słoik - 12348 przepisów (strona:495/824)

Śledzie korzenne 169

płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pokrojone śledzie wkładamy do marynaty, starannie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami 174

kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 160

jest oliwa z oliwek, którą można przygotować na milion sposobów, a dla każdego wybrać specjalne, niepowtarzalne i aromatyczne kompozycje smakowe, dajcie ponieść się wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach! Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa

Moja smaczna kuchnia
Kostki Domino 153

piernika. Tak przygotowane ciasto przekładamy na deskę, kładziemy na nim papier śniadaniowy lub do pieczenia i obciążamy inną deską. Całość umieszczamy w lodówce na dobę. Możemy dodatkowo obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi. Masa ma się zespolić. Po 24 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na niewielkie kwadraty (1,5 cm x 1,5 cm). Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli

Mango Papaja
Boczniaki w sosie śliwkowym z migdałami 154

łyżeczkę, jeszcze bardziej podkręci smak grzybów)   Wymieszaj wszystko dokładnie. Może nie wygląda to najpiękniej, ale skosztuj smarując odrobiną kawek grzyba- oszalejesz Przekładaj grzyby warstwą sosu do szklanego naczynia (słoik najlepszy, wiadomo) i wstaw do lodówki

greenscarf
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 163

jako przedświąteczny upominek:)   Składniki na ok 20 drożdżówek 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 1 słoik Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka Garść orzechów włoskich szczypta przyprawy korzennej (cynamon, wanilia, goździki, kardamon)  cukier puder do posypania 2 łyżki roztopionego masła   Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie

Kulinarne Inspiracje
Warstwowa sałatka śledziowa 244

dodaniu octu cebula zamarynuje się i będzie lepsza w smaku, i mniej ostra. Filety śledzi osuszamy z oleju i kroimy w średnią kostkę. Polecam użyć dobrej jakości śledzi ze słoika, bo te tańsze zepsują nam sałatkę. Kiedy mamy już przyszykowane wszystkie składniki, każdą porcję składników dzielimy na 3 części. Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej

Kuchnia Łukasza
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 140

jajka ( możemy ując sobie troszkę jajka do posmarowania wierzchu ) 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki kakao garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce ) 3/4 słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę.  Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem

Gotowanie...to proste !
CUKIER GOŹDZIKOWY 177

bazie tego cukru.Zapraszam.  40 dag.cukru pudru 20 dag.cukru kryształu 10 dag zmielonych goździków ********************"*"***********  Zmielone Goździki Wymieszać z cukrem pudrem i cukrem kryształem,przesiać.Wsypać do szczelnego słoika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 155

zimnej wodzie,dokładnie osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty.    Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Je

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 429

patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami

Niespełnione zdolności kulinarne
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ 263

osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę w jakimś pojemniku lub w słoiku. Szczelnie zamknąć i zostawić w chłodnym miejscu by ryba się przegryzła a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzały podczas konsumpcji

Niespełnione zdolności kulinarne
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 235

boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą

Plate of Joy
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 189

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek słoik powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny barszcz z uszkami 216

Zalać przegotowaną letnią wodą, dodać ząbek czosnku. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (18-20 stopni C ) na około 5 dni. Po tym czasie gdy jest już odpowiednio kwaśny zlać do słoika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki. Namoczone grzyby zalać wodą i zagotować. Do gotowanych grzybów dodać włoszczyznę i przyprawy. Gdy wywar się ugotuje odcedzić. Do odcedzonego wywaru dolać wcześniej przygotowany

Gotowanie-uk