pyszny, to najlepszy sposób na rozpoczęcie każdego dnia! Taki napój można przelać do buteleczki i zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły, wszędzie. Idealnie sprawdzają się słoiki z zakrętkami, które znajdziecie w internecie, np. taki jak na zdjęciu amerykański i naprawdę idealny, wielokrotnie sprawdzony! Orzeźwiajacy koktajl , dodający energii, połączenie pomarańczy i marchewki cudowne, bardzo mi smakuje
Moja smaczna kuchniaJeśli zostaną Wam gruszki ze słoika i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić to wykorzystajcie je do naleśników. W towarzystwie jabłek świetnie się sprawdzą. Naleśniki możecie usmażyć w większej ilości i potem wykorzystać na przykład do krokietów, bo przecież nie zawsze muszą być na słodko. Ale te są słodkie i smaczne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzez 5-6 godzin,aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie będą delikatniejsze. Po tym czasie opłukujemy śledzie i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do marynaty (najlepiej w dużym słoiku) na co najmniej 2 dni. Marynata/ ocet : Podgrzewamy na małym ogniu wodę , do której dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ocet, cukier i pokrojoną w pióra cebulę. Kiedy marynata się
Bon appetit mon amiewaniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła 1,5 łyżki śmietany 3 łyżeczki kakao lub karobu (dodając karob nie dajemy cukru) do przełożenia: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki 1 garść żurawiny i rodzynek beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Z mąki, cukrów, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany
Bon appetit mon amiealbo jeść dania podawane na gorąco. SAŁATKA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ Składniki: 1 filet z kurczaka przyprawa do Gyrosa/ kebaba 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego 1 szklanka zielonej drobnej soczewicy 1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Filet opłukujemy, kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą
Bon appetit mon amieidealną kompozycją smaków. Mojej siostrze się to udało, więc spróbujcie i Wy. Bon appetit. SAŁATKA MAKARONOWA z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku 50 g parmezanu
Bon appetit mon amieOliwki i pomidory odsączamy z zalewy. (Najlepiej by było gdyby pomidory były suche- namoczone wcześniej w wodzi, a nie te w zalewie,ale można użyć też tych ze słoika) Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu) uwaga: 1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego
Bon appetit mon amieczasu do czasu. Gdy cebulka się zrumieni wyłowić listki laurowe. Dodać majeranek i starte jabłka i wymieszać dokładnie. Wyłączyć gaz. Poczekać aż smalec przestygnie a potem przelać do słoika lub jakiegoś naczynia. Wystudzić a potem schłodzić w lodówce. Ze względu na dodatek cebuli i jabłek smalec przechowować w lodówce i najlepiej zjeść w ciagu kilkunastu
Monia miesza i gotujesię kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier
NA MOIM TALERZUcebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki. Jeśli nie dodamy cebuli, tak przygotowaną rybę możemy przygotować do słoików. Zawekować i trzymać kilka miesięcy w lodówce
Z Majeczką w kuchniRoladę Biszkoptową zaporzyczyłam z blogu Cynamonowy Pył ROLADA Z DŻEMEM: *************************** 4 jajka 100g.cukru odrobina ziarenek wanilii 100 g.mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mały słoik dżemu truskawkokowego niskosłodzonego ******************************************* Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy stopniowo żółtka i cukier z wanilią.Dodawać po łyżce przesianej mąki pszennej z ziemniaczaną ,ucierając mikserem chwilę na jedynce.Wyla
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizwinąć w rulon i kroić w cienkie paski. Rozrzucić kluski na blacie. Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki makaron gotuje się bardzo szybko. Surowy można wysuszyć i schować do słoika
królestwo garówfasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej + 1 szklanka wody (wymieszać w słoiku) sól Przygotowanie: Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać. Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać
Malinowo w kuchnirazowej) typ 2000 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 150 g wrzątku Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego
Przepisy na domowy ser i chleb