słoik - 12348 przepisów (strona:529/824)

Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 115

odrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Masło domowe 85

Zrobiłam domowe masełko ..  Przy pomocy maśniczki nakładanej na słoik w ciągu ok 15 min powstało przepyszne masło z wiejskiej śmietany.  Śmietana nie może być bardzo zimna ani w temperaturze pokojowej, wystarczy na ok 20 minut wyjąć ją z lodówki by się tylko trochę ogrzała. Powinna być lekko gęsta nie za słodka.  A że domowe jest najlepsze

Gotowanie jest łatwe
Chutney dyniowy z jabłkami i papryką 94

grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać bardzo drobno,  dodać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu mieszając ok 1,5 godziny. Nałożyć do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem

Gotowanie jest łatwe
Puree z pieczonej dyni 127

godzinę. Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę. Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp. Można zamrażać i pasteryzować w słoikach

Gotowanie jest łatwe
Ośmiornica marynowana 122

suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy. Ugotować do miękkości z listkiem laurowym. Odcedzić, wystudzić , pokroić na kawałki posolić lekko, ułożyć w słoiku, zasypać oregano, dodać czosnek i chili. Zalać octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek oliwy. Odstawić na kilka dni. Tak zamarynowana ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku

Gotowanie jest łatwe
Chleb żytni na zakwasie i serwatce 130

drożdży 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 300 ml zakwasu 2 łyżeczki cukru Zakwas łatwo przygotować: Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy. Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy. Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody.  Odstawiamy na kolejną dobę. Wieczorem zakwas

Gotowanie jest łatwe
Domowy syrop na kaszel i przeziębienie. Przepis + właściwości syropu z cebuli 825

warstwami. Każdą warstwę posypać cukrem/miodem i ugnieść widelcem. - przykryć dopasowanym talerzykiem (spodem do cebuli) i obciążyć np. dużą butelką wody, dużym słoikiem z przetworami. Chodzi o to, żeby cebula była dociśnięta i puściła jak najwięcej soku  Syrop jest gotowy po kilkunastu godzinach. Cebulę można zasypać jeszcze

Pora na pora i pomidora
Drożdżówki z Nutellą 245

masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru 1 mału cukier wanilinowy [16g]  szczypta soli 1 słoik Nutelli 1 jajko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier perlisty - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru

Grunt to przepis!
Muffinki z jabłkami 123

masło znajdziecie TUTAJ ) 140g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 3 małe słodkie jabłka pokrojone w kostkę (lub jabłka ze słoika, które przygotowujecie np. do szarlotki) (ok. 330g) 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce mieszamy pokrojone jabłka z budyniem, odstawiamy na bok. W drugiej większej misce

Kolizje Smaków
Apple curd 125

dlatego pomyślałam, że mogłabym zrobić taki krem właśnie z tych pysznych, polskich jabłek! Wyszedł naprawdę pyszny! Słodki, z delikatną kwaskową nutką, pachnący... Polecam wszystkim miłośnikom jabłek :) Składniki: (na średni słoik) 4 spore jabłka 1/3 szklanki cukru sok i skórka z połowy cytryny 2 żółtka 100g masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku

Cakes By Kejt
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 242

drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka 250 ml mleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych drożdży szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko do posmarowania, cukier puder do posypania WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Nadwiślanka ( sernik gotowany z musem wiśniowym ) 147

masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką. Mus wiśniowy: - 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych** - 400 ml śmietanki 30% ( kubek ) - żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu - 3/4 szklanki wody Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wody i odstawiam do napęcznienia

kawawszklance
Jarskie kotlety z ciecierzycy ( bez jajka, bezglutenowe ) 255

cytryny - 2 łyżki wody - 3,5 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Kapustę poszatkowałam, ogórki pokroiłam w grube plastry. Składniki na dressing wymieszałam ze sobą w słoiku. Sos z surówką należy wymieszać chwilę przed podaniem.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Tort Mleczna czekolada z karmelem 165

biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć

kawawszklance
Męska Rzecz 121

niedomówieniach. Wszystko jasno oznaczone, przystępnie napisane. Postąpiłam zatem dokładnie jak nakazywał producent, na opakowaniu. Wyjęłam podgrzewacz, rozdzieliłam dwie torebki. Na dno tej największej dałam podgrzewacz, do małej przełożyłam zawartość słoika, zamknęłam. I tak zabezpieczone danie włożyłam do większej torebki. Wlałam wodę, dokładnie tyle ile trzeba. I szybko zamknęłam dużą torebkę. Po chwili zaczęła się reakcja.Nie dotykajcie, nie otwierajcie w trakcie

Z Kuchni Do Kuchni