ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:457/1376)

Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa 76

Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa to idealny deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Pyszna i prosta do przygotowania konfitura śliwkowa o smaku czekolady. Czekośliwka to zdrowy domowy zamiennik wszelkiego rodzaju słodkich sklepowych smarowideł, których skład jest często mało zrozumiały. Czekośliwka(...)innego jak konfitura ze śliwek węgierek z dodatkiem naturalnego kakao. Bardzo dobrze smakuje z placuszkami, naleśnikami, kaszami i płatkami na śniadanie. Sprawdzi się również jako przełożenie ciasta. Czekośliwka, czyli konfitura czekoladowa w swoim składzie nie zawiera konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Słodycz konfitury ze śliwek węgierek jest umiarkowana i w większości pochodzi z naturalnej słodyczy dojrzałych śliwek. Najsmaczniejsza czekośliwka

Kuchcik gotuje
Tarta czekoladowa z truskawkami 123

łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao szczypta soli   Na krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej   Wykonanie:   Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło dno i boki formy, nakłuwamy widelcem(...)ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 15 minut. Ciasto odkładamy do wystudzenia.   Krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy lekko ciepłą czekoladę i miksujemy na jednolity krem.   Krem wykładamy na wystudzone

Smak mojej kuchni
Rolada kakaowa z kremem 92

takie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi(...)przerwami)! I jeszcze przynajmniej dwie godziny na schłodzenie już gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Ale… Takie ciacha to prawdziwy hit na każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest

Analiza Smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 999

łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka makusie (ciasteczka z makiem) Ciasteczka kokosowe Ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Jabłkowo-cynamonowe (szybkie(...)ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami  Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light

Słodkie okruszki
Rewelacyjna babka marchewkowa 225

cukru pudru 150ml oleju/ masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 100g rodzynek lub/i orzechy sok z całej cytryny łyżeczka tartej skórki z cytryny polewa czekoladowa i kolorowa posypka Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą. Rodzynki sparzyć. Do suchej masy dodać(...)nastawionym na 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patykiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne (klei się) . Jeśli tak zostawić jeszcze w piekarniku. Po ostygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową i posypać kolorową posypką. Pyszniutka

MarciochaKucharzy
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 357

Wyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień.Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się przyrumieniać można przykryć folią.Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :)Krem maślano-czekoladowy:Kremówkę przelać

Kraina Miodem Płynąca
Kostka kawowa 382

biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć na kilka godzin do lodówkiPOLEWA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką, pozostawić do ostygnięcia- ostudzoną, ale wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni- polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę(...)masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3).Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać

Smakołyki Bereniki
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem 64

świetnie, smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów lub migdałów Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 30% 350 g czekolady 1 łyżka masła(...)ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut (do momentu, kiedy warstwa czekoladową stężeje, a soki całkowicie wystygną). Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie pierwszy sok. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę (aż sok całkowicie zastygnie). Następnie wylewam drugą warstwę soku

Słodki sentyment
Chrupiąca czekolada z owocowym sokiem 98

smakowały doskonale, więc wpuściłam do kuchni i postanowiłam przerobić na ciasto Przygotowałam ciasto bez pieczenia , czyli chrupiącą czekoladę z owocowym sokiem, która mnie zachwyciła i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu Krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów lub migdałów Masa czekoladowa: 330 ml śmietanki 30% 350 g czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki(...)ciasteczka i przykrywam kolejną warstwą ciasteczek, które również skrapiam sokiem pomarańczowym. Ciasto wstawiam do lodówki na około 40 minut (do momentu, kiedy warstwa czekoladową stężeje, a soki całkowicie wystygną). Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie pierwszy sok. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę (aż sok całkowicie zastygnie). Następnie wylewam drugą warstwę soku

Słodki sentyment
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 140

przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge(...)jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty maczac w ponczu(1/3 szklanki wody+2 lyzki alkoholu) i ukladac na kremie.Na kazdym biszkopcie ulozyc po 1 wisnience. Pozostal

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BRIOSZKI ZAKRĘCONE I BAARDZO SMACZNE 135

Słodyczy , że nie mogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy!  Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne

Walijskie Pichcenie
Pyszny keks. 94

Składniki : 25 dkg margaryny lub masła 25 dkg cukru 5 jajek 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 dkg bakalii cukier puder lub czekoladowa polewa do dekoracji Sposób wykonania :   M iękką margarynę utrzyj na puszystą masę , dodając cukier dalej ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie gładka(...)szaszłyków), jeśli patyczek jest po wyjęciu z ciasta jest suchy to znak, że ciasto jest już upieczone. Cisto wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.    C iasto jest kruche, soczyste i doskonale smakuje. Polecam ! :) Ciasto wyrównaj łyżką    Moje ciacho już upieczone  :) Ciasto jest kruche i soczyste

Przepisy i porady kulinarne
Nutellamisu - tiramisu z nutellą 2510

podłużnych biszkoptów około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu) Sposób wykonania: W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy. W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy do ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 6-cioma łyżkami nutelli i tak powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone(...)misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy. Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową a na nią drugą część kremu. Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć kakao

Qchnia po prostu
Pierwsze urodziny bloga i torcik czekoladowy z trusawkami 117

jeszcze przez ok 2 minuty, aż piana zrobi się błyszczaca i lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto  odstawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)Pieczemy ok 15 minut często mieszając, aż migdały się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zosawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gotowy krokant wysypujemy na upieczony i wystudzony spód ciasta lekko dociskająć go dłonią. Mus czekoladowy: 100 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g gorzkiej czekolady 3 jaja (oddzielnie żółtka i białka) 1 łyżka kakao naturalnego pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki

Zawsze głodna!
murzynek z bitą śmietaną 365

Białak oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę oraz żóltka. Dokładnie miesamy. Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkamy cukru. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe równomiernie przelewamy do foremki (21x33cm) wyłożónej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odtsawiamy(...)miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy czekoladową polewą. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia