słoik - 12348 przepisów (strona:524/824)

Śledzie z suszonymi pomidorami 153

oliwie to kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe

sierotka maRysia w kuchni
Bałkański sos do makaronu 162

ajwaru a ja chciałam jednak widzieć moją oberżynę Wyszedł naprawdę dobry - czubrica nadała mu niesamowity posmak... myślę, że jakby pominąć mięso to sos ten spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego

sierotka maRysia w kuchni
Aromatyczny syrop różany 132

więc zrobiłam przynajmniej syrop o cudownym aromacie coby w zimne jesienne wieczory przypominać sobie jak pięknie pachnie dzika róża. Syrop różany Składniki: spora garść płatków dzikiej róży słoik 250 ml Szklanka cukru woda Do dzieła!!! Płatki róży układamy na białej kartce lub ręczniku papierowym i czekamy aż uciekną z nich wszystkie żyjątka bo nie chcemy aby jakieś dziwne obiekty pływały

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 166

Karolina: http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Naleśniki cappuccino z nadzieniem z kaszy jaglanej Składniki: 20 dag mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki cappuccino 20 dag drylowanych wiśni ze słoika - użyłam wiśni z konfitury wiśniowej 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki

sierotka maRysia w kuchni
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 175

minut. Zalewę dobrze studzimy. Marchewkę i korniszony kroimy w słupki. Na brzegu każdego fileta układamy słupek marchewki i korniszona, grzybka i plasterek cebuli - zawijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w słoiku przekładając je cebulą z zalewy i pozostałą marchewką - tą której nie zużyłam do rolmopsów pokroiłam w krążki - gotowe śledzie zalewamy zimną zalewą i odstawiamy na minimum tydzień. Smacznego!!! Moje sugestie

sierotka maRysia w kuchni
Zakwas na żur wielkanocny 156

jest tutaj Zakwas na żur wielkanocny Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej pół litra przegotowanej ciepłej wody 2 zgniecione ząbki czosnku Do dzieła!!! Składniki ze sobą mieszamy, wlewamy do słoika i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie mieszamy. Ukiszony zakwas będzie miał ładny zapach i kwaskowaty smak. Można go przetrzymywać po ukiszeniu do 2 tygodni w lodówce. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pumpkin Spice Granola 121

jest to najsmaczniejsza granola jaką przyrządziłam i jadłam. Swoją drogą ta granola tak urzekła mnie swoją barwą i jesiennym wyglądem, że zasypuję Was jej zdjęciami. Wybaczcie. Składniki (na duży słoik, około 10 porcji): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanki świeżej żurawiny 9-10 suszonych fig, pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni

Mango Papaja
.1125. słoik na halloween + WYNIKI KONKURSU 92

bananowy budyń kukurydziany w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Dzisiaj Halloween! Wiem, że na temat tego "święta" zdania są podzielone, aczkolwiek ja osobiście nie mam nic przeciwko :)  Jednak niestety nie mam okazji aby w jakikolwiek sposób celebrować dzisiejszy dzień :( A zawsze marzyło mi się chodzić po domach przebrana i zbierać cukierki! :D A moze Wy coś szykujecie? Albo idziecie

breakfast of dreams
Krem czekoladowy a'la Mars 313

ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :) Składniki: (na słoik około 300g

Pyry na Gaz
Domowy płyn do prania w pralce 129

malym ogniu okolo 15 minut.Do dużego sloja wlewamy gorącą wode okolo 0,5 l ,a następnie zawartość garnka z mydłem ,boraksem i sodą.Następnym krokiem jest uzupelnienie gorącą woda sloik do zawartości 3,5 litra.Calość mieszamy i pozostawiamy do dnia następnego.1 szkl.plynu na 1 pranie .Przed użyciem wstrząsnąć

w mojej kuchni
Kurczak z tymiankiem na noodlach w sosie z suszonych pomidorów 120

pieprzem. Na połowę kurczaka położyłem pęczek świeżego tymianku oraz kawałki sera pleśniowego (zwykły camembert). Uwielbiam suszone pomidory. Chciałem znaleźć takie, które będą nieco słodsze i udało mi się - kupiłem słoik pomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe paseczki i wrzuciłem z klkoma owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego

Right Behind The Kitchen
Smak dzieciństwa - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 153

dente w osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na złoto, posypując odrobiną soli i pieprzu. Zsiadłe mleko - kupujemy :) albo jedziemy na prawdziwą wieś do prawdziwej babci po słoik zsiadłego mleka. Spożywamy je schłodzone z ciepłymi kartoszkami. A propos mleka... Podobno była taka kiedyś sytuacja w jednej ze szkół filmowych - student przyszedł na egzamin, na którym musiał po prostu

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 154

się kończy na te rarytasy można sięgnąć po mniej świeże opcje. Niemniej jednak - grzyb jest grzyb a gdy jest świeży jest najlepszy. Nie tak dawno temu kupiłem na trasie słoik kurek - pięknych i złotych. Te małe cudeńka potrzebują tak nie wiele aby zabłysnąć. Szybko, prosto i na temat - przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś

Right Behind The Kitchen
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 135

dwoma spodami, gdzie jeden z nich po upieczeniu położony był na wierzchu pizzy - tworzyło to taką śmieszną kanapkę. Albo to samo - dwa spody - a w środku chyba z pół słoika Nutelli. Drodzy Polacy, nie idźcie tą drogą, nie idźcie! PS dwa Nie wspomniałem, że w Aventino dostaniecie także świetne makarony , bo nie o makaronach ten wpis : ) Więcej info Aventino

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 177

Jeśli wydaje nam się, że mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go przez chwilę. Lekko ostudzony mus łączymy z kilkoma łyżeczkami musztardy francuskiej i chrzanu (może być ten kupiony w słoiku). Doprawiamy ewentualnie solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę smarujemy tylko olejem i przekładamy nasz mus. Posypujemy

Right Behind The Kitchen