ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:453/1520)

Czekoladowe Ciasto Z Powidłami I Pianką Śiwkową 162

Ciasto wyszło mocno czekoladowe, nieziemsko smaczne z lekką pianką śliwkową. Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;) Składniki na tortownicę 18 cm: 2 jajka kl L 1/2 szkl cukru 35 g masła roztopionego 70 g czekolady 50 lub 70 % 75 ml mleka 95 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej łyżeczki sody dodatkowo: około 1/2 słoika powideł(...)ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już ! 3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu. 4. Upieczone ciasto studzimy

Gotowanie...to proste !
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 177

Świetna propozycja dla osób szukających prostego i szybkiego w wykonaniu ciasta o wyśmienicie czekoladowym smaku. Przepis wynaleziony w mojej starej stercie wycinków z gazet niewiadomego pochodzenia ;-) Wpis bierze udział w Durszlakowej akcji 'Warzywa w słodyczach' . Składniki -24 dag mąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru(...)stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Miodownik z budyniem 33

ciasta, posmarowa\u0107 reszt\u0105 powid\u0142a i reszt\u0105 masy budyniowej.\r","Przykry\u0107 trzecim blatem ciasta.\r","W k\u0105pieli wodnej rozpu\u015bci\u0107 czekolad\u0119 ze \u015bmietank\u0105 krem\u00f3wk\u0105.\r","Uzyskan\u0105 polew\u0119 czekoladow\u0105 wyla\u0107 na wierzch ciasta. Posypa\u0107 orzechami.\r","Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki."],"keywords":"budy\u0144,ciasto(...)dokładnego wymieszania obu mas. W formie na spodzie ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go połową powidła śliwkowego. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą powidła i resztą masy budyniowej. Przykryć trzecim blatem ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką kremówką. Uzyskaną polewę czekoladową wylać na wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki. Smocze porady: Przed podaniem

Bardzo Gruby Smok
Kokosowe Ciasto z Alkoholem 62

Kokosowe ciasto z alkoholem to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone.  Górę ciasta przyozdabia alkoholowa  polewa czekoladowa oprószona wiórkami kokosowymi, która podkreśla niepowtarzalny smak tego wypieku. To ciasto nie tylko kusi swym aromatem, ale także obiecuje mięciutką przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe.  (adsbygoogle

RITA food channel
Ciasto z śliwkami w 10 minut 73

smaczne ciasto ze śliwkami w 10 minut! Ten sprawdzony i prosty przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto składa się z kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni. Wierzch ciasta udekorowałam śliwkami. Po upieczeniu polałam lukrem i udekorowałam migdałami. Całość prezentuje się naprawdę świetnie i dodatkowo smakuje obłędnie! To szybkie ciasto ze śliwkami(...)pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, miksując na małych obrotach. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto dekorujemy lukrem, polewą czekoladową, bądź cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto z śliwkami

Przepiski.pl
Przepyszne ciasto Orzechowe Cappucino 188

smakiem wiele osób. Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami.  Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe. Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy. Bardzo polecam, jest to jedno z moich top ciast :)  SKŁADNIKI Przepis

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 162

dobrze się komponuje.  Jeśli mam więcej czasu na sesję, to wybieram kompozycję otwartą (temat kompozycji mogę opisać w osobnym poście jeśli byście chcieli). Zdjęcie przedstawia ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, jak widzicie na fotografii jest wiele proposów nawiązujących do tematyki ciasta.  Nic na zdjęciu nie znajduje się przypadkowo. Całość powinna wyglądać bardzo naturalnie i dawać odbiorcy efekt

SMYKWKUCHNI
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 273

budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto piernikowe z dżemem 411

Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka  sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem

Wanilia i Kardamon
Orzechowe ciasteczka 165

Dodać do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do tak uzyskanej masy jajecznej przesiać mąkę i całość delikatnie zamieszać. Dodać posiekane orzechy, przyprawę korzenną i przygotowaną wcześniej masę czekoladową. Dokładnie połączyć. Ciasto umieścić na wyłożonej papierem blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. Po upieczeniu ciasto pokroić w kwadraty i dowolnie udekorować. Najlepiej smakują następnego dnia

Krokusowy Dom
Ciasto "Stefanek" bez pieczenia 209

nadaje się na zimowy czas. Skąd jego nazwa? Nie mam pojęcia. Podejrzewam, że męska odmiana wynika z faktu, że jest to deser łatwiejszy w wykonaniu i mniej pracochłonny od ciasta o nazwie "Stefanka". Pochodzenie obu określeń są mi jednak nieznane. Składniki (na formę (23 x 28) cm): 1 litr mleka 170 g masła 150 ml cukru 2-3 łyżki gorzkiego(...)małym garnku zagotować wodę, zmniejszyć moc palnika i ustawić na garnku miskę z czekoladą połamaną na kawałki. Stopić czekoladę i dodać śmietanę. Szybko i dokładnie wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć  na ciasto i wyrównać powierzchnię. Górę ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto odstawić do ostudzenia. Można podawać już po godzinie

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodownik ze śliwkami - kuchnia podkarpacka 63

gmina Lubaczów, powiat lubaczowski  Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać dzień lub dwa, zanim nabierze odpowiedniej wilgotności(...)czas miksując. Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Miodownik lubi się upiec z górką na środku. Można ją ściąć po wystudzeniu placka. Miodownik kroimy na 2 blaty i przekładamy go powidłami. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy zmielonymi

Trzeci talerz
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 275

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka  mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do efektu

Luźna Kuchnia
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 147

wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby nie wyszły mi miliardy babeczek po prostu tutaj zmniejszyłam proporcje o połowę (oprócz masła – jego dodałam ciut(...)więcej). Dobrze jest tak zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo

Kate's Kitchen