słoik - 12348 przepisów (strona:521/824)

Koreczki serowe z oliwkami i sardelami 146

imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu  cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania

Wanilia i Kardamon
Kolorowe warzywa na zimę 93

Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry. Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików. Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut

magiczna kuchnia Kasi
Torcik Bezowy z Bitą Śmietaną 167

jednego wieczoru, tak po prostu wstałam , ubiłam pianę i wstawiłam bezy do suszenia, następnego dnia przełożyłam bitą śmietaną i udekorowałam jeżynami z syropu,które przygotowałam jakiś czas temu w słoikach. Kiedy zaserwowałam synowi kawałek, uśmiechną się od ucha do ucha ;) Tata zobaczył torcik na fan page`u bloga i też sobie zażyczył taki :) Ze mną jak z dzieckiem, się zrobi

Blondynka Gotuje
Rafaello podchmielone 114

wiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru)  Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę

Gotowanie jest łatwe
Krokiety z mięsem i kapustą 161

kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie

Ania i Marcin gotują
Szczaw na zupę - słoiczkowanie 139

Składniki: szczaw sól słoik olej Przygotowanie: Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do czystych słoiczków. Ugniatamy łyżeczką - to więcej wejdzie. A na koniec zalać łyżką oleju, by powstała cienka warstwa. Zakręcić i pasteryzować z 10-15 minut w garnku z wodą

Karczma Honorietty
sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami 127

Polecam sałatkę jajeczną z marynowanymi grzbami leśnymi 1 słoik marynowanych grzybów (420g po odsączeniu z zalewy) 10 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy -odsączona 1 duży

Ugotujmy Coś
Sałatka z buraków 201

Wspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację.  Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować

Kuchnia Danusi
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 202

łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem

FitKot
Kurczak faszerowany pieczarkami i suszonymi pomidorami 211

warto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi i delikatnie usuwamy kości tak aby nie uszkodzić skóry

Smaki Ewy
Tradycyjne Jadło , produkty . 140

mięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 %  pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól. 3. Kiełbasa w słoiku ze świniobicia -  mięso wieprzowe 97 %      zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła i przyprawy naturalne . 5. Paluszki Piastowskie - 97 % mięsa

Sama słodycz i szczypta chili
Tradycyjna zupa ogórkowa 173

siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

Garniec Magalie
Domowa żurawina do mięs, serów albo jako dodatek do ciast/ciasteczek, deserów 181

Domowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 190

przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.  Krokiety podałam z czerwonym barszczem .  Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej

Krakowskie smaki Ani
Prażona cebulka 679

cebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię