góry, wysypujemy na to cukier równomiernie. Wkładamy do nagrzanego do 175 st. piekarnika pieczemy 45 min z termoobiegiem. Jak już się upieką, gorące razem z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Jak ostygną, odkładamy na półeczkę. Gotowe
moj przepis nabardziej kwaśna niż ta, robiona z Pigwy wielkoowocowej. Składniki: 2 kg pigwy 1 kg cukru 2 litry wódki/bimbru Pigwę umyć, wydrążyć gniazda, pokroić w cienkie plastry. Przesypać do słoika/słoików, zasypać cukrem. Odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej z otworem wielkości małej piąstki, żeby później wyjąć pigwę). Po tym czasie, zalać alkoholem
moj przepis naprzyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny, jagody, borówki, śliwki i inne letnie owoce możemy przerabiać na szereg konfitur i dżemów, żurawina – zmiksowana z dodatkiem
moj przepis naszczelnego pojemnika. Wstawić do lodówki, aby się przegryzło na 12 godzin. Można smarować tym kremem wszystko: wafelki, bułki, chleb, biszkopty, naleśniki, gofry, placki, można też wyjadać bezpośrednio ze słoika… tak jak Nutellę Smacznego! Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno Domowy krem Kinder Bueno
moj przepis naostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego
moj przepis naostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką (ja używałam maty teflonowej, której nie trzeba smarować masłem, ani wysypywać mąką) wysypać ciasto, ugnieść ręką bądź małym słoikiem. Ciasto można wstawić do zamrażarki czy lodówki np. na 30 min. dzięki temu mniej popęka (ja nie wstawiałam). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10-15 min do lekkiego
moj przepis nanormalne, trzeba wtedy zamieszać i zmniejszyć gaz. Jak już syrop będzie gęsty – przypominający w konsystencji sztuczny miód, jeszcze gorący przelać przez drobne sitko do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego! Miód z mniszka lekarskiego Miód z mniszka lekarskiego
moj przepis nawierzch, nie można zamknąć szczelnie wieka. Po około 2 tygodniach kapusta już może się ukisić, wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami
moj przepis naczasie ciasto podzielić na pół. Jedną część odłożyć i przykryć ściereczką, a drugą rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 3-4 mm. Do wycinania kółek użyłam słoika po koncentracie pomidorowym. Brzeg kółka rozpłaszczać palcami, krążek ułożyć tak, aby opierał się z jednej strony o kciuk, a z drugiej o palec wskazujący ( na lewej ręce). Nałożyć łyżeczkę ( mniej
Niebieski kubek z kawazalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy. W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potem grzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjeodstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę. Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno
Kuchcik gotujesprite cytrynki z miętą Eterno Na jedną porcję wlewamy 50 ml wódki, dopełniamy sprite'm do 3/4 wysokości kieliszka i dodajemy 2 cytrynki oraz 2 łyżeczki syropu ze słoika. Lekko mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny
My simple kitchenowsianka z domową przyprawą do piernika i persymoną w słoiku po maśle orzechowym
breakfast of dreamsminut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła. Smacznego
Moje-pitraszenieciemne i chłodne miejsce na miesiąc lub dłużej. Co 2-3 dni buteleczkę kilka razy odwrócić. Po użyciu ekstraktu skórkę można wykorzystać do wypieków lub napoi. Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem, ważne by było szczelnie zamknięte
Ala piecze i gotuje