słoik - 12348 przepisów (strona:495/824)

Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa 957

wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce. I tak jak naszą poprzednią bulionetkę , możemy ją dodawać do zup, sosów, gulaszy, bulionów czy gdzie tylko chcemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 157

której panuje temperatura ok. 0 stopni C idealna do przechowywania ryb, owoców morza i mięsa, a także system dostosowania wysokości półeczek w drzwiach lodówki, ułatwiający przechowywanie butelek i słoików.  Którą wybieracie? Jestem ciekawa, która lodówka podoba się Wam najbardziej. Czy ktoś z Was odważyłby się na model różowy lub pomarańczowy? :) Uważam, że taka oldschoolowa lodówka ma w sobie dużo

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 204

s/obr. 8 .  Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodaj odpowiednią ilość oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 10. Pasta powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Przełóż do szczelnie zamykanego słoika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kaczką i świeżym ananasem 144

Składniki: mięso z 1 piersi kaczki, pieczonej lub gotowanej 1/2 świeżego ananasa pół szklanki rodzynek słoik selera w słodkiej zalewie 150 g sera żółtego ok. 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (użyłam arborio) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka łagodnej musztardy Z kaczki zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Ananasa obrać, odciąć miękki miąższ i pokroić w kostkę. Selera

Czerwień i błękit
Majonez bez jajek 72

himalajskiej szczypta białego pieprzu 1 łyżka oleju oleju ryżowego 3 łyżki  soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy, na gładką masę. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce

Łycha smaków
Bezglutenowy zakwas na żurek 124

szkla n ka mąki gryczanej 2 przegotowanej ciepłej wody  10 ziaren pieprzu 3 ziarna jałowca 4 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce

Łycha smaków
Wegetariański bigos 118

Otrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny małżonek również zamarzył o bigosie ... ale z dodatkiem mięsnym :). A do takiego bigosu stwierdziłam, że jednak nie będę miała serca, ani chęci jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala

Łycha smaków
Ogórki małosolne 106

koper dokładnie myjemy, korzeń, czosnek obieramy. Do naczynia układamy warstwami: ogórki, liście chrzany, ząbek czosnku koper. Do naczynia dodajemy sól (do większych 1,5 łyżki soli, do litrowego słoika 1 łyżka soli) i zalewamy przegotowaną, ciepłą (nie wrzącą - odczekujemy ok. 5 min po zagotowaniu) wodą. Naczynia przykrywamy talerzykiem, po dobie wkładamy do lodówki. Idealne są na 3 dzień. Choć

Łycha smaków
Marynowane pomidorki 120

pokrojony w s łupki czosnek oraz po 1 łyżeczce majeranku i świeżej bazylii. Pomidorki dokładnie myjemy i wrzucamy do słoiczków. Zagotowujemy wodę z octem i solą następnie zalewamy nią słoiki aby całkowicie przykryć pomidorki. Zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiczki, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia

Łycha smaków
Śledzie z burakami i z chrzanem 142

Przygotowanie: Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy

Łycha smaków
Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami 110

oliwie, z ziołami włoskimi. Jak się okazuje bundz świetnie nadaje się do marynowania. Wystarczy oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione zioła i ser pokrojony w kostkę. Ser wkładamy do słoika razem z ziołami i zalewamy oliwą z oliwek, a po kilku dniach mamy gotową, karnawałową przekąskę! Brzmi pysznie, prawda? Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami Składniki: 1 kabanos wieprzowy

Moja smaczna kuchnia
Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 342

podudzia z kurczaka ok 500 g olej z suszonych pomidorów  1-1,5 szklanki białego wina 1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Kurczaka smażę na oleju pozostałym po suszonych pomidorach na złoty kolor z obu stron w naczyniu

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasteczka czekoladowe 93

Ciasteczka zawsze dobrze mieć pod ręką. Te dodatkowo bardzo ładnie wyglądają, więc przechowywane w słoiku mogą być ozdobą. 2 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 1 szkl kakao 0,5 szkl oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka kawy inki szczypta soli dodatkowo : cukier puder do obtoczenia Wszystkie

Polska Zupa
.1184. z nadzieją 106

kakaowa kaszka kukurydziana z persymoną w słoiku po tahini~ Wczorajsza wizyta u lekarza nie była najgorsza. Na razie jestem nastawiona pozytywnie i mam nadzieję, że teraz się uda i juz będzie dobrze...Dzisiaj zaczynam brać "magiczne tabletki" które mają pomóc mojemu organizmowi i mam nadzieję, że tak też będzie...Trzymajcie kciuki :) I jak dobrze, że dzisiaj dzień wolny ♥ Strasznie ciężko

breakfast of dreams
Warstwowa sałatka z selerem 154

przygotowaniu. I co najważniejsze nie wymaga skomplikowanych składników.   Można ją układać warstwami jak również bardzo dobrze smakuje wymieszana. Nadaje się idealnie na każdą okazję ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 2 słoiki selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 dag   szynki, 5 jajek, 4-5 łyżek majonezu,   Wykonanie: Selera dokładnie odciskamy z nadmiaru soku, przekładamy do miski.   Na selera wysypujemy

Passion of Cooking