słoik - 12348 przepisów (strona:466/824)

Orzechowiec 97

szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując

Cakes By Kejt
Pleśniak 117

mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle

GRUBY WAŁEK
Szybka sałata do grilla 196

Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 ogórki 1 słoik papryki konserwowej sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Sałatę pokroić, ogórki obrać i pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę (nie odciskać). Wszystkie składniki … Czytaj dalej Szybka sałata do grilla

czarrna od kuchni
Masa kajmakowa – wegański kajmak 148

Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce około tydzień czasu. W blenderze kajmak będzie ciągnący i lekko płynny, jednak po zastygnięciu zrobi się twardy. W celu rozpuszczenia go ustaw słoik z kajmakiem w ciepłej wodzie. To powinno wystarczyć. Smacznego! Artykuł Masa kajmakowa – wegański kajmak pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Jabłecznik pełnoziarnisty 216

łyżeczki sody oczyszczonej - mój dodatek, bo wydawało mi się, że sam proszek do pieczenia ciężkich jabłek kompotowych nie udźwignie 1 łyżeczka cynamonu - mój dodatek jabłka z kompotu - niecały słoik 1 litrowy, objętościowo tyle co 2 duże jabłka świeże 100g rodzynek masło i bułka tarta - do wysmarowania i obsypania formy 2 łyżki brązowego cukru - do posypania ciasta przed pieczeniem W dużej

Grunt to przepis!
Sernik kawowy z wiśniami (na zimno) 150

sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 tabliczka czekolady 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód:  Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią

Bon appetit mon amie
Sałatka z groszkiem i marynowanymi pieczarkami 178

patrzył" na mnie więc musiałam go zużyć. Dorzuciłam parę składników, które miałam pod ręką. W takim sałatkowym towarzystwie  wyszedł całkiem smaczny. składniki: 1 puszka groszku 1 duży słoik marynowanych pieczarek 5 jajek 200 g żółtego sera 1 mała puszeczka młodej marchewki majonez Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Groszek osączyć

Monia miesza i gotuje
Czekolada plastyczna i tort na Dzień Matki 174

kropel aromatu arakowego Czekolada ciemna: 100 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej 2,5 łyżki miodu Czekolada biała: 300 g białej czekolady 2,5 łyżki miodu Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty

Czary - gary w kuchni
Syrop truskawkowy 113

odstawiamy na 24 - 48 godzin, by cukier całkiem się rozpuścił (co jakiś czas możecie całość delikatnie przemieszać). Następnie powstały syrop zlewamy, zagotowujemy i gorący wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 - 20 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy do wystygnięcia.  A co zrobić z truskawkami? Odpowiedź znajdziecie tutaj (KLIK

Czary - gary w kuchni
Tort z owocami 153

łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 czubate łyżki cukru Piana: 3 białka 0,5 szklanki cukru 4 łyżki wody po 2 krople aromatu cytrynowego i pomarańczowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego truskawki owoce i kwiaty do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum

Czary - gary w kuchni
Ciasto morelowe bez pieczenia 122

śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-)  SKŁADNIKI 400 ml śmietany 30 % 1 słoik jabłek prażonych z morelami 3 galaretki morelowe  ok. 100 g okrągłych biszkoptów 700 ml gorącej wody morele do dekoracji Dno tortownicy (21 - 23 cm) wykładamy biszkoptami. Jabłka podgrzewamy przez

Czary - gary w kuchni
Dżem jabłkowo - dyniowy 170

rozsmaży, ale pamiętajcie, by wcześńiej wyjąć przyprawy (a potem znów je dołożyć). Do gotowych owoców dosypujemy cukier, mieszmy, podrowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z tej ilości składników wychodzi 3 słoiczki dżemu

Czary - gary w kuchni
Tort bezglutenowy 147

masła Poncz: ok. 400 ml zimnej przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu (można pominąć jeśli tort będą jadły dzieci) dowolny aromat (ale najlepiej ten sam co w masie) Dodatkowo: 1 słoik dowolnego dżemu (najlepiej domowej roboty, te ze sklepu mogą zawierać zagęstniki, które z kolei często zawierają gluten) dowolne owoce (u mnie figi i winogrona) siekane migdały  Białka oddzielamy

Czary - gary w kuchni
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 170

wersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem)  ok. 400 g fileta z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina

Czary - gary w kuchni
Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem 197

prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem            Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez   kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić

Kuchnia Danusi