słoik - 12348 przepisów (strona:521/824)

Błyskawiczna surówka z kapusty 165

dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek dokładnie łączymy wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek. Smacznego

kgwjanczewo
Marmolada z pigwy 123

rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcemy wyczuwać skórek blendujemy wszystko na gładko lub przecieramy przez sitko. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem i studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 124

minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka w oleju (taką średnią). Quinoa opłucz

Pasje Jolki
Chleb żytni litewski z kminkiem 175

łyżki mąki żytniej 1150 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 200 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Ciasto: cały zakwas cała zaparka (wystudzona) 2,5 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki  mąki żytniej 1150 3 łyżeczki cukru (miodu) 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Wyrobić

Przepisy na domowy ser i chleb
Halloween Oczy z galaretki 499

niewielką ilość żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżeczce ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dopasowujemy do siebie połówki oczu i sklejamy kejem z żelatyny. Całość możemy przełożyć do słoika i udekorować dżemem malinowym. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 145

podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki 450 g mąki jaglanej 350 ml mleka 400 ml wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika ) 300 g obranej dyni 300 g obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w oleju rydzowym 140

poziomu "złego" cholesterolu. Olej posiada w sobie również witaminę E, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Składniki : 8 płatów śledziowych "Matjasów" 3 spore cebule pół słoika ogórków kiszonych około 1/3 szkl soku z ogórków 250 ml oleju rydzowego pieprz Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć przez  około 1 godzinę. śledzie odsączyć z wody i pokroić na paski

Garnkowe fanaberie
Kruchy placek z gruszkami 179

Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2  łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Nadzienie: pół słoika dżemu morelowego 50 g pokruszonych herbatników 1 kg gruszek ( obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie plasterki) 1/2 szklanki rodzynków 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wszystkie składniki na ciasto

Słodka Kraina Wypieków
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem czyli wiosenne Śniadanie Mistrzów:-) 163

smakuje wybornie. Co prawda kusił mnie prezent od Oksany czyli dżem z pomarańczy ale pomyślałam, że go zachowam na specjalną okazję, bo jest tak pyszny, że od razu cały słoik bym pożarła!!! Dziękuję Oksano

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto królowej 164

szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje

sierotka maRysia w kuchni
Różowe płatki kapuściane 182

obciążenia). Na początku przycisnąć ręką, tak by marynata wizualnie pojawiła się nad kapusta (potem sama pojawi się pod talerzem). Zostawić w temperaturze pokojowej na 1 dobę, następnie rozłożyć w słoiki i przechowywać w lodowce. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sos hinduski 164

delikatnie miksujemy, można też pokroić je drobno ale ja z lenistwa wybieram pierwszą opcje:-) następnie wrzucamy do garnka i gotujemy z marynatą ok 45 minut. Gorące przelewamy do słoików i albo stawiamy do góry dnem albo pasteryzujemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Puch łabędzia 209

szklanki cukru * 1 cukier waniliowy * 1 kostka margaryny * 0,5 kostki masła * 1 paczka wiórków kokosowych Kruszonka * 1 paczka wiórków kokosowych * 1 łyżka masła * 0,5 szklanki cukru Ponadto * słoik dżemu porzeczkowego Do dzieła!!! Kajzerki moczymy w mleku. Odciskamy. Odciśnięte mleko gotujemy z wiórkami aż wiórki napęcznieją (powstanie gęsta papka). Studzimy. Margarynę i masło (czasami robię z samej margaryny

sierotka maRysia w kuchni
Pomidory marynowane i rozmyślania 132

Polsce. Marynowane Pomidory! Jej, coś pysznego! Były zamknięte w olbrzymim słoju - jednak szybko połowa z niego uciekła do naszych żołądków więc zdjęcie jest zrobione już po przełożeniu do ,,małego" słoika. Pomidorki wspaniale wyglądają zamarynowane z liśćmi pietruszki i cebulą! Te kolory.A smak - cudo. Słodko - kwaśne. Idealne do wszystkiego :-)! A najlepsze same :-D. Przepisu na nie nie zamieszczę gdyż sama

sierotka maRysia w kuchni
Czeburek idealny 165

kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia z obu stron. Trzeba uważać aby za szybko się nie zarumieniły gdyż mięso w środku

sierotka maRysia w kuchni