Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniacytryny ,ponownie zagotuj , zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do momentu zniknięcia piany.Gorący dżem nakładaj do umytych i wyparzonych słoików,zakręć i poustawiaj do góry dnem.Pozostaw w tej pozycji przez 30 minut
Bajeczna Kuchniadodajemy goździki, korę cynamonu i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmujemy przyprawy, dodajemy wiśnie, wsypujemy cukier, zagotowujemy. Wlewamy rum, mieszamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia
Bajeczna Kuchniazalewę, pozostaw na 3 godziny. Ogórki przyciskamy talerzem żeby nie wypłynęły na wierzch. Po 3 godzinach dodajemy wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Koreczki przekładamy do umytych i wyparzonych do słoików , zalewamy zalewą. Następnego dnia pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Koreczki najlepiej robić z małych ogórków,wtedy są najlepsze
Bajeczna Kuchniadodajemy do ogórków. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Olej zagotowujemy z przyprawą chilli. Zlewamy wodę z ogórków, zalewamy gorącą zalewą, mieszamy. Koreczki nakładamy do umytych słoików, dość ciasno. Zalewę nr.II zagotowujemy, zalewamy ogórki. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniamiski, dodajemy sól, dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper i przyprawy.Cukier zagotowujemy z octem, wlewamy do sałatki,dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniaprzekładamy do miski, solimy, dokładnie mieszamy, pozostawiamy na godzinę. Sałatkę odciskamy z nadmiaru soku, składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy sałatkę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniałyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku, zagotowujemy, dodajemy obrane cebulki. Gotujemy przez 2-3 minuty. Cebulki wyjmujemy za pomocą sitka, przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut
Bajeczna Kuchniasitko, odciskamy nadmiar soku. W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wrzucamy cebule i paprykę, gotujemy przez 5 minut, wlewamy do buraków. Sałatkę dokładnie mieszamy z zalewą, przekładamy domytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut
Bajeczna KuchniaZdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez gęste sitko. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy i gotujemy przez około 30 minut. Przecier przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniadodajemy mieloną skórkę z pomarańczy. Gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż dynia będzie dość gęsta, wlewamy aromat pomarańczowy, dusimy jeszcze przez 10 minut. Do umytych i wyparzonych słoików nakładamy gorący dżem, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniaodsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchniasmażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia
Bajeczna Kuchniaobieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia
Bajeczna Kuchnia