ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki śmietany szczypta cukru jajka (do podania) Przygotowanie: Zakwas na barszcz należy przygotować na kilka dni przed gotowaniem. Do słoika wsypuję mąkę, którą mieszam z wodą, pokrojonym czosnkiem i przyprawami. Odstawiam przykryty ściereczka lnianą zakwas do momentu, aż sfermentuje, codziennie mieszając. Do garnka wkładam pokrojone warzywa, liść laurowy,ziele angielskie
ChilliJemyszkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich (u mnie - Helio) słoik kwaśnego dżemu (u mnie truskawkowo porzeczkowy) Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe
Cynamonowe szczęścieżur jest gęsty i kwaśny, ale konsystencja i wyrazistość smaku to rzecz gustu. Przygotowanie domowego zakwasu na żur to pestka - wystarczą 2-3 minuty, by umieścić wszystkie składniki w słoiku lub butelce i odczekać kilka dni, aż zakwas zacznie pracować. Tym razem do zrobienia tego żuru użyłam zakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza
Moje Qulinarianastępnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę
RAROSSAEnergicznie mieszając trzepaczką dodajemy jajka, po chwili żółtka. Dokładnie mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 10 sekund. Odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy do słoika. Artykuł Lemon curd trochę inaczej. Bez masła, ale za to z ksylitolem! pochodzi z serwisu
Fill The Bowlnadmiar soku. Tak przygotowane słodko-kwaśne gruszki są przepyszne same w sobie. Zuzi bardzo smakowały w kaszce . Polecam do deserów, słodkich dań, do ciasta... Możesz je zapasteryzować w słoikach, jednak z powyższych proporcji wyjdą tylko dwa słoiczki wielkości tego widocznego na zdjęciu i szybko zostaną skonsumowane :) Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push
Anioszek w kuchniPonad tydzień temu kupiliśmy mandarynki, ale okazały się okropnie kwaśne i trudne w obieraniu. Nikt ich nie jadł i nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede
Anioszek w kuchniBoczek kroimy w kostkę, parówki w plasterki - podsmażamy razem z pokrojonym schabem na rozgrzanym smalcu. Cebulę obieramy, myjemy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Dorzucamy warzywa ze słoika i odsączoną fasolę. Dodajemy również wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Jeśli gulasz będzie robił
peggiwkuchnijajo 1 szklanka mleka 165 g margaryny 3 szklanki przesianej mąki pszennej 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego 170 g duszonych jabłek ze słoika Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania
peggiwkuchniktóry Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy
peggiwkuchniłyżka czystego smalcu 3 żółtka 1 cukier wanilinowy Na przełożenie: białka z 3 jaj 4 łyżeczki cukru pudru 1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty) około 30 jeżyn garść płatków migdałowych opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce mieszamy mąki, proszek
peggiwkuchnimieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy. Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem. SMACZNEGO :-) A dziś było też bieganie... Ostatnio się zaniedbałam na rzecz treningu ogólnorozwojowego, ale powoli wracam na leśne ścieżki :-) Peggi
peggiwkuchnimięsa wieprzowego 250 g pieczarek 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 papryczka piri piri (może być ze słoika) 5 szalotek 200 ml rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju pieprz z kolendrą
peggiwkuchniKolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-). Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie
peggiwkuchni