słoik - 12348 przepisów (strona:537/824)

Spaghetti z bakłażanem i orzechami 180

zapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom. Spaghetti z bakłażanem i orzechami  Przepis na 5-6 porcji Potrzebujemy: 1,5 puszki pomidorów 1 średniej wielkości bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 słoika suszonych pomidorów 1 cebulę 2 ząbki czosnku Garść orzechów włoskich lub laskowych Makaron spaghetti Oliwa Przyprawy: 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku

Bananowe Pole
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 208

minut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika, pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.  !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach

Be Fit Be Strong
Gruszki w occie do słoików 128

gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru ½ litra octu 2 litry wody 1 szczypta cynamonu kilka goździków Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić według uznania i przełożyć do wyparzonych słoików. Następnie zagotować zalewę z przyprawami, zalać gruszki i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarte ogórki do ogórkowej. Na zimę. 223

zamykamy - pasteryzowanie nie jest konieczne, gdyż ogórki będą pracować i słoiczki "same" się zamkną :) Jednak nie wolno ich otwierać podczas kiszenia, gdyż mogą już się nie pozamykać. Z słoików przez pierwsze kilka dni może wyciekać solanka, dlatego warto je ustawić w takim miejscu by solanka mogła wyciekać. U mnie stały 4 dni na zlewie, a po 4 dniach schowałam

Aga w kuchni
Surówka na miesiąc 278

tarce jarzynowej,cebulę pokroić w kostkę. Wszystko zasypać cukrem i zostawić na 1 godzinę. Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Wymieszać i poczekać do ostygnięcia. Złożyć do pojemniczków lub słoików, wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku dniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Przekładaniec biszkopcikowy 127

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła 8 jajek 2 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki maku 1 łyżka kakao 1 cukier wanilinowy nadzienie 1 słoik dżemu z wiśni 1 paczka biszkoptów okrągłych polewa 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 1/2 kostki masła Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem, cukrem wanilinowym na puch, następnie dodajemy

kgwjanczewo
kanapkowe ogórki z kurkumą 115

wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki tniemy wzdłuż, na cienkie plastry i wkładamy do słoików. Uważamy przy tym,aby pocięty ogórek, przy wkładaniu, nie rozpadł na poszczególne plastry. Słój z ogórkami z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone

Miód i pieprz
Szparagi zawijane szynce 119

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE SKŁADNIKI: SZYNKA W PLASTRACH SZPARAGI W SŁOIKU SEREK CHRZANOWY(LUB NATURALNY WYMIESZANY Z ŁYŻKĄ CHRZANU ZE SŁOICZKA)  SZYNECZKĘ SMARUJEMY SERKIEM KŁADZIEMY SZPARAG I ZWIJAMY MOŻNA PO ZWINIĘCIU JESZCZE PODZIELIĆ NA PÓŁ-BĘDZIE BARDZIEJ PODZIELNE JAK JEST WIĘCEJ GOŚCI I PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE GOTOWA-SZYBKO I SMACZNIE

Swojskie jedzonko
PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA 149

PIECZONEJ PAPRYKI I GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA PYSZNA PASTA DO SŁOICZKÓW NA ZIMĘ,TERAZ MAMY PYSZNE POMIDORY ,PAPRYKĘ I BAKŁAŻANY ŚWIERZE I NIEDROGIE WARTO WIĘC ZAMKNĄĆ CHOĆ TROCHĘ TEGO LATA W SŁOIKU I CIESZYĆ SIĘ NIM ZIMĄ,IDEALNE DO MAKARONU,MIĘS I JAKO DODATEK DO POTRAW SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI CZERWONE 2 ŚREDNIE BAKŁAŻANY(LUB 1 DUŻY) 2 POMIDORY JEDNA CEBULKA 2 ZĄBKI

Swojskie jedzonko
PRZECIER POMIDOROWY NA ZIMĘ 153

GARNKA  I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 1-2 GODZ AŻ TROCHĘ ODPARUJE,MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU JAK JUŻ BĘDĄ GOTOWE PRZECIERAMY PRZEZ SITKO NASTĘPNIE DO SŁOIKÓW I PASTERYZUJEMY OK 15 MIN I GOTOWE.... SZYBKO I ŁATWO  I TROCHĘ WIĘCEJ LATA ZIMĄ

Swojskie jedzonko
Pasztet domowy do słoików 223

POKROJONĄ CEBULĄ NA PATELNI JAK WSZYSTKO PRZESTYGNIE MIELIMY DWA RAZY W MASZYNCE DO MIELENIA MIĘSA,DODAJEMY JAJKA ,DOPRAWIAMY DO SMAKU SOLĄ,PIEPRZEM I MAGGI I MIESZAMY DOKŁADNIE WKŁADAMY DO SŁOIKÓW ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY OK 2 CM MIEJSCA-ŻEBY DOBRZE SIĘ ZAMKNĘŁY PASTERYZUJEMY PRZEZ GODZINĘ,JAK WYSTYGNĄ TO DO LODÓWKI LUB PIWNICY SZCZERZE POLECAM-PYSZNY I SUPER SIĘ ROZSMAROWUJE NA KANAPCE

Swojskie jedzonko
Porzeczkowiec 176

SZKL.CUKRU NA MASĘ SEROWĄ: 0,6G SERA(MÓJ ULUBIONY MAŁY+DUŻY) 2 CUKRY WANILIOWE  5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU 1 KOSTKA MARGARYNY PONAD TO :SPORY SŁOIK DŻEMU Z CZARNEJ POŻECZKI 0,5 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU+2 ŚMIETAN FIXY(DO BITEJ ŚMIETANY) 1 CZEKOLADA PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA UBIĆ DODAĆ CUKIER I ŻÓŁTKA,DALEJ MIXOWAĆ,DODAĆ OSTUDZONE POLEWĘ

Swojskie jedzonko
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 181

BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI BARSZCZYK  W SŁOIKU,KTÓRY MAM ZAWSZE POD RĘKĄ(PRZEPIS  TUTAJ ) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Życie ze Smakiem - Magazyn Nie Tylko Kulinarny 134

Oprócz przepisów znajdziecie też tutaj garść porad kosmetycznych czy instrukcję krok po kroku jak sobie zrobić ocieplacz na kubek. Dodatkowo w magazynie zawarte zostały gotowe do wydrukowania etykiety na słoiki :) Jesteście ciekawi co jeszcze dla Was przygotowałyśmy? Zatem zapraszam do lektury jesiennego numeru oraz do odwiedzenia strony poświęconej magazynowi :  magazyn-zyciezesmakiem.blogspot.com No to teraz kubek kawy/herbatki w dłoń i miłej

My simple kitchen
Marmolada z pieczonych jabłek 195

nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 45 minut. Jabłka upieczone. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier i gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny