ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:443/1376)

Ciasto twix 124

kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie tylko tą warstwą od oryginału, aczkolwiek warstwa jest dość cienka), rozpływający się w ustach karmel i gruba warstwa czekoladowego ganache. Obłęd! Moje ciasta zazwyczaj w towarzystwie rewelacyjnych trunków! Tym razem postawiłam na wybornego Stanislav Delicate Citron . Jest to wódka, która ma niezwykle świeżo - cytrynowy posmak i moim zdaniem idealnie pasuje

MamaOskarka
W domu: tarta z musem czekoladowym 227

musem czekoladowym. Niestety musi odstać swoje w lodówce, ale jeśli zrobicie ją rano, to po obiedzie będziecie cieszyć się pysznym deserem. Prawdopodobnie składniki potrzebne do jej przygotowania macie w domu, zatem do dzieła SKŁADNIKI: na mus: 150 g ciemnej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej) 4 jajka + 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru na ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)mnie ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, boki również. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci. W trakcie pieczenia przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej, co jakiś czas mieszamy (do garnka nalewamy trochę wody, na wierzch stawiamy miskę z czekoladą, tak aby miska

Kuchnia w biegu
Orkiszowe ciasto dyniowe 223

Orkiszowe ciasto dyniowe – Na kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam ciasto na mące orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem dyni i orzechów, polane polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i miodu. Ciasto jest smaczne, wilgotne i korzenne. Polecam… Orkiszowe ciasto dyniowe Składniki powinny być w temperaturze pokojowej : Ciasto: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 4 kopiaste łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka purée(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 4 płaskie łyżki oleju kokosowego 4 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 kopiasta łyżka miodu 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy, wymieszać łyżką. Wsypać orzechy, wymieszać. 2. W drugiej misce

Mała Cukierenka
babka cytrynowa na śmietanie 185

cukru pudru  2-3 łyżki wrzątku wiórki czekoladowe  Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem  i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi.  Inspiracja - Moje Bistro

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto "4 w 1" 180

cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy(...)niego dodajemy ostudzony budyń. Wszystko ucieramy, aby nie było grudek. Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Murzynek z rodzynkami i kremem 135

razem będzie bez owoców, ale za to słodko i czekoladowo. Murzynek to jedno z prostszych ciast, które smakuje zarówno dużym jak i małym i sprawdza się doskonale gdy najdzie nas ochota na "coś słodkiego". Dziś chciałam Was zaprosić na zmodyfikowaną jego wersję pełną pysznego kremu i rodzynek z czekoladową polewą. Jeśli szukacie niezbyt skomplikowanego, a jednocześnie pysznego i efektownego ciasta

Cynamonowe szczęście
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 167

łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy(...)gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową

słodki bratek
Winogronowy Madagaskar 17184

białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 35cm x 25cm(...)wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.  Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą. 4935

budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki manny błyskawicznej ¾  szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.   Wylepiamy(...)pieczemy 20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń.  Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimny dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto 33

Fale Dunaju z malinami to klasyczne ciasto, znane od lat i popularne do tej pory. Nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne. Składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z owocami, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Przepis jest wypróbowany i sprawdzony wiele razy z różnymi owocami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a krem pyszny i aksamitny. Niepotrzebnie tylko dociskałam maliny, kiedy(...)łyżki mąki pszennej 150 g cukru łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła   Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao łyżka masła 1/4 szklanki mleka łyżka kakao   Ponadto: 250 g malin, wiórki kokosowe do posypania   Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito

e-PrzepisyKulinarne
Przekładaniec z brzoskwiniami 119

przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt: 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Masa czekoladowa: 350 g kremu czekoladowego typu nutella(...)proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej, delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy aromat waniliowy. Formę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone

Fascynacje Ani
Mleczna kanapka bez pieczenia 485

herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować, następnie doda kakao i całość energicznie wymieszać. Polewę przestudzić i polać ciasto. Gotowe

Monia miesza i gotuje
Szybkie ciasto z dżemem 211

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kiedy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem, bądź nakładamy lukier lub polewę czekoladową. Lukier do szybkiego ciasta z dżemem: 100 g cukru pudru ok 3 łyżki wody (może być również sok z cytryny) Cukier puder przesiewamy przez sitko. Do miski z cukrem dodajemy stopniowo

e-PrzepisyKulinarne
Brookliński Blackout 205

Ciasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast. forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm. Składniki: ciasto: 140 g masła 100 ml oleju 140 g maślanki 100 ml mocnej kawy 2 duże jajka 1 opakowanie

Mama Gotuje
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 132

blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Składniki na sos czekoladowy ciemny: 200 g mlecznej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać(...)czekoladowy jasny: 100g białej czekolady 40ml śmietany kremówki 30% lub 36% Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wylać rozpuszczony ciemny sos czekoladowy i wyrównać. Na ciemnej czekoladzie zrobić kleksy z jasnego sosu czekoladowego a następnie wykałaczką zrobić esy – floresy. Można przystroić bakaliami. Przed podaniem schłodzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie