moich notatek, o ile internet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej 200 g cukru pudru(...)masła 3 duże jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml kwaśnej śmietany Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować. Masa będzie bardzo gęsta, dlatego należy dokładnie rozbić grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa : 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Chocolate Muffin Blogtego słoneczna! Czego chcieć więcej? Oczywiście, tylko pysznego śniadania...a za nim drugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...) Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe(...)doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach! Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki: 2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich 150 g masła 1/2 szklanki
Gotowanie to kochanieCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej
słodki bratekksięgarniach znajdziemy już nową książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia" W książce znajdziemy przepisy na śniadania, małe dania, zupy, duże dania, desery, napoje i przepisy podstawowe. Na początku wita nas czekoladowa gryczanka, która bardzo mnie zaciekawiła, mamy buraczaną granolę, wietnamskie naleśniki bezglutenowe, przechodzimy dalej i mamy małe dania, gdzie wita nas tatar z suszonych pomidorów, fasolkę szparagową z kokosem, tajską sałatkę(...)ciecierzycą, krem z batatów z romesco i meksykańska zupa kukurydziana. Na obiad możemy zaserwować lasagne z selera, grzybowy strogonow, czy naleśniki kmichi. Na deser mamy włoskie ciasto cukiniowe, magiczny mus czekoladowy i inne ciekawe desery oraz napoje. Autorka wykorzystała polskie, sezonowe warzywa i przedstawiła je w całkiem nowej odsłonie. Przepisy nie są skomplikowane, natomiast niektóre składniki są bardziej wyszukane
kruche babeczkiNajlepsze naleśniki z serem to naleśniki posmarowane kremowym serkiem waniliowym. Delikatnie chrupiące ze słodkim nadzieniem w środku. Z tego przepisu wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje w tym świąteczne. Składniki: Ciasto miodowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka miodu 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru(...)cukrem Pianka z nutelli: 1 szklanka śmietanki kremowej 30% 2 łyżki kremu orzechowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fiks kakao do posypania bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma,wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego
Wanilia i Kardamonorzechowym to ciasto, które zyskuje na blogu coraz większą popularność i Wasze uznanie. Nic w tym dziwnego, to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja wspaniała. Ciasto jest idealne na jesienne popołudnia z kawą, lub na święta. Koniecznie zajrzyjcie i wypróbujcie! 2. Ciasto 3 bit Ciasto 3 bit to uzależniająca, słodka bomba kaloryczna(...)stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał. 8. Szybki piernik czekoladowy Ten piernik ma trzy podstawowe zalety, które spodobają się większości z Was 🙂 Jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i niesamowicie pyszny, mocno korzenny i puszysty. 9. Kokosowe ciasto bez pieczenia Ciasta bez pieczenia zawsze mają wzięcie, szczególnie podczas upalnych dni, bądź u osób, które
NiePieprz.plprzepada za słodyczami. W środku kremu kawałki świeżych daktyli, podkreślające smak kremu. Nie wymaga dodatkowego dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł
Mieszam w Garnkuszklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko 3/4 szklanki oleju szklanka mleka 2 łyżki ciemnego kakao szklanka bakalii 2 łyżki dżemu lub powideł szczypta soli polewa czekoladowa Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao i mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy na najwyższych obrotach by składniki się połączyły. Dodajemy dżem i krótko(...)wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
Na moim talerzuKopiec kreta powstał specjalnie dla Męża z okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny(...)pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec i wystudzić biszkopt czekoladowy . W biszkopcie wydrążyć środek. W środku układać połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze cząstki, ja kładłam całe połówki). Przygotować masę - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieszklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko 3/4 szklanki oleju szklanka mleka 2 łyżki ciemnego kakao szklanka bakalii 2 łyżki dżemu lub powideł szczypta soli polewa czekoladowa Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao i mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, olej i miksujemy na najwyższych obrotach by składniki się połączyły. Dodajemy dżem i krótko(...)wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUciasto dla W. To jego dzień. Od rana słoneczny, od rana czekoladowy i jak zawsze z sercem pełnym... W tym dniu zawsze króluje czekolada . Za każdym razem w innej, zawsze kuszącej postaci. Z adziwia mnie nieskończoność możliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem(...)ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego filiżankę świeżo parzonej kawy i wygodny fotel na tarasie, to dziś nie trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej
KUCHARNIAjest zrobienie odpowiedniego rantu z ciasta w foremce, aby masa nie wypływała. Zapiekając ciasto nie przedłużajmy czasu pieczenia. Wystarczy te 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie masa będzie jeszcze delikatnie wilgotna. Z każdym dniem ciasto jest lepsze. Pamiętajmy, aby ciasto po wystudzeniu owinąć folią spożywczą. Wówczas spód mazurka nie będzie wysychał. Mazurek z masą czekoladowo-śmietankową z bakaliami Potrzebujemy Ciasto
Leśny ZakątekCiasto Kinder Country zrobiliśmy z myślą o majowych komuniach, na których nie powinno zabraknąć domowych ciast. Wiadomo, że podczas przygotowań do tej uroczystości nie ma za bardzo czasu na pieczenie, robienie wielu mas i przekładanie ciast. Dlatego w tym gorącym okresie zamieszczamy przepis na ciasto bez pieczenia, które w pół godziny zrobi nie tylko każda Mama. Ciasto Kinder Country jest(...)sztywno, wmieszać mleczną czekoladę i powstały krem rozprowadzić na ułożonych ciasteczkach. Wierzch ciasta Kinder Country posypać resztą płatków Kangus, wstawić do lodówki na noc, aby krem śmietanowo-czekoladowy stężał, a herbatniki zmiękły. Ciasto z płatkami Kangus najwygodniej jest kroić po wyjęciu z lodówki, również schłodzone smakuje najlepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Kinder Country pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko, 150g masła, 170g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 50g cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu
Z miłości do słodkości