Śledzie w pomarańczach 206Odstawić na 2-3 minuty. Następnie przecedzić i przelać zimną wodą. Pomarańczę umyć, sparzyć, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej
Ugotować
Śledzie z suszonymi pomidorami 434domowymi, suszonymi pomidorami. Proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu kiedy się moczą i marynują :) SKŁADNIKI: 4-5 płaty śledziowe a’la Matjas 2 cebule 1 słoik suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonej bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia
https:KKuchniaMniam
Boczek pachnący lasem 522Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu 1 słoik ćwikły z chrzanem Sposób wykonania: Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno
Wanilia i Kardamon
Śledzie z suszonymi pomidorami 224paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą
Moja pasja smaku
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 240biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo
Ciasteczkowy Potwór
Korzenne babeczki z powidłami 245łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie
Cynamonowe szczęście
Rogaliki z owocowym nadzieniem 210jajka - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego - szczypta soli Do wypełnienia - powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty :) - duszone jabłka z cynamonem ( mogą być takie ze słoika ,sklepowe ) - 6 szt jabłek - 1 mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki
Wypieki Rene
Bułki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 228miękkie o temperaturze pokojowej - 6 g suszonych drożdży ,są to dwie małe łyżeczki ,wg opisie na opakowaniu 7 g suszonych = 25 g świeżych - 1 mała łyżeczka bazylii - pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z zalewy Dodatkowo jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać robotem 10 minut na wolnych obrotach najlepiej hakiem do ciast drożdżowych
Wypieki Rene
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 222ikrą nie nie może być mokry). Następnie ikrę wkładamy do słoiczków. Tak przygotowany kawior powinniśmy spożyć w przeciągu dwóch tygodni, jeżeli mamy zamiar przechowywać go dłużej to zalewamy słoiki oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce ( tak zabezpieczony możemy przechowywać nawet rok czasu
Miód i pieprz
Zakwas na wigilijny barszcz 195wystawały ponad zalewę, a wierzch naczynia pokrywamy gazą. Po kolejnych 2-3 dniach zakwas można przecedzić przez gazę, by pozbyć się wszelkich nieczystości. Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce, nie dłużej niż przez 14 dni. Słów kilka o zakwasie... Z podanej ilości uzyskamy ok 1 litr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe
Kuchnia w czekoladzie
Sałatka warstwowa z brokułem, marynowaną papryką i jajkiem 440mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole. Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem
na moim stole...
PIJANA DROŻDŻÓWKA 227Składniki: 50 g świeżych drożdży 3 łyżki stopionego masła pół kg mąki szczypta soli 1 jajko 9 łyżek cukru szklanka mleka słoik dżemu wiśniowego 1 kieliszek spirytusu Na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać
pieprzny smaczek
Ryżowe wytrawne babeczki alias przedbiegowe babeczki mocy 246żółtego sera 100 ml wegańskiego jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki suszonego czosnku suszone pomodory (ja miałam własnej roboty więc ich sobie nie żałowałam, ale słoik wystarczy) łyżka kaparów 100 g oliwek zielonych/czarnych Przygotowanie: Wymieszaj wszystko dokładnie w dużej misce Włóż masę do wysmarowanych olejem form, przyklep (możesz też uformować kulki i włożyć masę do papilotek
greenscarf
.1162. pierwsze owoce z zamrażarki 196dyniowe płatki jaglane na mleku sojowym z budyniem waniliowym i borówkami (w środku) w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Nadszedł ten czas...Odmroziłam pierwsze letnie owoce w tym jesienno-zimowym sezonie :D Mam ich całą zamrażarkę - nie ma gdzie palca wetknąć, więc czas się za nie wziąć, bo niedługo dojdą też mrożone warzywa - świeży brokuł i kalafior nie jest już
breakfast of dreams
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3588wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min. Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić
Domowy Smak Jedzenia