szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując
Cakes By Kejtmąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle
GRUBY WAŁEKSkładniki: 1/2 sałaty lodowej 2 ogórki 1 słoik papryki konserwowej sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Sałatę pokroić, ogórki obrać i pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę (nie odciskać). Wszystkie składniki … Czytaj dalej Szybka sałata do grilla
czarrna od kuchniPrzełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce około tydzień czasu. W blenderze kajmak będzie ciągnący i lekko płynny, jednak po zastygnięciu zrobi się twardy. W celu rozpuszczenia go ustaw słoik z kajmakiem w ciepłej wodzie. To powinno wystarczyć. Smacznego! Artykuł Masa kajmakowa – wegański kajmak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanłyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej
Grunt to przepis!sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią
Bon appetit mon amiepatrzył" na mnie więc musiałam go zużyć. Dorzuciłam parę składników, które miałam pod ręką. W takim sałatkowym towarzystwie wyszedł całkiem smaczny. składniki: 1 puszka groszku 1 duży słoik marynowanych pieczarek 5 jajek 200 g żółtego sera 1 mała puszeczka młodej marchewki majonez Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Groszek osączyć
Monia miesza i gotujekropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki miodu Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty
Czary - gary w kuchniodstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy, zagotowujemy i gorący wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia. A co zrobić z truskawkami? Odpowiedź znajdziecie tutaj (KLIK
Czary - gary w kuchniłyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru 4 łyżki wody po 2 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum
Czary - gary w kuchniśmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-) SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez
Czary - gary w kuchnirozsmaży, ale pamiętajcie, by wcześńiej wyjąć przyprawy (a potem znów je dołożyć). Do gotowych owoców dosypujemy cukier, mieszmy, podrowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z tej ilości składników wychodzi 3 słoiczki dżemu
Czary - gary w kuchnimasła Poncz: ok. 400 ml zimnej przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci) dowolny aromat (ale najlepiej ten sam co w masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne owoce (u mnie figi i winogrona) siekane migdały Białka oddzielamy
Czary - gary w kuchniwersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem) ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina
Czary - gary w kuchniprezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić
Kuchnia Danusi