słoik - 12348 przepisów (strona:516/824)

KOLOROWA SAŁATKA RYŻOWA 126

Składniki 2 woreczki ryżu np. Sonko puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 30 dag wędliny mała pora pół słoika (900 ml ) ogórków konserwowych majonez sól pieprz Sposób przygotowania Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w paseczki Porę umyć , przekroić na pół i pokroić w półksiężyce ( tylko białą część ) Wędlinę pokroić w paski ogórki przekroić

Darcia w kuchni
SAŁATKA Z ŻÓŁTEGO SERA I KABANOSA 219

Bardzo szybka i smaczna sałatka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki: 250 g sera żółtego miękkiego 100 g kabanosa peperoni 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, papryka czerwona   Sposób przygotowania : Ser żółty tarkujemy na tarce o grubych oczkach, kabanosa, kroimy w plasterki a korniszony w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką

Darcia w kuchni
sałatka z żółtego sera i korniszona 75

sałatkę namówiła mnie koleżanka z pracy, dziś się na nią skusiłam i muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Składniki: 500 g żółtego sera miękkiego słoik 0,9 ogórków korniszonów sól, pieprz, i majonez  Sposób przygotowania: Ser żółty i ogórki pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i majonezem. Odstawić na chwilę, żeby się przegryzła

Darcia w kuchni
Syrop z aronii i mięty 97

minut. Odstawić do wystygnięcia na całą noc -włożyć gałązki mięty. 2. Aronię przecedzić. Do wody dodać cukier i kwasek cytrynowy. Gotować 5 min od zagotowania. Gorące przelewać do słoików. Nie pasteryzować

Darcia w kuchni
Dżem malinowy 114

WYMIESZAĆ PODGRZAĆ, DODAĆ CUKIER I CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. GOTOWAĆ JEDNĄ - DWIE MINUTY I ODSTAWIĆ Z GAZU MIESZAĆ JESZCZE PRZEZ TRZY MINUTY BY POZBYĆ SIĘ PIANY. PRZEKŁADAĆ DO SŁOIKÓW. ZAKRĘCIĆ I ODSTAWIĆ DO GÓRY DNEM NA 5 MINUT

Darcia w kuchni
SYROP Z ARONII I LIŚCI WIŚNI 131

liście i aronię zagotować - gotować 10 minut, odstawić na całą noc. Przecedzić, dodać 3 kg cukru i 5 dag kwasku cytrynowego. Zagotować. Gotować przez 5 minut. Gorące rozlewać do słoika

Darcia w kuchni
Przecier pomidorowy 104

cząstki. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu aż się rozpadną.( zrobi się miazga ). Przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Gorący przelać do słoików. Pasteryzować 15 minut

Darcia w kuchni
Dżem z dyni z galaretką cytrynową 135

lekko podlać wodą i gotować aż się rozpadnie. Dodać cukier , galaretki i olejek cytrynowy. Smażyć jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec można dodać kwasek cytrynowy. Gorące wkładać do słoików. Pasteryzo wać ok. 20 minut

Darcia w kuchni
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI I JAJKIEM 91

Miałam wielką ochotę na sałatk ę rybną . Ta którą zrobiłam jest ze śledziem, jajkiem i marynowanymi podgrzybkami :) Składniki: 3 matiasy 4 ugotowane jajka na twardo 1 średnia cebulka ćwiartkowy słoik marynowanych podgrzybków pieprz i majonez do smaku.     Sposób wykonania: 1. Matiasy przez godzinę moczyć w wodzie następnie odsączyć i pokroić w kostkę.  2. Marynowane podgrzybki opłukać pokroić

Darcia w kuchni
torcik 133

serek , aż masa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania

Darcia w kuchni
RYBA W OCCIE 105

Ryba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 4 łyżki kethupu 1 mała puszka koncentratu pomidorowego dodatkowo: sól pieprz vegeta mąka jajko Sposób wykonania: Rybę odmrozić, pokroić oprószyć solą i pieprzem. Z mąki

Darcia w kuchni
KRUCHE Z WIŚNIAMI 132

cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam w lodówce. Na wyłożoną papierem do pieczenia

Darcia w kuchni
DŻEM TRUSKAWKOWY 108

zagotowałam. Truskawki gotowałam przez około 2 minuty, po czym wyłączyłam ogień i mieszałam przez chwilę dopóki nie zniknęła piana która wytworzyła się podczas gotowania. Dżem nakładałam do wcześniej wyparzonych słoików,zakręciłam i postawiłam do góry dnem żeby wystygły. Z podanej porcji wyszło mi 7 ćwiartkowych słoiczków

Darcia w kuchni
zielony groszek w słoiku 104

wody dałam tyle żeby przykryła groszek) z dodatkiem soli i cukru. Na każdy litr wody dałam czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżkę cukru. Gotowałam 3 minuty. Gorący przełożyłam do słoików.Pasteryzowałam pierwszego dnia 30 minut, licząc od chwili zagotowania. Następnego przez 20 minut

Darcia w kuchni
DŻEM Z CUKINII 79

małym ogniu przez godzinę co jakiś czas mieszając. Dodałam resztę składników: sok z 1 cytryny, goździki, cynamon i galaretki pomarańczowe. Gotowałam następne pół godziny. Gorący dżem przełożyłam do słoików, odwróciłam do góry dnem żeby wystygły

Darcia w kuchni