łyżeczka rozmarynu Sól Gałka muszkatołowa Pieprz Czosnek suszony 4 jajka Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo: 125 gram wędzonego łososia Czerwona świeża papryka Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( łatwo rozmraża się w mikrofalówce a potem zlewa wodę ). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy
Smaki Ewysolą.Dodajcie kilka listków bazylii i zmiksujcie zupę blenderem na gładki krem.Jeśli jest za gęsta , możecie rozcienczyć przegotowaną wodą. Teraz zabieramy się za pesto- do naczynia lub dużego słoika wrzućcie wszystkie składniki pesto.Zmiksujcie i spróbujcie.W razie potrzeby doprawcie, a jeśli pesto jest za gęste ,dodajcie odrobinę wody. Zupę podajcie z listkami bazylii,domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiędzy innymi tartę z musem z rabarbaru i melona , z pyszna bezą na górze. Zajadaliśmy się nią ze smakiem. Potem żałowałam, że nie przygotowałam sobie takiego musu więcej do słoików. Mogłam też przecież zamrozić rabarbar, ale jakoś nie wpadłam na to. W tym roku i przygotowałam więcej dżemu, i zamroziłam trochę rabarbaru. Przyda się na chłodne dni, kiedy z utęsknieniem
Codzienna kuchnia niecodziennapyszną rybę z zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam w rozkłóconym jajku
Tradycyjna kuchnia Kasiłodygami i górą - gorczyca łyżeczka - czosnek 8 ząbków - chrzan kawałek korzenia - kilka ziaren ziela angielskiego zalewa: 1 czubata łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody Przyprawy ułóż na dnie słoika, poukładaj ogórki jasną końcówką do dołu, zalej zalewą, tak aby ogórki były pod wodą. Zamknij słój. Odstaw w ciemne miejsce, najlepiej tam gdzie jest chłodno. Pamiętaj ogórki nie mogą
SMYKWKUCHNIklonowego. Pycha! składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml świeżego soku z pomarańczy 120 g owoców - truskawek i borówek amerykańskich przygotowanie Płatki wsypać do słoika, zalać sokiem, zamknąć, wstawić na noc do lodówki. Po wyjęciu dodać pokrojone truskawki i borówki. Wymieszać i gotowe. Smacznego
Stare Garypyszna i pożywna sałatka, którą szybko się robi SKŁADNIKI 1 słoik pieczarek marynowanych 1 woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego, 20 dag szynki z plastrach, ½ puszki kukurydzy, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, majonez, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy
słodki bratekSkładniki: 500g mąki (typ 450) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie mąki samorosnącej: Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. Najlepiej po wykonaniu przesypać do oznaczonego słoika, żeby nie pomylić jej ze zwykłą mąką
Mania Wypiekaniabardzo korzystne dla zdrowia. Składniki: 15 dag papryki habanero szklanka oleju lnianego lub oleju z pestek winogron Wykonanie: Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Układamy w słoiku, zalewamy olejem. Odstawiamy na 10 dni do lodówki. Po tym czasie spożywamy codziennie 1 łyżeczkę. Należy pamiętać aby popijać jogurtem. Nigdy wodą, która tylko bardziej zaostrzy ostrość oliwy
Z Majeczką w kuchnimałe opakowanie pomidorków cherry 1 czerwona cebula Winegret: ************************ 4 łyżki oleju sok wyciśnięty z 0.5 pomarńczy 2 łyżki octu balsamiko 1-2 łyżki wody sól ****************************** Olej wymieszać np.w słoiku z octem ,dobrze wstrząsając zawartość.Dodać sok i wodę ,doprawić i znów dobrze potrząsać. Sałatę dobrze opłukać, wkroic umyte i osuszone pomidorki , posiekaną w piórka czerwoną cebulę.Polać sosem winegret.Smaczmego.Przyprawi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki płaskie cukru - łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy
SMYKWKUCHNIszklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać
Kocham Czekoladępożywna więc jeśli nie macie pomysłu na obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki : 2 cukinie 200g żółtego sera 400g sera riccota pieprz, sól paczka świeżego szpinaku słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty) Przygotowanie : Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi
zdrowa vege kuchniazwykle piekę w sezonie letnim i na pocz ą tku jesieni, kiedy dostępne są , najlepsze moim zdaniem, jabłka do tych ciast czyli kwaśne antonówki. Z antonówek robię mus " do słoików" do wykorzystania poza sezonem na kwaśne jabłka.Tym razem jednak skorzystałam ze świeżych i słodkich jabłek, dlatego też szarlotka jest inna od tych moich typowych. Odróżnia ją też ciasto (bezglutenowe
Bon appetit mon amieczarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech 3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę lub paseczki 1 ser camembert 1 słoik mieszanki warzywnej firmy Orzech ( marchewka, kukurydza, groszek) do smaku sól morska Cenos pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2/3 łyżki majonezu Wykonanie : Do miski przekładamy ugotowany makaron
Sama słodycz i szczypta chili