herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować, następnie doda kakao i całość energicznie wymieszać. Polewę przestudzić i polać ciasto. Gotowe
Monia miesza i gotujeCiasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową. Lukier do szybkiego ciasta z dżemem: 100 g cukru pudru ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny) Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski z cukrem dodajemy stopniowo
e-PrzepisyKulinarneCiasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast. forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm. Składniki: ciasto: 140 g masła 100 ml oleju 140 g maślanki 100 ml mocnej kawy 2 duże jajka 1 opakowanie
Mama Gotujeblachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepieczenia Masa: 1 masa krówkowa o smaku kokosowym 1 kostka masła Wykonanie: Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta
Ciasteczkowy PotwórTort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)Tort możemy udekorować wiórkami z czekolady (uprzednio rozpuszczonej, cienko rozsmarowanej, schłodzonej i zeskrobanej nożem), orzechami lub np. suszonymi gruszkami. Pamiętajmy, że przed pokrojeniem ciasta, musimy odkroić za pomocą noża brzegi tortu od tortownicy. Tort z musem czekoladowym i gruszkami najlepiej kroić za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Mus nie ma żelatyny, więc jest bardzo delikatny. Post Tort z musem
Poezja smakumargarynę.Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Kuchnia DanusiKolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka(...)masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie
Cynamonowe szczęściełyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z malin 100g białej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: płatki migdałowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować(...)podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci zrolowanego wałka ciasta, odgniecionego końcem widelca . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Konfiturę z malin przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, a następnie gorącą wylać na spód mazurka
Szalona Kuchnia Ewelinydeseru, a nawet tortu. Ciekawa jestem jak to wyjdzie praktyce, a ponieważ zamierzam osobiście wypróbować kilka przepisów m.in. na fit tort kokosowo jaglany z czekoladą, wybuchowy blok czekoladowy na bogato, czy ciasto miodowo serowe z praliną słonecznikową to z pewnością Was o tym poinformuję. Już wiem, że pierwszy ogień pójdzie ciasto pomidorowe z kremem daktylowym, bo strasznie mnie ciekawi jego
Cynamonowe szczęściepieczenia 2 łyżki margaryny masa grysikowa: 0,7 litra mleka 10 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru 200 g masła dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych groszki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: ciasto: Mąkę,cu kier, proszek do pieczenia i miód p rzekładamy do miski, dodajemy żółtka i margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny(...)puszysta masę. wykonanie: Upieczone placki przekładamy powidłami śliwkowymi na które nakładamy masa grysikową . Na wierzch smarujemy troch ę masy i p osypujemy startą czekolad ą lub polewamy polewą czekoladową
Bon appetit mon amielekko przyrumienione) 4. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania, można dodać ewentualnie trochę cukru lub ksylitolu, dodajemy pod koniec łyżeczkę ekstraktu waniliowego. 5. Wylewamy czekoladową masę na upieczone ciasto i posypujemy pokrojonymi na pół orzechami, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok 1 godzinę. Smacznego
zdrowa vege kuchniaDziś kolejna wariacja na temat racuchów drożdżowych. Był już podstawowy przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI , były RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM i ostatnio RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki płatków z nasion amarantusa i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej(...)kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można zaczynać ściąganie z patelni i tak w kółko do wykończenia ciasta. Nasze dzisiejsze racuchy posmarowałam sobie kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, popiłam czarną kawką i czego mi więcej trzeba, żeby umilić sobie poniedziałkowy poranek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETrufle w wiórkach kokosowych Składniki: - resztki ciast (u mnie ciasto kefirowe ) - serek waniliowy - 1 łyżeczka masła czekoladowego - wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Resztki ciasta lub ciasteczek miksuję w blenderze. Dodaję serek waniliowy i łyżeczkę masła orzechowe. Wszystko ugniatam. Z ciasta formułuję małe kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Zostawiam je w lodówce, najlepiej na całą
Kuchnia co dniaTylko niech mi nikt nie zaprzecza, że kawa i czekolada nie potrafią poprawić humoru, a do tego pyszne lody i % to jest to! Prawda, że poprawia
Niezły MłynekSernik z truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA
Anioły w kuchniciekawy smak. Śmiało możecie również zrobić taki sernik na zimno bez żadnego spodu. Ja użyłam galaretki i truskawek, bo z takim ciastem kojarzy mi się lato. Możecie również ominąć truskawki i galaretkę i podać ciasto np. z polewą czekoladową lub karmelową. Taki sernik na zimno sprawdzi się również jako nadzienie do tart. Wystarczy jedynie upiec kruchy spód w kształcie tarty(...)jakiego użyjemy do sernika, dlatego nie polecam tanich serów dyskontowych. Na wierzch ciasta możecie położyć dowolne owoce (nie kiwi i nie ananas;) Ale maliny, winogrona, banan czy borówki nadają się świetnie. Możecie użyć galaretki w innym smaku, albo modnej ostatnio niebieskiej lub przeźroczystej. Wariantów na to ciasto jest naprawdę sporo. Zapraszam na przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Drukuj
Mieszam w Garnku