słoik - 12348 przepisów (strona:486/824)

Śledż a la sałatka grecka 179

fetą. Składniki: 5-6 marynowanych płatów śledziowych kilka liści sałaty rzymskiej opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 4 korniszony 1 mała czerwona papryka 1 cebula czerwona kostka twardej fety mały słoik oliwek (użyłam nadziewanych migdałami) garść kiełków Sos: 1/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego pół łyżeczki miodu pieprz

Czerwień i błękit
śledzie w jałowcu 129

minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. W słoiku układać na przemian dzwonka śledzia, plasterki cytryny, krążki cebuli, rozgnieciony jałowiec, pokruszony liść laurowy. Na wierzchu powinny leżeć plasterki cytryny. Wrzucić pieprz. Wymieszać dokładnie gin z olejem i cukrem. Zalać śledzie olejem

królestwo garów
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 100

Parmezanu lub Grana Padano 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę (można użyć tej ze słoika z suszonymi pomidorami). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwica dojrzewająca. 512

Następnie tak przygotowany polędwiczki posypujemy cukrem.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CUKIER O NATURALNYM SMAKU POMARAŃCZOWYM DO WYPIEKU CIAST I DESERÓW 136

pomarańcza 0.5 szkół.cukru drobnego ************************************** Pomaranczę umyć,zetrzeć skórkę( miąższ wykorzystać na koktajl lub zjeść). Skórkę pomarańczowa wymieszać dokładnie i wsypać do suchego ,czystego słoika i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karkówka w sosie słodko- kwaśnym 196

fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy, mąka pszenna, sól, pieprz   Wykonie: Karkówkę kroimy w plastry

Passion of Cooking
Sałatka z kolorowym tortellini i sosem jogurtowo- mjonezowym 273

domu mamy, a w zapas kolorowego tortellini (a nawet zwykłego) zaopatrzcie się już dziś ;)  Składniki: 1 ogórek świeży 2 pomidory 5 jajek 1 opakowanie kolorowego tortellini 1 średni słoik pieczarek marynowanych 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny gęsty (ok 180g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ostudzić. Ogórka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z selera 254

selera konserwowego ale  dodałam wyrazistą w smaku i aromatyczną kiełbasę wołową z orzechami laskowymi Tradycyjne Jadło. Sprawdziła się rewelacyjnie a sama kiełbasa po prostu pyszna. Składniki: 0,5 słoika selera konserwowego 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 40 g kiełbasy wołowej z orzechem laskowym Tradycyjne Jadło 2 krążki ananasa z puszki 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Seler, kukurydzę

Ala piecze i gotuje
Boeuf strogonow 105

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Zielony koktajl na dobrą energię z acerola,pietruszki , jabłek,mango 87

obierz i wrzuć w blender, zalej chłodnym naparem. Wsyp nasiona chia. Zmiksuj. Pij na zdrowie z dodatkiem listków mięty i nasion granatu. Możesz śmiało przygotować wcześniej, spakować w dobry słoik i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Doda optymizmu i siły, cokolwiek byś nie robił w życiu! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka z niespodzianką 177

piñata). Do ich przygotowania oprócz kruchych ciasteczek będą potrzebne malutkie cukiereczki (mini Lentilki, cukrowe drażetki, perełki do dekoracji), mnie udało się znaleźć mini cukiereczki w kształcie serduszek. Zamknięte w słoiku gotowe ciasteczka można przechowywać nawet do kilku tygodni, są więc świetnym pomysłem na prezent, bo można przygotować i zapakować je wcześniej :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie

Ciastkozercy
Paleo naleśniki na mące kasztanowej. 108

naleśników. Wskazówka: Jeżeli Wasz olej jest twardy, to kopiastą łyżkę rozgrzejcie na czystej patelni. Gdy olej się rozpuści, dwie łyżki dodajcie do masy naleśnikowej. Resztę oleju przelejcie spowrotem do słoika. Takim sposobem patelnia będzie lekko natłuszczona, a Wy nie będziecie musieli roztapiać całego słoiczka oleju w kąpieli wodnej. Najlepiej smakują świeżo usmażone, potem robią się nieco bardziej chrupkie, aczkolwiek nadal

Fill The Bowl
Sałatka rzymska z awokado, łososiem i szparagami. 180

użyłam  Dresingu Caesar Roleski . Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo pyszna :) Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Składniki : 1mała sałata rzymska 2 duże szparagi ze słoika 5 pomidorków koktajlowych 3 plasterki awokado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 duże płaty łososia Norweskiego z koperkiem sól,pieprz do smaku Dresing Caesar Roleski   Wykonanie : Sałatę umyć i osuszyć

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy paprykarz szczeciński 162

tego, który pamiętam. Dlatego też postanowiłam spróbować przygotować go sama. Według mnie wyszedł świetnie i na pewno jeszcze go kiedyś zrobię. Można przygotować jego większą ilość, włożyć do słoików i pasteryzować. Składniki: 100 g ryżu 1 makrela wędzona 2 cebule 1 duża marchew 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki ostrej

Mama Gotuje
Lemon curd - krem cytrynowy 204

zgęstnieje a na jej wierzchu pojawią się bąbelki. Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej istnieje ryzyko, że krem zważy się.   Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem mocniej zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.   Smacznego! :-)  __________________________________________________________________________________   ZOBACZ TAKŻE:  Orange curd - krem pomarańczowy var file

maniapieczenia