ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:440/1410)

ciasto W-Z prosto z PRL-u z serkiem homogenizowanym 63

jajka. Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na krem(...)cukru pudru, dodajemy letnią żelatynę, mieszamy i od razu dodajemy do serka homogenizowanego i miksujemy, opcjonalnie dodatkowo dodajemy cukier puder do smaku. dodatkowo: powidło śliwkowe polewa czekoladowa bita śmietana Gotowym kremem przekładamy ciasta. wierzch smarujemy powidłem śliwkowy, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną. składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 5 łyżek wody 3 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Babka orzechowa 109

Przepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi

AleTorcik
Babka orzechowa 109

Przepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi

AleTorcik
Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem 165

bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem.  Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła   60 g kakao   150 ml wody   1 łyżeczka cynamonu

Słodki Kompromis
tarta z mascarpone, czekoladą i bitą śmietaną 154

tarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru  2 łyżki kakao  ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany

Miód i pieprz
Tort z patelni 144

Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu  Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru

prawdziwe jedzenie
Mazurek 71

oraz 1 żółtko. Posiekaj składniki nożem, następnie szybko wyrób gładkie ciasto. Na początku będzie przypominało kruszonkę, jednak po chwili połączy się w całość. Porada. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz go dać 50 g, czyli o 10 g więcej. Dzięki dodaniu cukru pudru ciasto będzie gładsze. Z ciasta tworzę kulę i owijam je w folię spożywczą. Odkładam(...)przyklei i będzie trzymał). Możesz także przygotować prostokątną, niedużą foremkę. Formę wykładam ciastem. Rwę je na kawałki i wylepiam foremkę, delikatnie nakłuwam widelcem powierzchnię ciasta, a wokół ciasta tworzę ozdobny wzorek (także widelcem). Ważne jest, by ciasto było równomiernej grubości, inaczej np. cieńsze brzegi przypalą się. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 314

szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotować, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyć mąkę i wymieszać , aby nie powstały grudki. Dodać jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec(...)mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut . Pozostawić krem do ostygnięcia. Utrzeć masło z miękkim cukrem . Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła. Placki ciasta przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą

Różne smaki w kuchni
Miodownik piernikowy z kremem grysikowym 424

szkl. mleka 6 łyżek kaszy mannej 200 g masła 1/2 szkl. cukru Dodatkowo: wiórki kokosowe polewa czekoladowa orzechy włoskie Sposób przygotowania Miód z cukrem zagotowac, cały czas mieszając. Gorącym miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec(...)mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut . Pozostawic krem do ostygnięcia. Utrzeć masło z miękkim cukrem . Następnie dodawać po łyżce kaszy do masła. Placki ciasta przełożyc kremem. Polewa czekoladowa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki margaryny Do garnka wsypujemy po kolei cukier, kakao i wlewamy mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą

Słodkości i nie tylko
Ciasto Makowa Panienka 164

Poznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)śmietanki 30% 25 g wiórek kokosowych Poncz do nasączenia biszkoptu: pól szklanki wody aromat cytrynowy 2 łyżki cukru Dodatkowo warstwa dżemu nieduży słoiczek dżemu porzeczkowego Ciasto Makowa Panienka sposób wykonania krok po kroku. Wykonanie ciasta Makowa Panienka zaczynam oczywiście od upieczenia biszkoptu makowego. Krok 1. Przygotowuję i mieszam składniki na biszkopt makowy. Do miski wsypuję mąkę pszenną, mak, wiórki kokosowe

Ania gotuje
TORCIK FERRERO ROCHER 174

jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy z otrzymaną masą czekoladową, mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół. Masa: Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy(...)masą serową. Połowę gotowej masy wykładamy na pierwszy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Pozostałą część masy wykładamy na wierzch i boki ciasta. Dekoracja: Ciasto można udekorować gotowymi pralinkami Ferrer Rocher. Ja postanowiłam zrobić własne pralinki kokosowo-czekoladowe: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier puder, kakao i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe

Kuchnia MagdaLeny
Brownie z gruszką, bananami i cynamonem! 207

białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą czekoladową. Białka delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą.  Dodajemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone owoce.  Masę wylewamy na blaszkę.  Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Przepyszne! Życzę cudownego dnia! ;-) Buziaki

SMYKWKUCHNI
Ciasto z kokosem + film 136

żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu  szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy(...)wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową

Smakowite Dania
Ciasto Milky Way 92

gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie(...)się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej polewy. Gotową polewę rozsmarowujemy na biszkopcie i wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i możemy udekorować cukierkami mini Milky Way. Przechowujemy w lodówce. Ciasto najlepiej jest wyciągnąć z lodówki około godzinkę wcześniej przed krojeniem i podaniem, gdyż prosto z lodówki masa jest dość twarda i nie smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z polewą czekoladową 66

Sernik z polewą czekoladową to obok szarlotki chyba klasyka naszych ciast. To pyszne, proste i szybkie w przygotowania ciasto lubi chyba każdy {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/sernik-z-polewa-czekoladowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["200g biszkopcik\u00f3w lub ciasteczek ma\u015blanych(...)szklanki cukru,\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru waniliowego,\r","3,5 \u0142y\u017cki m\u0105ki,\r","1 tabliczka gorzkiej czekolady.\r"],"name":"Sernik z polew\u0105 czekoladow\u0105","recipeCategory":"ciasta, desery","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Zmiksowa\u0107 razem ciastka i 40 g mas\u0142a, aby otrzyma\u0107 mas\u0119 o konsystencji mokrego piasku. \r","Wklepa\u0107 w dno tortownicy

Bardzo Gruby Smok