imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania
Wanilia i KardamonPaprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry. Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików. Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut
magiczna kuchnia Kasijednego wieczoru, tak po prostu wstałam , ubiłam pianę i wstawiłam bezy do suszenia, następnego dnia przełożyłam bitą śmietaną i udekorowałam jeżynami z syropu,które przygotowałam jakiś czas temu w słoikach. Kiedy zaserwowałam synowi kawałek, uśmiechną się od ucha do ucha ;) Tata zobaczył torcik na fan page`u bloga i też sobie zażyczył taki :) Ze mną jak z dzieckiem, się zrobi
Blondynka Gotujewiórek kokosowych 50 ml wódki 200 g herbatników 200 g masła aromat migdałowy lub rumowy orzechy laskowe pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru) Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę
Gotowanie jest łatwekiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie
Ania i Marcin gotująSkładniki: szczaw sól słoik olej Przygotowanie: Szczaw dokładnie umyć. Pozbawić łodyg i pokroić. Nasolić i odstawić na godzinkę lub dwie. Puści soki i zmięknie. Tak przygotowany, trochę zmaltretowany szczaw wkładamy do czystych słoiczków. Ugniatamy łyżeczką - to więcej wejdzie. A na koniec zalać łyżką oleju, by powstała cienka warstwa. Zakręcić i pasteryzować z 10-15 minut w garnku z wodą
Karczma HonoriettyPolecam sałatkę jajeczną z marynowanymi grzbami leśnymi 1 słoik marynowanych grzybów (420g po odsączeniu z zalewy) 10 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy -odsączona 1 duży
Ugotujmy CośWspaniała sałatka z czerwonych buraczków na kolację. Robię taką sałatkę też ze śledziami, tylko bez pieczarek. Sałatka z buraków Składniki: buraki - 2 szt większe pieczarki marynowane - 1 słoik jajka - 4 szt szczypiorek - 0,5 pęczka groszek konserwowy - 1 puszka majonez sól i pieprz Sposób przygotowania: Buraki ugotować do miękkości , obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jajka ugotować
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem
FitKotwarto, szczególnie gdy biesiadnikom smakuje. Moi byli zadowoleni i to było najważniejsze. Składniki: 1 kurczak ½ kg mięsa wołowego mielonego ½ kg mięsa wieprzowego mielonego ½ kg pieczarek Suszone pomidory ze słoika ( połowa ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Czerwony delikat do mięs 1 łyżka oleju 2 jajka Wykonanie: Kurczaka luzujemy ( przecinamy przez środek piersi i delikatnie usuwamy kości tak aby nie uszkodzić skóry
Smaki Ewymięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 % pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól. 3. Kiełbasa w słoiku ze świniobicia - mięso wieprzowe 97 % zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła i przyprawy naturalne . 5. Paluszki Piastowskie - 97 % mięsa
Sama słodycz i szczypta chilisiłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego
Garniec MagalieDomowa żurawina jest idealna do mięs i serów. Sprawdza się także jako dodatek do ciast czy deserów. Powiem szczerze zawsze kupowałam taką gotową w sklepie (w słoiku). Polecam jednak domową - przyrządzenie zajmie Wam dosłownie chwilę, a w smaku jest bez wątpienia o niebo lepsza niż te kupne! Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem. Krokiety podałam z czerwonym barszczem . Składniki: 4 cebule połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej
Krakowskie smaki Anicebulkę, tym bardziej, że jakoś do tej pory nie wpadłam na myśl aby ten przepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię