słoik - 12348 przepisów (strona:469/824)

100 całkiem magicznych zabaw plastycznych 172

już coś dla siebie, a książka w przyszłości (jak dzieci podrosną) na pewno będzie w częstym użyciu. Książka pokazuje jak wykorzystując znajdujące się w każdym domu materiały np. butelki, słoiki, patyczki po lodach lub guziki, stworzyć ciekawe i ładne zabawki. Poszczególne pomysły można łączyć w większe całości i „budować” miasta, projektować ciekawe krajobrazy, a nawet stworzyć las pełen

Słodkie okruszki
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2920

Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa

Wanilia i Kardamon
Pleśniak po liftingu wg Aleex 153

masła • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) • 3 szklanki mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru • szczypta soli • 2 łyżki kakao • słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - porzeczkowego, agrestowego, mogą być także kwaskowe powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli

W mojej kuchni
Barszcz wigilijny wg Aleex 155

odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu zależy od nas. 6. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do czystego słoika lub szklanej butelki i wstawić do lodówki. Można przechowywać przez 2-3 dni. Przygotować barszcz: 1. Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę

W mojej kuchni
Ser w oliwie z czosnkiem niedźwiedzim 133

osuszamy, a następnie drobno kroimy. Ser kroimy w kostkę i opcjonalnie można go delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Twaróg obtaczamy w pokrojonym czosnku niedźwiedzim, a następnie przekładamy go do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Po szczelnym zamknięciu najlepiej słój przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.  Oliwę można mieszać , ja dałam pół na pół ze smakową oliwą

Apetyczna babeczka
Pesto z czosnku niedźwiedziego 162

minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 miesiące. Warto również zamrozić je w małych pojedynczych porcjach, można wtedy korzystać z niego cały rok, idealne są do tego małe worki

Apetyczna babeczka
Imbirówka - nalewka imbirowa 143

już gotowa kupiona wódka. Imbir obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko

Marder&Marder Manufacture
Wołowina Hoisin 111

czarnego pieprzu 1 łyżeczka pasty miso lub pasty z fermentowanej fasoli. Wszystkie składniki na sos wrzucamy do blendera lub moździerza i łączymy ze sobą. Taki sos możecie przechowywać w słoiku, w lodówce przez miesiąc. Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki. Nie solimy! Dodajemy do niej sos hoisin, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy

ladykitchen
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 272

Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Żur kisimy do uzyskania ładnego kwasowego smaku i zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Notatki - czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć - zakwas można przechowywać w lodówce

Wędrówki po kuchni
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 197

domowe, to domowe. W przypadku roślin strączkowych, najsmaczniejsze będą te, które wcześniej namoczymy i ugotujemy sami. Dla osób z poczuciem ciągłego braku czasu pozostają wersje z puszek lub słoików, które najgorsze nie są, jednak czasami można się naciąć na niesmaczne partie. Tak czy inaczej, poniższa pasta jest z gatunku tych uniwersalnych i sycących, nie zawiera żadnych specjalnych składników – tylko cieciorka

Roślinna - blog wegański
sałatka "grzybowa polana" 603

przewozić ją w tortownicy a wyłożyć na talerz tuż przed podaniem.  Składniki: puszka groszku puszka fasoli 3-4 ziemniaki 2 marchewki pojedyncza pierś kurczaka 4-5 ogórków kiszonych słoik pieczarek marynowanych szczypiorek łyżka przyprawy gyros majonez sól pieprz, ząbek czosnku 2 łyżki oleju Groszek, fasolę i pieczarki odsączyć na durszlaku, każde osobno. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z Tuńczykiem i Pomidorowym Pesto 192

łatwy pomysł na obiad dla osób zapracowanych. Dziś zaproponuję Makaron z Tuńczykiem. Znakomity i bardzo sycący. Smacznego  SKŁADNIKI: 1 PUSZKA TUŃCZYKA Z WODY 100 g DOWOLNEGO MAKARONU 1 SŁOIK CZERWONEGO PESTO  2 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO (DOWOLNEGO) SÓL I PIEPRZ DO SMAKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    MAKARON GOTUJĘ AL DENTE  UGOTOWANY MAKARON NAKŁADAM DO MISECZKI NA MAKARON NAKŁADAM

Gotowanie Patki
Rolada bezowa z galaretką truskawkową 157

skonsumowana. Prosto i smacznie, polecam Składniki: 1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk) 1 szklanka cukru pudru 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Galaretka truskawkowa: 1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder  nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko

Ciasteczkowy Potwór
Domowy susz warzywny 164

przekładamy do szczelnie zamykanych, suchych pojemników. Domowy susz warzywny to przyprawa, którą można skomponować według własnego gustu. Dobór warzyw i pozostałych składników oraz odrobina chęci wystarczy, aby zmknąć w słoiku swój ulubiony smak do doprawiania zup, sosów… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Domowy susz warzywny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
SZYBKA SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM 185

Bardzo lubię dodatek selera konserwowego w sałatkach, więc "pakuję go" wszędzie, gdzie jego smak pasuje do kompozycji.  Tym razem słoik selera wykorzystałam do szybkościowej sałatki, której zrobienie ograniczymy do pokrojenia zaledwie kilku składników.  Kocham takie expresowe sałatki, bo z reguły wciąż się spieszę, i mój czas przeznaczony na siedzenie w kuchni, jest zazwyczaj bardzo ograniczony.  Gwarantuję

Walijskie Pichcenie