pojedynczego kawałka! Pleśniak vel Strzępiec 3 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone
Przepysznik - BLW i nie tylkosię uda, zabrałam się za hodowanie zakwasu. Nowy domownik poczuł się dobrze na półeczce obok lodówki, wyrósł dzielny, silny i duży. Tak duży, że już dwa razy wylazł ze słoika. Umościłam mu wygodne gniazdko na górnej półce lodówki i odkąd osiągnął odpowiedni rozmiar, tam właśnie mieszka, czasem wyjmowany na karmienie. Asystował mi już przy wielu wypiekach, jednym z nich jest
Przepysznik - BLW i nie tylkomomentu, w którym pojawiły się piękne, wielkie i pękate dynie i zakupiliśmy najładniejszą jaką udało nam się znaleźć. Wydrążyłam ją znaczne lepiej niż tą zeszłoroczną, dzięki czemu zamiast dwóch słoików, uzyskałam pięć. Zamroziłam je i co tydzień wyjmowałam jeden, by wypróbować nowy przepis. Powstały zatem muffiny dyniowo-orzechowe, które rzucę na pierwszy ogień w Festiwalu Dyni, ciasteczka dyniowe z czekoladowymi
Przepysznik - BLW i nie tylkodostanie, ponieważ głównym jej składnikiem jest wędzona makrela. Sama natomiast nie mogę się jej oprzeć, sprawdza się rewelacyjnie i wszyscy domownicy uwielbiają. Z podanej poniżej porcji wychodzą dwa duże słoiki i jeden mały, choć zwykle zawartość małego znika w chwilę po zrobieniu pasty. Także dzisiaj przepis z serii bez zbędnych teorii i tylko dla dużych. Smacznego! Pasta z makreli
Przepysznik - BLW i nie tylkojakby słodycze stanowiły jedyny sens bycia dzieckiem. Żeby jednak pozamykać wszystkie nieżyczliwe usta, można się pokusić o przyrządzenie daktylowego kremu do kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików bez orzechów i z karobem zamiast kakao, a także
Przepysznik - BLW i nie tylkomnie wersja dla odważnych, mieliłam w młynku do kawy, a na koniec poprawiałam ręcznym blenderem, bo jestem hardkorem, który nie ma dobrego blednera kielichowego. Pastę przełożyć do miski albo słoika. Przechowywać w lodówce, może tam stać około tygodnia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoinnych gadów, marzy o tym by się ochłodzić. Mam dla was zatem kolejną lodową propozycję. Sezon na jagody właśnie się zaczął, więc na targ po miskę jagód, albo słoik w rękę i do lasu! A potem po zrobieniu fury pierogów, o TAKICH , i po pożarciu michy zupy jagodowej, o której wkrótce, zabrać się za mieszanie lodów. Pysznych, orzeźwiających, domowych lodów
Przepysznik - BLW i nie tylkojest to absolutny warzywny numer jeden, wszyscy je uwielbiają i kupujemy ich całe wory. Pomidory są u nas przerabiane na domowy keczup i podsuszane, żeby później wcisnąć je w słoiki z oliwą. Pomidory przecieramy, żeby zrobić z nich zupę, kroimy w plastry na kanapki i w kosteczkę, żeby dodać do takiej oto sałatki, która jest idealna na śniadanie czy kolację
Przepysznik - BLW i nie tylkobiałek pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. oleju rzepakowego 0,5kg borówek 300g jagód bądź słoik dżemu jagodowego 100% owoców cukier kokosowy lub syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkopogoda dopisze ;-) Jednak nie zmienia to faktu ze cukier wygląda naprawdę swietnie i wykorzystam go chociażby do dekoracji babeczek czy do kremu. Coś wymyśle, a nóż otworze któregoś dnia słoik z tymze cukrem i oczami wyobrażni ujrzę piękne pachnące róże ?! Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem i posypać kasza manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu
Radość kipiąca uśmiechem.Zachciało mi się zupy ogórkowej i zupa ogórkowa jest ! Z ogórków kiszonych tego sezonu. Składniki -półtora litra rosołu albo wywaru warzywnego -litrowy słoik kiszonych ogórków -kilka ziemniaków -włoszczyzna -szklanka śmietany 18% -pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw
Z Kuchni Do Kuchniangielskiego 3 listki laurowe Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę z cebulą. Gotować 7 minut. Po tym czasie ciepłe wymieszać z burakami. Przekładać do przygotowanych słoików. Pasteryzować 10 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizdejmujemy z palnika, i rozcieramy całość na jednolitą masę (najlepiej blenderem). Teraz ponownie zagotowujemy warzywa, doprawiamy niewielką ilością octu winnego i jeszcze gotujący się ajwar, przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem, do wystygnięcia. Na drugi dzień, nasz sos jest gotowy, zaś tak zamknięte słoje, możemy przechowywać przez co najmniej
Miód i pieprzlata, co zapewni odrobinę światła w nawet najbardziej pochmurny dzień! W ostatnich dniach sierpnia Paweł Małecki z ramienia Lidl'owego zaprezentował kilka przepisów na zachowanie smaków lata właśnie w słoikach. Żadne kupne powidła nie zastąpią tych, które sami przygotujemy. A przede wszystkim nie będą samym cukrem - bo jak śliwka jest słodka, to jej białego czy jakiegokolwiek innego cukru do szczęścia
Karczma Honorietty