słoik - 12348 przepisów (strona:521/824)

Sałatka z pomidorami 399

jest to absolutny warzywny numer jeden, wszyscy je uwielbiają i kupujemy ich całe wory. Pomidory są u nas przerabiane na domowy keczup i podsuszane, żeby później wcisnąć je w słoiki z oliwą. Pomidory przecieramy, żeby zrobić z nich zupę, kroimy w plastry na kanapki i w kosteczkę, żeby dodać do takiej oto sałatki, która jest idealna na śniadanie czy kolację

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasto z borówkami 246

białek  pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. oleju rzepakowego 0,5kg borówek 300g jagód bądź słoik dżemu jagodowego 100% owoców cukier kokosowy lub syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier

Przepysznik - BLW i nie tylko
Cukier różany. 137

pogoda dopisze ;-) Jednak nie zmienia to faktu ze cukier wygląda naprawdę swietnie i wykorzystam go chociażby do dekoracji babeczek czy do kremu. Coś wymyśle, a nóż otworze któregoś dnia słoik z tymze cukrem i oczami wyobrażni ujrzę piękne pachnące róże ?! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych. 176

Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa ogórkowa 180

Zachciało mi się zupy ogórkowej i zupa ogórkowa jest ! Z ogórków kiszonych tego sezonu. Składniki -półtora litra rosołu albo wywaru warzywnego -litrowy słoik kiszonych ogórków -kilka ziemniaków -włoszczyzna -szklanka śmietany 18% -pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy  SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczki z papryką i cebulą 171

angielskiego 3 listki laurowe Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę z cebulą. Gotować 7 minut.  Po tym czasie ciepłe wymieszać z burakami. Przekładać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 10 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
domowy ajwar 181

zdejmujemy z palnika,  i rozcieramy całość na jednolitą masę (najlepiej  blenderem). Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia. Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej

Miód i pieprz
Słoiki w Stolycy, czyli warsztaty z przetworów 183

lata, co zapewni odrobinę światła w nawet najbardziej pochmurny dzień! W ostatnich dniach sierpnia Paweł Małecki z ramienia Lidl'owego zaprezentował kilka przepisów na zachowanie smaków lata właśnie w słoikach. Żadne kupne powidła nie zastąpią tych, które sami przygotujemy. A przede wszystkim nie będą samym cukrem - bo jak śliwka jest słodka, to jej białego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia

Karczma Honorietty
Leczo 206

Polsce przyrządza je się na wiele sposobów. Każdy dodaje inne składniki. U nas w domu robi się je z serdelkami.  Składniki na duży garnek: 1,5 słoika papryki konserwowej 8 ogórków kiszonych 80 dkg pieczarek 6 serdelek 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy sól, pieprz papryka ostra i słodka szczypta chili cayenne Cebule kroimy w piórka, parówki

Pelusiowa Kuchnia
PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI 1491

Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Malinowo gryczany tort wegański 204

gotowanej ciecierzycy łyżeczka proszku do pieczenia „Bita śmietana”/krem: 2 puszki zimnego mleka kokosowego (co najmniej 12 h w lodówce) 100 g cukru pudru (może być ksylitol) słoik dżemu malinowego lub 400 g świeżych malin (zblendowanych) łyżka agaru (wegańskiej „żelatyny”) Przygotowanie: Utrzeć masło kokosowe z bananami i cukrem. Ubić na sztywną pianę wodę po ciecierzycy. Mąkę

greenscarf
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 143

mąki pszennej razowej 200 g twardego zimnego masła koksowego (lub innego roślinnego) 3 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 200 g startej na drobnych oczkach marchwi słoik dżemu malinowego (truskawkowego, z aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę

greenscarf
Ciasto inwalida 297

waniliowy (lub domowy cukier waniliowy ) 1 płaska łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki

Kuchnia domowa Ani
Mochatini - kawa mrożona 155

być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker wypełniamy do połowy lodem, wlewamy mleko I kawe. Zakrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów 201

smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć swoje własne brzoskwinie w syropie. Tak też zrobiłam. Najważniejsze żeby brzoskwinie nie były zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą

Smaczna Pyza