słoik - 12348 przepisów (strona:477/824)

Mazurek dyniowo-kajmakowy 128

gram mąki krupczatki 200 gram masła 100 gram cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Dodatkowo: Puszka masy krówkowej-kajmaku HELIO Słoik dżemu dyniowego Wiśnie kandyzowane Płatki migdałowe HELIO Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło żółtka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z grzybowym tortellini 187

Idealna na przyjęcie :) Składniki 1 opakowanie grzybowego tortellini 1 słoik selera w zalewie 1/2 pora 10 dkg szynki drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 30 dkg pieczarek majonez sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Sałatka z grzybowym tortellini

czarrna od kuchni
Sałatka z brokułem i fasolką 244

Składniki 1 brokuł 1 słoik fasolki szparagowej w zalewie 1 średni por 3 jajka 30 dkg wędliny drobiowej majonez 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuła podzielić na różyczki … Czytaj dalej Sałatka z brokułem i fasolką

czarrna od kuchni
Sałatka z kuskusu, tuńczyka i suszonych pomidorów 183

Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo syci i co najważniejsze nie czujemy się ociężali. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie lub oleju 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki kuskusu przyprawa do pieczonych ziemniaków (do smaku) Wykonanie: Tuńczyka i ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Kuskus przygotowujemy według instrukcji

IMPRESJA SMAKU
Naleśniki z dżemem i mascarpone 178

było strzałem w dziesiątkę. Naleśniki wyszły przepyszne. Koniecznie musicie je przygotować.  SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego DAGOMA , 150 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko przelewam do wysokiego naczynia. Dodaję jajko, cukier waniliowy oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurt z nasionami chia i owocami 281

oraz nasionami chia. Truskawki lub maliny blendujemy i dosładzamy do smaku np. miodem (słodkie truskawki nie będą go wymagały, ale już kwaskowate maliny prawdopodobnie tak). Do szklanki / naczynia lub słoika (jeśli śniadanie jest na wynos) wkładamy plasterki banana (ładnie wygląda, jeśli poukładamy je na ściankach). Wlewamy do środka jogurt z chia. Na wierzch wykładamy zmiksowane truskawki lub maliny. Możemy posypać

Poezja smaku
Zupa ogórkowa z ryżem 147

jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Waniliowe serca z truskawkami 145

wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba że jest na diecie... Składniki na małą porcję- około 15 ciastek: 190g mąki krupczatki

Wrzosowa Polana
Curry z ciecierzyca i kurczakiem 83

zielonym ,  curry z ziemniakami  i według  keralskie według Jamiego Olivera . Curry z ciecierzycą i kurczakiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu) 1 cebula 2 marchewki 3 cm kawałek świeżego imbiru 6 filetów z udźca kurczaka 1 łyżka żółtej pasty curry curry w proszku olej

Kulinarne przygody Gatity
Papryczki w oleju nadziewane serkiem 169

dokładnie usunąć nasiona i umyte przełożyć do garnka z wodą oraz octem. Gotować kilka minut (od momentu zagotowania się wody). Odcedzone i ostudzone papryczki nadziać serkiem i ułożyć w słoiku - z obranym czosnkiem i oregano. Całość zalać gorącym olejem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum kilka dni.   Najlepiej jak serek ma intensywny smak. Radzę, aby samemu go doprawić

Di gotuje
Zupa z dyni z krewetkami 102

Już wcześniej pisałam, że w tym sezonie wyhodowaliśmy sporą dynię ( 47 kg ), do dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego

Smaki Ewy
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 180

znowu: produkty potrzebne do potraw "wcześniejszych" kupujemy wcześniej, a warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej.  Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klasyczny włoski sos pomidorowy 149

oliwek. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Z poniższego przepisu wychodzi około 6 szklanek sosu pomidorowego. Możecie go zużywać do dań z makaronu, możecie go zamrozić, zamknąć w słoikach. Ponieważ jest to sos z pomidorów w puszce, które są dostępne o każdej porze roku, nie bawię się w pasteryzowanie i długie przechowywanie. Sos jest tak dobry, że zjadamy go dość

Moja Delicja
Sałatka makaronowa z papryką konserwową 403

Kolorowa, sycąca i smaczna sałatka z makaronem w kształcie ryżu, wędliną i warzywami.   Składniki: 250 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy słoik papryki konserwowej 2 cebuli 1 duży zielony ogórek 200 g wędliny np. drobiowej 2 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Kukurydzę i paprykę dobrze odsączyć z zalewy. Paprykę, wędlinę i obrany ogórek pokroić

talerz przyjemności
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 129

dodajemy tymianek, rozmaryn i liście laurowe. Morele kroimy na wąskie paseczki i razem z czosnkiem wrzucamy do wywaru. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Czosnek i morele przekładamy do słoika, zalewamy wywarem i porządnie zakręcamy. Przechowywany w lodówce zachowuje trwałość około roku. Smacznego

Marder&Marder Manufacture