Zupa ogórkowa jest tradycyjną polską zupą. Przepis: 4l wody, 1skrzydełko, 1udko, słoik ogórków kiszonych ( waga samych ogórków to ok.420g ) 1duża pietruszka, kawałek selera, 4 duże marchewki, por, 6 średnich ziemniaków, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ewentualnie kostka rosołowa ( w zależności od własnej potrzeby ) mąka, śmietana - nie koniecznie ( ja robię bez). Przygotowanie: Skrzydełko i udko zalać wodą i wstawić
W kuchni u MonikiKrokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie
W kuchni u MonikiSkładniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować
W kuchni u Monikichleb. Składniki: 10.5g drożdży suszonych lub 15g drożdży świeżych, 15g cukru ( ja dałam miód), 300ml ciepławej wody, 500g mąki pszennej + trochę do podsypania, 70g suszonych pomidorów w słoiku, 2 kostki bazylii (może być również suszona sypana jak i świeża), 1/2 łyżki soli, kilka ząbków czosnku (ja dałam 6 większych). Przygotowanie: Mąkę wsypać do większej miski i zrobić
W kuchni u Monikipszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi
W kuchni u MonikiSurówka z kiszonej kapusty jest moją ulubioną surówką podawaną do ryby. Jednak z innymi daniami również bardzo dobrze smakuje. Składniki: słoik kapusty kiszonej 900g (po odsączeniu 600g), 1 duże jabłko, 1 cebula, pieprz, oliwa z oliwek, 1 marchew, jeżeli kapusta jej nie ma. Przygotowanie: Kapustę kiszoną posiekać, tak by nie była za długa. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko i ewentualnie
W kuchni u Monikimojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie
W kuchni u Monikipotrawy, tak również przepisów na sałatkę gyros jest kilka. Będąc u rodziców męża wspólnie zrobiliśmy tę sałatkę według ich przepisu. Składniki: kapusta pekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu
W kuchni u Monikiumyć. Jeżeli zależy komuś zależy na tym by ogórki były szybko dobre odciąć końcówki i naciąć środek ( wbić nóż w środek ogórka, na wylot i przeciąć wzdłuż). Do przygotowanego słoika lub przygotowanej miski włożyć koper, czosnek i przecięty na pół (wzdłuż) chrzan. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec zalać zimną wodą wymieszaną z solą
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 szklanka ryżu, 250g świeżego szpinaku, słoik suszonych pomidorów (285g netto), 4 małe cebule lub dwie większe, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, vegeta, warzywko, przyprawa uniwersalna lub sól. Przygotowanie: 2 cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na 1-2 łyżkach masła. Gdy cebula zmięknie wsypać ryż. Chwilę podsmażyć, zalać 2 szklankami wody
W kuchni u Monikigoście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych, 1-2 garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie
W kuchni u Monikiszklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 8 łyżek cukru. Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować w kotle ( dużym garnku). Dołożyć warzywa i gotować ok.15min. Tak przygotowane warzywa powkładać do słoików i pasteryzować jeszcze ok.5-7min. Przepis dostałam od mamy mojego męża. Smacznego
W kuchni u Monikitartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie. Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli
W kuchni u Monikiubiłam trzepaczką na jednolitą masę. Do rondelka stopniowo dolewałam masę jajeczną cały czas mieszając i całość gotowałam 10-15 minut aż masa zgęstniała. Krem przestudziłam i część przełożyłam do słoika o pojemności 250 ml. Pozostałą część wykorzystałam jako dodatek do gofrów. Krem należy przechowywać w lodówce
apetytnapieczeniemalinowe lody w słoiku po kremie migdałowym i klonowo-pecanowym maśle orzechowym~ Mimo, że wczorajszy poranek i południe byly upalne, ok. 15.00 nachmurzyło się, zebrał się wiatr i nie było już tak przyjemnie...Prognozy pogody się sprawdziły. Ponoć upały już nas opuszczają. Ciężko mi się z tym pogodzić, bo osobiście uwielbiam taką pogodę! :D Dlatego, mimo chłodu jem...lody! Zrobione
breakfast of dreams