Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy 488pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut. Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek itp., zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Gwarantowane, że będzie smacznie
Pyza i Surówka
Tarta z burakiem liściowym 232wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy
Kolizje Smaków
Orzechy Pieczone z Pieprzem Kolorowym - dla facetów i nie tylko ;) 233syrop klonowy, a jak nie masz, to użyj miodu. Jeśli Twój miód jest taki gęsty, że włożona łyżka w nim stoi to go lekko podgrzej w mikrofali lub wstaw słoik do gorącej wody na chwilę. Wracając do orzechów, masz już wszystkie składniki w misce, teraz wymieszaj wszystko tak, aby olej, miód i przyprawy pokryły każdy orzech. Mamy
Blondynka Gotuje
Dżem z czerwonej porzeczki i jabłek 260rozgotować również oddzielnie. Następnie połączyć owoce, dodać cukier żelujący, aromat, skórkę z pomarańcza i smażyć bez przykrycia aż owoce połączą się w jednolitą masę. Od razu przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem
Tradycyjna Kuchnia
Nalewka z porzeczki 187Najlepsze domowe trunki. Składniki na kilogram owoców: 1 kg czerwonych porzeczek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu 0,5 l wody Do dużej butelki lub słoika wrzucamy oczyszczone owoce i zasypujemy cukrem. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni. Codziennie mieszamy owoce z cukrem aż puszczą sok. Zazwyczaj po tygodniu dodaję spirytus i wodę (przegotowana ale ostudzona). Mieszamy
prawdziwe jedzenie
Pierogi z jagodami 193kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi idziemy na jagody, na jagody ... Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml słoik jagód kilka łyżek cukru łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne
prawdziwe jedzenie
Przecier ogórkowy- do słoików na zimę- miazga ogórkowa 179ogórków, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obciąć końce, zmiażdżyć blenderem razem z czosnkiem i koperkiem. Następnie wymieszać z solą, włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę 189Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia cukru, wsypać kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z wody sałatkę, dodajemy po kilka ziaren gorczycy i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania
Tradycyjna Kuchnia
Sernik z musem malinowym 162Maliny to moje ulubione owoce. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko, ale od czego mamy słoiki i zamrażarki! Zawsze robię zapasy i mrożonych malin i dżemów, ponieważ rośnie mi mały miłośnik tych pysznych owoców :) To ciacho robiłam właśnie z mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych i zblendowanych. I jest naprawdę pyszne! Pachnące i pełne smaku, przywodzi na myśl gorące
Cakes By Kejt
Sos karmelowy 157ognia i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku. Sos przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go wcześniej z lodówki i ogrzać
Cakes By Kejt
Cukier miętowy 183utrzeć dokładnie, aż składniki się połączą. Przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, suszyć około 24h od czasu do czasu mieszając, aby cukier się nie zbrylił. Gotowy przesypać do słoika
Cakes By Kejt
Serniczki w słoiczku 208cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, wymieszać. Wyłożyć do słoiczków. Na wierzchu każdego wyłożyć dżem, ozdobić owocami i schłodzić. Zamiast dżemu (ja miałam resztkę, która nie zmieściła się do słoika na zimę) można dodać zblendowane owoce z odrobiną cukru. Zamiast herbatników maślanych można użyć kakaowych, zbożowych lub każdych innych, ulubionych
Cakes By Kejt
Konfitura czereśniowa 230godziny. Po tym czasie odstawić na dobę. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem
Cakes By Kejt
domowe ogórki konserwowe w curry 195mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w pomidorowym sosie 179czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Moje domowe kucharzenie