Wszystko dokładnie

Bananowe Pole
American pie w wersji dyniowej 167

Ostatnio zakręcona jestem jak przysłowiowy już chyba słoik ogórków na zimę , tudzież rondo w szczycie (zależnie od regionu). Okazuje się bowiem, że żeby coś dostać, trzeba się nabiegać. A żeby wszystko dopiąć na ostatni guzik, potrzebny jest cały stos dokumentów, podpisanych przez wiele różnych osób, urzędujących na kilku różnych końcach miasta (bo miasto nie kij , końców ma zdecydowanie więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biały bigos jesienny 155

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dobrze przechowuje się włożony na gorąco do wyparzonych słoików – im dłużej stoi , tym smaczniejszy ( najlepiej trzymać w lodówce ) . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class

Ogrodnik w podróży
Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 119

oleju arganowego BioPlanet Migdały mielimy w młynku (lub w blenderze), aż otrzymamy konsystencję pudru. Przenosimy do miski dodajemy miód, olej arganowy i całość mieszamy. Przechowujemy zamknięte w słoiku w lodówce prze ok 1 tydzień. Wszystkiego zdrowego i smacznego

Szybko Tanio Smacznie
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 380

temp.170*C, na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut. Składniki masy: - słoik domowego musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste jabłka prażone) - 500ml kremówki 36% - 250g mascarpone - 1 galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady

Smaczne Zdrowe
Deserek z serkiem wiejskim i wiśniami 153

praktycznie zawsze jest w mojej lodówce ;-) Tym razem postanowiłam wykorzystać go trochę inaczej niż zwykle. SKŁADNIKI: - serek wiejski - 3-4 biszkopty - ok. 3/4 szklanki wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) - 1-2 bezy lub ciasteczek bezikowych (przepis na ciasteczka bezikowe znajdziecie  TUTAJ ) Blenderuję wiśnie. 1 łyżeczkę dodaję do serka wiejskiego i dokładnie mieszam. Na dno naczynia kruszę biszkopty

Wielopokoleniowo
Dżem z dyni i pigwowców 129

owoców. Owoce pogotować do ich miękkości. Odstawić na trochę, by całość ostygła. Zmiksować w stojącym blenderze. Ponownie zagotować i dodać partiami cukier. Gotować do uzyskania pożądanej konsystnecji. Wkładać do słoików bardzo gorącą masę. Zakręcać szczelnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Dżem z dyni i pigwy Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców Muffiny z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową lub powidłami 121

białą z żytnią) - 200 g masła - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 średnie jaja - 40-50 g drożdży - szczypta soli - cukier waniliowy bio lub wanilinowy - słoik marmolady lub powideł owocowych Mleko podgrzej, ale nie za bardzo. Rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia

Pasje Jolki
pyszne matiasy w pesto pietruszkowo-czosnkowym z musztardą i... 130

pesto i wymieszać dobrze matiasy opłukać zimną wodą, odsączyć na sicie, pokroić na 1,5 cm kawałki i włożyć do miski, delikatnie wymieszać składniki matiasy przełozyć do odpowiedniej wielkości słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc - matiasy są w tej marynacie pyszne, zdrowe...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SUSHI 137

małej maty ( 27x24 cm) wykonanej z drobnych listewek lub cienkich bambusowych patyczków. Ważny jest również chrzan japoński czyli  wasabi. Dostępny jest w tubkach z gotową pastą lub w słoikach jako proszek do zalania wrzątkiem. Niezwykle ostra esencja o zielonym kolorze. Kolej na imbir marynowany. Tarty, krojony w cieniutkie plasterki lub w słupki. Surowy lub marynowany wzbogaca smak sushi

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIELONA Z SAŁATY MASŁOWEJ 215

pokrojony w kostkę ser feta Został jeszcze sos do zrobienia;) Do miseczki wlewałam kolejno: miód oliwę z oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam  nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych sałatek ze świeżych warzyw. Smacznego

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z POMIDORÓW 152

ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić .   Samo zdrowie! Smacznego!   Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH

potrawyregionalne
DŻEM RABARBAROWY Z IMBIREM I CYTRYNĄ 110

tarce. Dodałam go do rabarbaru. Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę. Dżem smażyłam około godziny, często mieszając. Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista. Przekładałam dżem do wyparzonych słoików. Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia. Mnie wyszło osiem słoiczków. Smacznego

potrawyregionalne